Επιστήμονες εντόπισαν ακτίνες γ που σπάνε κάθε ρεκόρ


Μία μορφή φωτός εξαιρετικά ενεργητική εντόπισαν επιστήμονες, προσθέτοντας ένα ακόμα φαινόμενο άξιο θαυμασμού στον κόσμο της αστροφυσικής. Το Large High Altitude Air Shower Observatory (LHAASO) στην Κίνα εντόπισε πάνω από 530 ακτίνες γ, με τις υψηλότερες ενεργειακά να φτάνουν τα 1.4 τετράκις εκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ! Για χάρη σύγκρισης, η πιο ενεργητικές ακτίνες γ που ξέραμε έως τώρα ήταν κάτω από 1 τετράκις εκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ, ενώ η μεγαλύτερη ενέργεια που έχει μπορέσει να παράγει ο άνθρωπος μέσω πρωτονίων στο μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων της Γης, τον Large Hadron Collider, ήταν μόλις λίγα τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ.

Οι επιστήμονες εντόπισαν συνολικά 12 “hotspots” με ακτίνες γ, αποκαλύπτοντας πως ο γαλαξίας μας φιλοξενεί ισχυρούς επιταχυντές σωματιδίων, μιας και να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα ενέργειας οι ακτίνες γ, πρέπει πανίσχυρα ηλεκτρομαγνητικά πεδία να ωθήσουν φορτισμένα σωματίδια – κυρίως πρωτόνια ή ηλεκτρόνια – σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Έπειτα αυτά τα σωματίδια όταν αλληλεπιδρούν με ύλη στο διάστημα, παράγουν αυτές τις ακτίνες γ.

Δε γνωρίζουμε ακόμα τι είδους περιβάλλον μπορεί να είναι τόσο ισχυρό για να παράγει φως με ενέργεια άνω του ενός τετράκις εκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ, αλλά οι νέες παρατηρήσεις μας ωθούν σε δύο πιθανότητες. Ένα hotspot έχει σχετιστεί με το Νεφέλωμα του Καρκίνου και το άλλο με τον αστερισμό του Κύκνου όπου σχηματίζονται τεράστια άστρα.

Να σημειωθεί πως το LHAASO στο όρος Haizi της Κίνας δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργικό και όταν ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στη χρονιά, αναμένεται να βρει ακόμα περισσότερες ακτίνες γ με υψηλή ενέργεια.

unboxholics.com

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.