Δικαστική απόφαση για Siemens Διαρκής χρηματισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

 


Καθαρογράφηκε η δικαστική απόφαση  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

 Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση στην δίκη Siemens αναφέρει ρητά για διαρκή χρηματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Έτσι με αυτην την δικαστική απόφαση επιβεβαιώνονται τά λόγια και οι καταθέσεις του τέως ισχυρού άνδρα της Siemens  Μιχάλης Χριστοφοράκος.Δηλαδή ότι ο γερμανικός κολοσσός διέθετε «μαύρα ταμεία» από τα οποία χρημάτιζε τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου.
 

Από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου 2009 απολογήθηκε έξι φορές στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου Siemens. Το τότε μεγαλοστέλεχος της Siemens στη χώρα μας είχε διαφύγει από την Ελλάδα ενώ είχε ήδη κληθεί σε απολογία τον Δεκέμβριο του 2017 επί «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Στις απολογίες του ο Χριστοφοράκος αποκάλυψε ότι το 2% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας στη χώρα μας κατέληγε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2006. Δεν επρόκειτο για κοινή ομολογία διαφθοράς αλλά ουσιαστικά για το «ξεγύμνωμα» των δύο τότε μεγάλων κομμάτων εξουσίας..

«Η συμφωνία για το 2% με τη μητρική δεν ήταν στον αέρα, υπήρχε και αντισυμβαλλόμενος, και συγκεκριμένα τα ίδια τα κόμματα. Για τα οποία άλλωστε σε τελική ανάλυση προορίζονταν τα χρήματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική ενίσχυση» είχε καταθέσει μεταξύ άλλων ο Χριστοφοράκος. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είχε περιγράψει επίσης τηλεφωνήματα και συναντήσεις με συγκεκριμένα πρόσωπα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρόσωπα όπως ο Κώστας Γείτονας από το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Βαρθολομαίος.

Μην ξεχνάμε την στενή οικογενειακή και φιλική σχέση του Μ. Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητοστάκη, ειδικά με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της οικογένειάς του. 

Σύμφωνα με τα πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens, οι καταγεγραμμένες επικοινωνίες του Χριστοφοράκου με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη ανέρχονταν σε 356. Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει σε κατάθεσή της στο δικαστήριο και η γραμματέας του πρώην Mr Siemens Αικατερίνη Tσακάλου. Οπως επίσης τις «δωρεές» (οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα κ.ά.) στον Κυρ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί μάλιστα να πληρώσει το κόστος του τηλεφωνικού κέντρου όταν ξέσπασε θόρυβος για το σκάνδαλο.

«Μου είχε παραγγείλει (σ.σ.: ο Χριστοφοράκος) τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δύο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης» είχε καταθέσει η Τσακάλου.

Η δικαστική απόφαση,  εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να καθαρογραφεί και
αριθμεί σχεδόν 4.000 σελίδες  Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου του δεύτερου βαθμού, η εταιρεία «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά» χρηματοδοτούσε τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμεία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε προχωρήσει στην καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση. Μεταξύ αυτών πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως ο Μιχ. Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως οι Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Ράιχαρντ Σίκατσεκ.


Ο κατηγορούμενος Θεόδωρος Τσουκάτος, ο αποκαλούμενος και «στρατηγός» επί κυβέρνησης Σημίτη απαλλάχθηκε  από την ποινική δίωξη σε αυτή την υπόθεση λόγω παραγραφής.


 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.