ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ



Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε η πρόεδρος του συλλόγου «Φάρος Ποντίων» που θέλησε να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να προμηθευτεί βιβλία Τούρκων συγγραφέων αλλά και για να βρεθεί ξανά στον τόπο της.

Η Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου έφτασε μαζί με τον 15χρονο γιό της Ιάσωνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Παρασκευή.

Η ίδια σε μια συγκλονιστική ανάρτηση περιγράφει τη λαχτάρα και τον καημό της να βρεθεί και να αναπνεύσει τον αέρα της πατρίδας της, της Τραπεζούντας:

«Από μικρό παιδί, δίπλα στον πατέρα μου, που πήγαινε με τη λύρα στο χέρι, έμαθα να αγαπώ και να σέβομαι εκείνο τον τόπο, να αναπνέω από την Τραπεζούντα.

»Αργότερα, προσπάθησα σε επίπεδο μεταπτυχιακού, διδακτορικού και μεταδιδακτορικού να αναδείξω τη λαογραφία εκείνου του τόπου.

»Τα μάτια μου έλαμπαν όταν μιλούσα για την Τραπεζούντα.

»Ενθάρρυνα πολύ κόσμο να επισκεφθεί τα μέρη των προγόνων του» αναφέρει η κα. Ευσταθιάδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Pontosnews.gr.
Την οδήγησαν στα κρατητήρια μαζί με το παιδί της

Ωστόσο μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο, Τούρκοι αστυνομικοί της ανακοίνωσαν ότι για την ίδια υπάρχει πλέον απαγόρευση εισόδου στη χώρα και την οδήγησαν στα κρατητήρια μαζί με τον γιο της.

Το τουρκικό κράτος ανάγκασε τη Δρ. Λαογραφίας και τον ανήλικο γιο της να μείνουν στα κρατητήρια σαν κοινοί εγκληματίες.

Η κα. Ευσταθιάδου περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, τη στιγμή μάλιστα που οι Τούρκοι αστυνομικοί της κατέσχεσαν το τηλέφωνό της και τα προσωπικά της αντικείμενα, την υπέβαλλαν σε ατελείωτες και σκληρές ανακρίσεις και την ειρωνεύονταν με θράσος:

«Την περασμένη Παρασκευή, που μετέβην αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη με το γιο μου για να προμηθευτώ βιβλία Τούρκων συγγραφέων, με την άφιξή μου έμαθα ότι έχω πλέον απαγόρευση εισόδου στη χώρα (τελευταία φορά πήγα στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020, άρα, απόφαση εν μέσω πανδημίας!) και ήμασταν δυο μέρες υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen.

»Δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήσεις, ανακρίσεις ειρωνικές δίχως τέλος.

»Κατάσχεση προσωπικών ειδών και τηλεφώνου.

»Σε κρατητήρια χωρίς παράθυρα, χωρίς “προαυλισμό”, μέσα σε τριπλές κλειδωμένες πόρτες ασφαλείας.

»Ο κάθε κρατούμενος είχε δικαίωμα να παραγγείλει τσιγάρα από τους υπαλλήλους κι εμείς δεν μπορούσαμε επί πληρωμή να πάρουμε ένα γάλα, ένα κουλούρι» αναφέρει και προσθέτει ότι οι Τούρκικές αρχές προσπάθησαν να απομακρύνουν από κοντά της το ανήλικο παιδί της:

«Αντέδρασα σθεναρά όταν ήθελαν να πάρουν από δίπλα μου το παιδί και να το βάλουν σε κρατητήρια ανδρών.

»Τα κατάφερα, παρέμεινε μαζί μου.

»Ευτυχώς το παλικάρι μου είναι δυνατό και αντιμετωπίσαμε ψύχραιμα την κατάσταση, καταγράφοντας και τη “λαογραφία των φυλακών”.

»Τις προσεχείς μέρες θα κάνω ένσταση στην Τουρκική Πρεσβεία, ζητώντας παράλληλα να μάθω τον λόγο.

»Δεν επιθυμώ, όμως, η περίπτωσή μου να γίνει αιτία να χαλάσει η γέφυρα που τόσα χρόνια χτίζουμε με φίλους μας εκεί, ούτε στην παρούσα ανάρτηση να υπάρχουν ανάρμοστα σχόλια.

