Τεράστια λίμνη στην Ανταρκτική εξαφανίστηκε μυστηριωδώς


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι μια τεράστια λίμνη στην ανατολική Ανταρκτική ξαφνικά εξαφανίστηκε, αφήνοντας μόνο ένα στρώμα σπασμένου πάγου και μια υποβάθμιση εδάφους σε σχήμα κρατήρα, έκτασης περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters, οι ερευνητές ανακάλυψαν την εξαφάνιση της λίμνης μέσω δορυφορικών εικόνων που δείχνουν το πριν και το μετά του παράξενου γεγονότος που συνέβη το 2019.

Υπολογίζεται ότι περίπου 600 με 750 εκατ. μέτρα γλυκού νερού έπεσαν στον ωκεανό.

Και ενώ οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το πώς η λίμνη εξαφανίστηκε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο πυθμένας κατέρρευσε εξαιτίας της τεράστιας πίεσης.

Η συγκεκριμένη λίμνη βρίσκεται στο φράγμα πάγου Έιμερι - είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ανταρκτική, με το πάχος του σε ορισμένα σημεία να φτάνει τα 1.800 μέτρα – και ο πάγος στο συγκεκριμένο σημείο πιστεύεται ότι έχει πάχος περισσότερα από 1.400 μέτρα.

Κι ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς λίμνες να αποστραγγίζονται ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου φαινομένου, οι επιστήμονες δεν περίμεναν κάτι τέτοιο να συμβεί σε τόσο παχύ στρώμα πάγου.Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.