ΕΛΕΥΣΙΝΑ:ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2023.. ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ""ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ"" ΤΟΥ Δ.ΣΟΛΩΜΟΥ

 


 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 , φορείς και απλοί κάτοικοι της πόλης παρουσιάζουν την παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού..σήμερα 26/6 Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στον χώρο του παρκινγκ.

Οι εξήντα εθελοντές ερασιτέχνες της Ελευσίνας, διαφόρων ηλικιών,μαζί με τους πέντε επαγγελματίες ηθοποιούς, Μυρτώ Γκόνη, Δημήτρη Δρόσο, Γιάννη Μαστρογιάννη, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννη Βαρβαρέσο, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη και τους μουσικούς,συνθέτουν ένα σπουδαίο αλλά συνάμα οραματικό έργο!

Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ελένη Ευθυμίου.

 Η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέγοντας:"Οι κάτοικοι είναι πολύ ανοιχτοί σε ένα εγχείρημα που δεν ακολουθεί το ''τυπικό'' σκηνικό αφηγηματικό, αναπαραστατικό κομμάτι του θεάτρου αλλά μια site specific παράσταση.  

Η ανταπόκρισή τους στην ανοιχτή πρόσκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ήταν θερμή και συνεπής. Είναι γεγονός ότι η πανδημία πολύ λίγο μας επέτρεψε πρόβες, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους οπότε ναι, είναι ένα εγχείρημα που έγινε τον τελευταίο μήνα συστηματικά παραστασιακό, μετά την άρση του λοκντάουν. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες".

    Η ποιητική σύνθεση «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» είναι εμπνευσμένη από την πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και την ιστορική Έξοδο, τον Απρίλιο του 1826.

Είναι η ανώτερη Ιδέα του εθνικού μας ποιητή για την ελευθερία, τον αγώνα του ανθρώπου να κρατήσει το πνεύμα του ελεύθερο ακόμα και στους πιο ζοφερούς καιρούς. Υπέρβαση ιδιαίτερα δύσκολη να αποδοθεί θεατρικά: «Για εμάς είναι ένας διάλογος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος», λέει η Ελένη Ευθυμίου και προσθέτει: «Εμείς οι ίδιοι είμαστε σύγχρονοι πολιορκημένοι, απροσποίητα. Ζούμε μια σημερινή επανάσταση, ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε καιρούς ταραγμένους όπου οι άνθρωποι οφείλουν να ξανασκεφτούν το σύνολο και να αντιδράσουν συλλογικά ενάντια στην τυραννία, να συγκρουστούν με τον πολιορκητή, την εξουσία, να ανακτήσουν την ελευθερία με κάθε κόστος. Υπάρχει ένας δεσμός, μια νοητή γραμμή που ενώνει το παρελθόν με το τώρα και επίσης η ίδια η πραγματικότητα της Ελευσίνας, ένας τόπος που πολιορκείται».

Στην ερώτηση αν η παράστασή της αναδεικνύει τη μορφή της Μάρθας, της μάνας που «έπαψε να ζηλεύει το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε» από τα σχεδιάσματα του Διονύσιου Σολωμού για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, απαντά: «Ο ίδιος ο Σολωμός κάνει μνεία στις γυναίκες και τα όνειρά τους και στον τρόπο με τον οποίο η στάση τους μέσα σ' όλη αυτή την κακουχία της πολιορκίας ενδυναμώνει και τους άνδρες. Στην παράσταση μας είναι αρκετά έντονο αυτό το στοιχείο. Στην δράση που αναπτύσσεται παράλληλα με την αφήγηση, οι γυναίκες μοιάζει να ξεκινούν αυτή την επαναστατική δράση», λέει η Ελένη Ευθυμίου προθέτοντας για την ιστορία «ότι οι Μεσολογγίτισσες είχαν παλέψει να μην τις θανατώσουν, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, αλλά τελικά ανέτρεψαν την απόφαση κι έκαναν κι εκείνες μαζί με τα παιδιά ηρωική Έξοδο».
Info

Η παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» έχει διάρκεια 70’

Ώρα προσέλευσης: 20.00

Ώρα Έναρξης: 21.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτίο εισόδου και απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση στο 210 – 5560126.

Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή ονοματεπώνυμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.