»Διαχωρίζω εντελώς τις πρακτικές ορισμένων ανθρώπων, από τον λαό. […] Το ότι μια χώρα θεωρεί μια γυναίκα, ερευνήτρια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μόνο ένα ελαφρά ειρωνικό μειδίαμα μού προκαλεί, ενθυμούμενη την ποντιακή παράδοση: ”Γυναίκικον ο πόλεμον, γυναίκικον τ΄ασκέρι;;’‘» αναφέρει η κα Ευσταθιάδου και προσθέτει ότι στα παιδιά της θα μιλά με αγάπη για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους της, ενώ τα μάτια της λάμπουν ακόμα όταν μιλάει για την Τραπεζούντα.
Η ΠΟΕ ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης – Μεθοδευμένη απαγόρευση για τους Έλληνες που θέλουν να επισκεφτούν τις πατρογονικές τους εστίες

Σήμερα, με σκληρή ανακοίνωσή της, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας καταδικάζει το νέο κρούσμα τουρκικής αυθαιρεσίας σε μια Ελληνίδα που θέλησε να επισκεφτεί τα εδάφη της πατρίδας της.

»Η ΠΟΕ ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης και κάνει λόγο για προκλητικότητα και κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών δεδομένων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Τονίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για μεθοδευμένη σταδιακή απαγόρευση όλων όσων θέλουν να επισκεφτούν τις πατρογονικές τους εστίες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ:

«Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τη νέα αναίτια και προκλητική στάση του τουρκικού κράτους απέναντι σε Ελληνίδα υπήκοο και τον ανήλικο γιο της.

»Πρόκειται για την συμπατριώτισσα μας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου “Φάρος Ποντίων” και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και τον 15χρονο γιο της.

»Την Παρασκευή 28/5 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου Sabiha Gökçen.

»Στην έντονη απαίτηση της κας Ευσταθιάδου να της γνωστοποιήσουν τους λόγους σύλληψης και κράτησης της, οι υπεύθυνοι επικαλέσθηκαν άνωθεν εντολές.

»Οι συνθήκες της παράνομης κράτησης μητέρας και γιου, πολύ απείχαν από τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούν οι ίδιοι οι Τούρκοι σε ανάλογες περιπτώσεις.

»Τελικά, το βράδυ της Κυριακής 30/5, τους επετράπη η αναχώρηση και επιστροφή στην Ελλάδα, αφού τελικά την ενημέρωσαν ότι έχει εκδοθεί στο όνομα της απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

»Σημειώνουμε, ότι πριν από ενάμιση χρόνο υπήρξε απέλαση από το Τουρκικό κράτος και για τον σύζυγο της, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας Κώστα Αλεξανδρίδη.

»Το νέο αυτό κρούσμα τουρκικής αυθαιρεσίας, προκλητικότητας και κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών δεδομένων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά σωρεία άλλων παρόμοιων περιστατικών.

»Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και την μεθόδευση σταδιακής απαγόρευσης όλων όσων επιθυμούν να επισκεφθούν για προσωπικούς και συναισθηματικούς λόγους τις πατρογονικές τους εστίες.

»Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, καθώς το θέμα αφορά ακόμη περισσότερους Έλληνες πολίτες.

»Δεν αποτελεί στάση πολιτικής δικαιοσύνης και συνεπούς χειρισμού τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων, όταν από τη μία να αφήνεις ασύδοτο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, που πραγματοποιεί ανεπίσημη προσωπική επίσκεψη, να περιοδεύει ανενόχλητος τη Θράκη κάνοντας προπαγάνδα με ψεύδη και κηρύγματα μίσους και από την άλλη να σιωπάς στην καταπάτηση θεμελιωδών ευρωπαϊκών κεκτημένων και δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών.

»Αναμένουμε το υπουργείο Εξωτερικών, να επιληφθεί του θέματος και να δοθούν οι αρμόζουσες απαντήσεις, ώστε να λυθεί το θέμα της επιλεκτικής απαγόρευσης εισόδου στην γειτονική χώρα.

»Με εκτίμηση

»Για το Διοικητικό Συμβούλιο

»Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

»Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.