Μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου τι προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό...

 


Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μετά την ψήφιση του ""εργασιακού "'νομοσχεδίου, διαφαίνεται "πάγωμα" του κατώτατου μισθού έως το τέλος του τρέχοντος έτους και αύξησή του από τον Ιανουάριο του 2022

Το ζητούμενο είναι πότε θα ληφθεί η απόφαση αύξησης, πότε θα τεθεί ισχύ η σχετική απόφαση, αλλά και το ποσοστό της εξεταζόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, με το "κλειδί" για όλες τις παραπάνω αποφάσεις να βρίσκεται στις κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με τη χρονική στιγμή των επόμενων εθνικών εκλογών.

Δύο είναι οι μέχρι στιγμής επιλογές της κυβέρνησης:
 

Πρώτον  σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο (2021), τότε το πιθανότερο ενδεχόμενο προβλέπει πως η απόφαση, μαζί και η σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μετατεθεί για αρκετά μετά τις εκλογές (π.χ. στα μέσα του 2022) και θα είναι μεγαλύτερη του 2%-3%.
 

Και δεύτερον αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές από την άνοιξη του 2022 και έπειτα, τότε ως πιθανότερο ενδεχόμενο προβάλλει εκείνο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%-3% από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η απόφαση αυτή, όπως προβλέπει το ίδιο σενάριο, θα μπορούσε να ληφθεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το μόνο σίγουρο είναι  ότι  μια νέα μείωση των εισφορών των μισθωτών θα  εφαρμοστεί που θα έχει αντίκτυπο (αρνητικό)  στις μελλοντικές συντάξεις!Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί η (ήδη ψηφισμένη) μείωση 0,5% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. 

Οι φορείς  έχουν καταθέσει τα πορίσματά τους στην αρμόδια επιτροπή ,θα ακολουθήσει η σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο και οι τελικές αποφάσεις του τελευταίου στο τελευταίο 15ήμερο του Ιουλίου.

Οι κοινωνικοί φορείς υπογραμμίζουν στα πορίσματά τους

Ο ΣΕΒ δηλώνει ότι τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας.

Η ΓΣΕΒΕΕ επίσης ότι σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον προέχει η διάσωση των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μεταβολή που αυξάνει το κόστος λειτουργίας μπορεί να αποβεί καθοριστική τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Η  ΕΣΕΕ: "Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό κατά την τρέχουσα συγκυρία συνδέεται άρρηκτα με τον ισχυρό αντίκτυπο της πανδημίας" και "σε αυτό λοιπόν το ρευστό και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον η πρόθεση για ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μοιάζει να μη λαμβάνει υπόψη της την ίδια την πραγματικότητα".

- ΣΒΕ:"Ο κατώτατος μισθός να παραμείνει και την επόμενη χρονιά στο ύψος των 650 ευρώ, αλλά να συνοδεύεται απαραίτητα από φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλόμισθων και να εξεταστούν πιθανά άλλα μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν το εισόδημά τους".

- ΣΕΤΕ: "Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία COVID-19 δεν ενδείκνυται μια αύξηση του κατώτατου μισθού το 2021".

- ΓΣΕΕ: "Για το 2021 η πρόταση είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ".

Οι άλλοι φορείς
- ΤτΕ: "Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο και δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, κρίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021".

- ΚΕΠΕ: "Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο κατώτατος μισθός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε κλάδους που είναι ανοιχτοί στον διεθνή ανταγωνισμό, οι όποιες προσαρμογές του πρέπει να είναι προσεκτικές και μετρημένες και να μην ξεπερνάνε την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους", ενώ "η όποια απόφαση για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι σκόπιμο να μην είναι ξαφνική για τις επιχειρήσεις, ούτε να αλλάζει δραστικά τον βραχυχρόνιο προγραμματισμό τους".

- ΙΟΒΕ: "Για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας. Μεσοπρόθεσμα, κρίνεται σκόπιμο αυξήσεις του κατώτατου μισθού να συνυπολογίζουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας".

- ΕΙΕΑΔ: Στο πόρισμα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) κατατίθενται δύο προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει "ο κατώτατος μισθός να παραμείνει αμετάβλητος στα 650 ευρώ, με συνοδευτικά μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, όπως ενδεικτικά η αναψηλάφηση του ζητήματος των προσαυξήσεων των 3ετιών προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό ή μια μικρή αύξηση του αφορολόγητου". Η δεύτερη πρόταση προβλέπει "ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 660 ευρώ κατά 1,53%, που αντιστοιχεί στο ήμισυ της πιθανής αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας τον επόμενο χρόνο".


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.