Σκόπια.Το νεοσύστατο αλβανικό κόμμα Ρεπούμπλικα Ιλλιρίδα ζητά την ομοσπονδιοποίηση του κρατιδίου.

Το νεοσύστατο αλβανικό κόμμα Ρεπούμπλικα Ιλλιρίδα έχει ως κύριο στόχο του την μετατροπή του κρατιδίου των Σκοπίων σε ομόσπονδο κράτος και εκεί που επικρατεί το αλβανικό στοιχείο να αποτελεί ενα απο τα ομόσπονδα κρατίδια.

Το κόμμα έχει καταθέσει αίτηση για αναγνώριση απο τά αρμόδια δικαστήρια  αλλά έγκριτες νομικές αρχές δηλώνουν  ότι
δεν θα αναγνωριστεί επίσημα από τις Αρχές, γιατί οι καταστατικοί του στόχοι δε συνάδουν με το Σύνταγμα και την ακεραιότητα των Σκοπίων.

Ο  πρόεδρος του κόμματος Νετζάτ Μπετζέτι, υποστήριξε πως: «η θέση και το καθεστώς των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι αλλάξει, επειδή είναι ένας μεγάλος δημογραφικός αριθμός».

Επίσης κατά τον ίδιο οι διεθνείς κανόνες, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και τα έγγραφα του Ελσίνκι τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν αυτόνομη κυβέρνηση και να σχηματίζουν τη «Δημοκρατία της Ιλλιρίδας», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει τη βούληση των Αλβανών πολιτών, όπως ανέφερε.

 Η ανακοίνωση του νέου αλβανικού κόμματος προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα άνοδο του εθνικισμού στην περιοχή. Ο ίδιος ζήτησε από την Ε.Ε. να επιταχύνει την ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στέλνοντας μήνυμα και στη Βουλγαρία που προβάλλει «βέτο» στη συνέχιση των διαδικασιών

«Αυτό είναι ένα σήμα τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία ένταξης της περιοχής στην ΕΕ πιο εντατικά. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας που, με την ιδέα της «Μία Κοινωνία για Όλους», έχει ενώσει όλες τις διαφορετικές εθνικές κοινότητες», δήλωσε ο Ζάεφ.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.