Στο ΣΤΕ οι έμποροι της Θεσσαλονίκης για το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους


Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης μιλάει για «εμπαιγμό» του από την κυβέρνηση και χαρακτηρίζει «αστεία και ανεπαρκή» τα μέτρα «στήριξης» που ανακοινώθηκαν. Μάλιστα χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ κατά της «άδικης και παράνομης» κυβερνητικής απόφασης να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα αρμόδια επιμελητήρια και τοπικοί άρχοντες ζητούν να αλλάξει «εδώ και τώρα» η συγκεκριμένη απόφαση. Μάλιστα στον Δήμο Πολίχνης οι έμποροι άνοιξαν χθες συμβολικά τα καταστήματά τους και διαμαρτυρήθηκαν με μαύρα πανό και πλακάτ που έγραφαν «Βάλαμε πλάτη, μας γυρίσατε την πλάτη».

Δεν έκρυβαν την οργή τους για τους «αλλοπρόσαλλους», όπως τους χαρακτήριζαν, κυβερνητικούς χειρισμούς. «Στα μαγαζιά της Αθήνας δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός, στης Θεσσαλονίκης μεταδίδεται...» έλεγαν ενώ η οργή τους μεγάλωσε μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης, τα οποία θεωρούν «ψίχουλα».

«Ανοίξτε μας» λένε σήμερα οι έμποροι της Τούμπας 

Συμβολική διαμαρτυρία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Τούμπας, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, πραγματοποιούν σήμερα έμποροι της περιοχής.

Οι καταστηματάρχες κρέμασαν μαύρες σημαίες και κρατούν πλακάτ με το σύνθημα «Ανοίξτε μας».

Ειδικότερα ζητούν από την κυβέρνηση άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων ενώ στα πλακάτ αναγράφουν ακόμη: «Το λιανεμπόριο δεν αυξάνει τα κρούσματα» και «Θέλουμε τις δουλειές μας πίσω και όχι επιδόματα».

Εξάλλου οι περισσότεροι/ες θα λάβουν μόλις 1.000 ευρώ, την ώρα που οι υποχρεώσεις τους είναι πολλαπλάσιες και τα χρέη τους πλέον «ασήκωτα».

«Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε θέμα επιβίωσης. Περιμέναμε το άνοιγμα για να μπορέσουμε λίγο - λίγο να ανασάνουμε και η κυβέρνηση μας λέει τώρα ‘ζήσε μαύρε μου να... πάρεις 1.000 ευρώ’» είπε η Ν.Γ., ιδιοκτήτρια μικρής μπουτίκ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία, τι είναι; Είμαι έξαλλη από τις παλινωδίες του «άνοιξε την Τετάρτη - κλείσε την Παρασκευή», που μας κοστίζουν ακριβά σε χρήμα, ειδικά όταν δεν έχουμε καμία σοβαρή οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση. Χάσαμε τις εκπτώσεις, αν χάσουμε και το Πάσχα, το λουκέτο θα είναι μονόδρομος» προσθέτει.

«Ντροπή»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι γαλάζιες διοικήσεις των επιμελητηρίων και του εμπορικού συλλόγου ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες στα κάγκελα μετά και τα «ψίχουλα» που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ως «μέτρα στήριξης», τα οποία μάλιστα τα «πετάει» αρκετά μακριά, μέσα στον Μάιο... «Ζητήσαμε 5.000 ευρώ και φτάσαμε στα 500 ευρώ, και μάλιστα σε επιχειρήσεις που τις κατέχουν πολλά άτομα αυτό θα μοιραστεί και θα δοθεί τον Μάιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς.

«Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ήταν πολύ μεγάλος, δεν υπολογίζουν καθόλου τη συμπρωτεύουσα, δεν είχαν την ευγένεια και την ευαισθησία να στείλουν κάποιον υπουργό να μιλήσουμε, όλο αερολογίες και ευχολόγια ακούσαμε από τον κ. Σκέρτσο. Ντροπή, ντροπή, ντροπή» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου.

«Ο εμπορικός κόσμος απαιτεί σεβασμό. Δεν μπορεί να αλλάζουν οι αποφάσεις σε δύο μέρες.  Έτσι ο κόσμος καταστρέφεται» σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Για «σκωτσέζικο ντους στους ανθρώπους του λιανεμπορίου» κατηγορεί την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζει «ασπιρίνες» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Χρ. Σταϊκούρα.

Ζητάει να δοθούν τουλάχιστον 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση στις τρεις περιοχές όπου παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο, ως «μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Δυσαρέσκεια γαλάζιων αυτοδιοικητικών

Έντονη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εκφράζει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνοντας ότι εξαρχής ήταν αντίθετος με άνοιγμα του λιανεμπορίου. Άσκησε κριτική για τα «μπρος - πίσω» της κυβέρνησης και συντάχθηκε με τους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας στο αίτημα για ενίσχυση 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ωστόσο χθες εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος από τις ανακοινώσεις του Χρ. Σταϊκούρα.


Την ίδια ώρα πολλοί γαλάζιοι δήμαρχοι ανέβηκαν και αυτοί στο κάγκελα συντασσόμενοι στο αίτημα των εμπόρων για άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα η «αφωνία» των βουλευτών Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. δείχνει την απόλυτη αμηχανία τους για τα όσα συμβαίνουν.


pronews.gr
Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.