Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του HDP στην Σμύρνη, νεκρή μία εργαζόμενη



Σε διαδηλώσεις στην Τουρκία καλεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μετά την εισβολή ενόπλου στα τοπική του έδρα στη Σμύρνη και τη δολοφονία εργαζόμενης -επίθεση για την οποία το HDP κατηγορεί ως υποκινητές την κυβέρνηση και το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της ρητορικής βίας εναντίον του κόμματος.

Το HDP και το γραφείο του κυβερνήτη της Σμύρνης ανακοίνωσαν ότι ένοπλος εισέβαλε χθες, Τετάρτη, στα γραφεία του κόμματος στη Σμύρνη πυροβολώντας και σκοτώνοντας την εργαζόμενη Ντενίζ Ποϊράζ.

Κατά πληροφορίες, αποπειράθηκε επίσης να βάλει φωτιά στα γραφεία.

«Επιτιθέμενος οπλισμένος με τουφέκι επιτέθηκε στα γραφεία μας στη Σμύρνη. Η συνάδελφός μας, Ντενίζ Ποϊράζ, σκοτώθηκε στην επίθεση αυτή» ανέφερε το φιλοκουρδικό κόμμα σε ανάρτησή του στο Twitter.

«'88 γυναίκες σκοτώθηκαν τους πρώτες τρεις μήνες του 2021. Δεν εγκαταλείπουμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης'. Είναι η επιγραφή στο πανό στο κτίριο των γραφείων του HDP στην Σμύρνη. Ακριβώς πίσω από το πανό, μία γυναίκα σκοτώθηκε στα γραφεία του HDP σήμερα» αναφέρεται σε έτερη ανάρτηση του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Σμύρνης δήλωσε πως ο δράστης της επίθεσης, ηλικίας 27 ετών, συνελήφθη και πρόκειται για «υπάλληλο στον τομέα της υγείας που είχε απολυθεί».
Το HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι οι «υποκινητές της άγριας αυτής επίθεσης» λόγω της ρητορικής βίας εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, τη λειτουργία του οποίου επιδιώκουν να απαγορεύσουν μέσω της Δικαιοσύνης.


«Σκότωσαν την κόρη μου» δήλωσε κλαίγοντας η μητέρα του θύματος σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter το HDP.
Το φιλοκουρδικό κόμμα κάλεσε σε διαδηλώσεις στην Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε καθυστερήσει στα τέλη Μαρτίου την εξέταση αιτήματος απαγόρευσης του HDP, το οποίο κατηγορείται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, λόγω «διαδικαστικών παραλείψεων» επιστρέφοντας τον φάκελο στον εισαγγελέα για περισσότερες πληροφορίες.

Νέο κατηγορητήριο κατατέθηκε τον Ιούνιο στο Δικαστήριο και αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες ημέρες.

Τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, το HDP έχει χαρακτηρίσει «πολιτικό πραξικόπημα» το αίτημα για απαγόρευσή του.

Το HDP αποτελεί βρίσκεται στο στόχαστρο αδυσώπητης καταστολής από το 2016, τη χρονιά που ο χαρισματικός ηγέτης του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, φυλακίστηκε παρά τις ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες.

Ο Ερντογάν κατηγορεί παγίως το HDP ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της και πραγματοποιεί από το 1984 αντάρτικο εναντίον του τουρκικού κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι επικρίσεις εναντίον του HDP διπλασιάστηκαν σε ένταση μετά την αποτυχημένη τουρκική στρατιωτική επέμβαση για την διάσωση 13 ομήρων που είχε συλλάβει το PKK στο Ιράκ και κατέληξε με τον θάνατο όλων στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το HDP, που απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», δηλώνει πως είναι θύμα διώξεων λόγω της αντίθεσής του στον Ερντογάν.

Το αίτημα απαγόρευσης του HDP προκάλεσε την ανησυχία δυτικών χωρών για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.