Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας..Κλείνει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

 


 

Με μια μάλλον αναμενόμενη απόφαση το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε ομόφωνα μια μήνυση για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) για φερόμενους δεσμούς με την τρομοκρατία, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Με την απόφαση αυτή η Τουρκία γενικότερα αγνοεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία να ενισχύσει τη δημοκρατία της και να διώξει μόνο άτομα και ομάδες με αποδεδειγμένη εμπλοκή και δεσμούς σε τρομοκρατικές πράξεις.
Το κατηγορητήριο ανέφερε στο 850 σελίδων"" πόνημα"" του την

πολιτική απαγόρευση περίπου 500 μελών του κόμματος και το πάγωμα των λογαριασμών του. Το δικαστήριο δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αιτήματα αυτά θα εξεταστούν αργότερα.


Κατά τους  εισαγγελείς,το κόμμα είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), κάτι που το HDP αρνείται.

«Οι δραστηριότητες του HDP διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν την ανεξαρτησία του κράτους, την ενότητα της χώρας και του έθνους και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να απορρίψει την υπόθεση επειδή υπήρχαν επαρκείς νομικοί και ευσυνείδητοι λόγοι για να το πράξει», δήλωσε ο Μιτχάτ Σανκάρ, συμπρόεδρος του HDP. «Με την απόρριψη του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο θα είχε δώσει ένα σημαντικό μήνυμα για την ελπίδα της δημοκρατίας, αλλά σπατάλησε μια ιστορική ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει εντείνει την καταστολή του HDP από τις τοπικές εκλογές του 2019 και μετά, με το τουρκικό ΥΠΕΣ να έχει απομακρύνει 48 από τους 65 εκλεγμένους δημάρχους του HDP στις –κυρίως- κουρδικές ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, επικαλούμενο έρευνες για τρομοκρατία.

Οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος, Σελάχατιν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, καθώς και πολλά άλλα ανώτερα μέλη του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή με κατηγορίες τρομοκρατίας.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.