Μετά την Ακρόπολη ... η Ακαδημία Πλάτωνος


Του Νίκου Μουρατίδη

Το 2010 πανηγυρίζαμε όταν διαβάσαμε στις εφημερίδες: “Πράσινο αντί τσιμέντου στην Ακαδημία Πλάτωνος”. Κάναμε απίστευτη χαρά. Έλα όμως που υπολογίσαμε χωρίς τους ξενοδόχους. Και οι ξενοδόχοι ονομάζονται Μενδώνη & Μπακογιάννης. Τσιμέντο αυτή – Μεγάλο περίπατο αυτός. Κλείσαμε!
Και φτάσαμε στο σημείο να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος από την εταιρεία Artume, μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που διευκολύνει την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Τα λίγα, μικρά, αξιοπρεπή site που θέλουν να λένε τις αλήθειες και δεν κουκουλώνουν τα πράγματα κατά το δοκούν, γράφουν: “Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έως σήμερα ανοιχτό και καταπράσινο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος των 145 στρεμμάτων χωρίζεται στα τρία. Το πρώτο τμήμα θα αφορά τους οριοθετημένους, ενοποιημένους χώρους αρχαιολογικών σκαμμάτων, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων. Για το έργο αυτό θα κοπούν συνολικά 580 δέντρα, πολλά από αυτά ύψους άνω των 4 μέτρων, με τα 64 από αυτά στον χώρο του Περιστυλίου. Το δεύτερο τμήμα θα αφορά την αποκοπή από το πάρκο 30 στρεμμάτων για την κατασκευή του “Μουσείου της Πόλης των Αθηνών” (;), που συνεπάγεται την καταστροφή των δύο υπαρχόντων γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στα οποία αθλούνται δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι και ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής, ενώ αποτελούν δύο από τα λιγοστά γήπεδα στην 4η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας.”

Που σημαίνει πως αφαιρώντας αυτούς τους χώρους, θα απομείνει ως πάρκο μια έκταση που δεν μας λένε πόση θα είναι ακριβώς και θα περιλαμβάνει τον χώρο που θα διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή τα μονοπάτια, την παιδική χαρά και κάποιος χώρος αναψυχής τύπου αναψυκτήριου. Κατάλαβες; Πρέπει να βολέψουμε τον κουμπάρο για να κάνει τις μπίζνες του εκεί.

Η Αθήνα έχει ανάγκη από πάρκα, όχι από εμπορικά κέντρα.
Στον χορό μπαίνει και ο Πατούλης: “Η σύμβαση συνυπογράφεται από την Περιφέρεια Αττικής, και από την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», που ανέλαβε την «αξιοποίηση» του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου με δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών-οργανισμών.” Λένε δε πως η εταιρία αυτή είναι συμφερόντων Μπακογιάννη.

Η δαπάνη για το υπουργείο Πολιτισμού ανέρχεται σε €1.931.309. Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αναλαμβάνει η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» με δαπάνη €186.000. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την «επαναδιαμόρφωση» όσων χώρων του πάρκου απομείνουν με νέα μονοπάτια, χώρους αναψυχής, συντήρηση του πράσινου και εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών και τουαλετών, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε €1.652.073. (Προσέξτε τα ποσά σας παρακαλώ.  Το υπουργείο πολιτισμού θα δώσει ένα εκατομμύριο, εννιακόσιες τριάντα μία χιλιάδες και τριακόσια εννιά ευρώ. Ούτε τριακόσια, ούτε τριακόσια δέκα. Χαχαχαχαχα)

(πηγή: https://www.efsyn.gr/…/295039_theloyn-na-tsimentosoyn…)
Προφανής ο στόχος της σύμπραξης Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Αθηναίων και Περιφέρειας Αττικής η στέρηση ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους δημόσιους χώρους πρασίνου. Με την κοπή δέντρων, τσιμεντάρισμα μονοπατιών & ανοιχτών χώρων και ολική περίφραξη με ωράριο κλεισίματος, ο πολίτης δεν θα έχει άλλη επιλογή από τα αναψυκτήρια που θα εκμισθώνονται από τον Δήμο σε ιδιώτες.

Προβλέπω πως αν δεν συναντήσουν σφοδρή αντίσταση και περάσει κι αυτό το έκτρωμα, σειρά θα έχει ο λόφος του Φιλοπάππου και ο Εθνικός κήπος. Οι προθέσεις τους είναι δηλωμένες: Εδώ δεν δίστασαν να τσιμεντώσουν την Ακρόπολη, θα σεβαστούν την Ακαδημία Πλάτωνος;
nikosonline.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.