Έρευνα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.Κατάθλιψη 1 στους 5 λόγω κορονοϊού


Αποκαλυπτική είναι η διεθνής έρευνα που έγινε για τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Η μελέτη οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία και σχεδιάσθηκε, οργανώθηκε και διοικήθηκε από το ΑΠΘ και συγκεκριμένα από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της έρευνας, Καθηγητή Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Φουντουλάκη.


Τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «COVID-19 MEntal health inTernational for the General Population (COMET-G) Study» δείχνουν το αποτύπωμα της πανδημίας στη ψυχική υγεία των ανθρωπων.Η έρευνα έλαβε χώρα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και συμμετείχαν πάνω από 55.589 άτομα από 40 χώρες.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η κλινική κατάθλιψη τους τελευταίους 12 μήνες μεσοσταθμικά πρόσβαλε το 18% περίπου του πληθυσμού ενώ άλλο τόσο ποσοστό ανθρώπων να εμφανίζουν σοβαρότατο στρες.
Παράλληλα, επλήγη η γενική ποιότητα ζωής του πληθυσμού ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Επιβλαβής και στην ψυχική υγεία των ασθενών ο κορονοϊός

Ιδιαίτερα επιβαρύνθηκαν τα άτομα με προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό (ποσοστό κατάθλιψης που πέρασε το 30%), τα οποία και εμφάνισαν υψηλότατα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων (σχεδόν 15%).
Αυτό που ωστόσο, προκαλεί ενδιαφέρον ήταν η προσκόλληση σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας με τουλάχιστον τους μισούς να αποδέχονται τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό μία τουλάχιστον τέτοια θεωρία.
Σημειώνεται πως οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες χώρες, σύμφωνα με την μελέτη, ήταν σημαντικότατες.
Εκτιμάται δε, πως οι θεωρίες αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό για να προστατεύσουν υγιή αλλά ψυχολογικά ευαίσθητα άτομα από το στρες, αλλά βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε ανεπαρκώς ανεπτυγμένες κοινωνίες από πολιτικο-οικονομική και κοινωνική άποψη καθώς και με προβληματικά συστήματα εκπαίδευσης.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.