Κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ: Τι περιλαμβάνει και πού καταλήγει




Του Λάμπρου Ζαχαρή

Πώς λειτουργεί η κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ. Ποια δεδομένα καταγράφει. Πού συγκεντρώνονται τα στοιχεία.

Τη σημασία της «κίτρινης κάρτας» του ΕΟΦ, εξηγεί ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, με θητεία στον ΕΟΦ και σε κορυφαίους οργανισμούς φαρμάκων.
Όπως αναφέρει, η διαδικασία συμπλήρωσης της κίτρινης κάρτας συσχετίζεται με την αυθόρμητη αναφορά των ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων.

«Η διαδικασία αυτής της αναφοράς είναι η πιο σημαντική πράξη που σχετίζεται με την ασφάλεια των φαρμάκων» τονίζει ο κ. Κούβελας μιλώντας στο Sputnik.

«Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, αναφέρεται μόνο το 10% των περιπτώσεων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι είναι ακόμα χαμηλότερο» προσθέτει τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει λόγω άγνοιας ή φόβου.

«Άρα αν γίνεται ένας αριθμός αναφορών, τότε τα πραγματικά περιστατικά θα είναι πολύ περισσότερα. Στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά περιστατικά καθότι υπάρχει η τάση να μην δηλώνονται αρκετά συμβάντα».

Ποιοι μπορούν να στείλουν κίτρινες κάρτες

Παλιότερα τέτοια κίτρινη κάρτα είχαν το δικαίωμα να στέλνουν μόνο οι υγειονομικοί. Κατά κανόνα ο θεράπων ιατρός και δευτερογενώς οι φαρμακοποιοί. Στη συνέχεια όμως, αποφασίστηκε να στέλνουν κίτρινη κάρτα κάρτα και οι ασθενείς και οι φροντιστές τους.
«Σήμερα μπορεί να στείλει οποιοσδήποτε κίτρινη κάρτα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων αφού φτιάξει έναν λογαριασμό μέσω ειδικής φόρμας» εξηγεί.
Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι υπάρχει έλεγχος και δεν είναι δυνατό να δηλώσει κάποιος 40 φορές την ίδια παρενέργεια.

Τι πρέπει να κάνει ο γιατρός

«Είναι ποινικά κολάσιμο ένας γιατρός να μην αναφέρει την καταγγελία που θα του κάνει ο ασθενής για κάποιο φάρμακο ή για κάποιο εμβόλιο. Είναι υποχρεωμένος ο γιατρός να γράψει τα αρχικά του ασθενούς, καθότι δεν δικαιούται κανείς να γνωρίζει το ονοματεπώνυμο του ασθενούς» αναφέρει ο κ. Κούβελας.

Αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία στην κίτρινη κάρτα από την πλευρά του γιατρού, για λόγους που κρίνει ο ίδιος, υποχρεούται να έχει δώσει το τηλέφωνο του ώστε να επικοινωνήσουν οι αρμόδιοι.
«Αυτό που πρέπει να μη γίνεται είναι η συσχέτιση ελαχίστων περιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο, αλλά να κρίνεται με βάση στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει ο καθηγητής.

Αναφορικά με τις θρομβώσεις, σημειώνει ότι πρέπει να καταγράφονται κανονικά στις κίτρινες κάρτες.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι οι αναφορές δεν δημοσιοποιούνται άμεσα καθώς ενδέχεται το περιεχόμενο τους να χρησιμοποιηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών. Δημοσιοποιούνται, όπως εξηγεί, κατόπιν επιστημονικής επεξεργασίας είτε αν αποσυρθεί το φάρμακο είτε αν περιοριστούν οι ηλικιακές ή άλλες ομάδες που εμφανίζονται περισσότερο ευπαθείς.

Πού συγκεντρώνονται οι αναφορές

Όλες οι κίτρινες κάρτες καταλήγουν στην Ουψάλα της Σουηδίας.
«Πρόκειται για το παγκόσμιο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξετάζει όλα τα ανεπιθύμητα περιστατικά» εξηγεί ο κ. Κούβελας.

Οι αρμόδιοι εκεί αποκτούν εικόνα για τυχόν παρενέργειες φαρμακευτικών ουσιών.

Όσες κάρτες αφορούν στην Ευρώπη, θα καταλήξουν από εκεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

sputniknews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.