Αρχίζει «φακέλωμα» των δανειοληπτών με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης


Θα καταγράφονται όλες οι καθυστερήσεις, ακόμη και για λογαριασμούς ΔΕΚΟ και θα επηρεάζουν την αξιολόγηση υποψήφιων δανειοληπτών.
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΟΥΝ, ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ''ΦΙΛΩΝ'' ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ. ΓΙΑΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΙΔΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ...

Ένα αχανές σύστημα πληροφοριών, που θα καταγράφει αν κάθε πολίτης έχει οποιαδήποτε καθυστέρηση σε πάσης φύσεως πληρωμές οφειλών, από τις τράπεζες και την εφορία, ως τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, στήνει η κυβέρνηση με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, επικαλούμενη την ανάγκη να «αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών».

Το σχέδιο για τη δημιουργία του Υπερ-Τειρεσία, που θα λειτουργήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει προετοιμασθεί από τα τέλη του 2019, όπως έχει αποκαλύψει το «Σin», ενώ έχει περιληφθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των ευρωπαϊκών Θεσμών. Δεν είχε προχωρήσει ως τώρα η υλοποίησή του, καθώς πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα αρκετά μεγάλης πολυπλοκότητας και υψηλού κόστους.

Το πρόβλημα του κόστους της επένδυσης λύθηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το σχέδιο για το ελληνικό credit bureau εντάχθηκε στα έργα ψηφιακής μετάβασης που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Στον κατάλογο των έργων που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπεται, στο πλαίσιο της «Εθνικής στρατηγικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους» η «ίδρυση γραφείου δημοσίων πιστώσεων».

Στην περιγραφή του έργου, το Σχέδιο Ανάκαμψης αναφέρει τα εξής:

«Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους. Εφαρμογή της στρατηγικής για την αφερεγγυότητα, που αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων και την παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους.
Δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Δημοσίων Πιστώσεων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών (επιχειρήσεις και ιδιώτες), βάσει δημόσιων δεδομένων και πληροφοριών. Στόχος η αντιμετώπιση των δυσκολιών επιχειρήσεων και ιδιωτών σε ό,τι αφορά τη λήψη δανείων και άλλων μορφών χρηματοδότησης, μετά από τις πολυετείς πολλαπλές οικονομικές κρίσεις, μέσω της ευκολότερης πρόσβασης στην πιστωτική πληροφορία».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλει τη θετική πλευρά της ίδρυσης του γραφείου πιστώσεων, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της λήψης δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όμως για τους υποψήφιους δανειολήπτες η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων, δεν παύει να είναι δίκοπο μαχαίρι.

Ύστερα από μια δεκαετή οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν εξουθενωθεί οικονομικά και η έναρξη της πλήρους καταγραφής της οικονομικής συμπεριφοράς τους δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες πρόσβασης σε δανεισμό, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής θα καταγράφεται ηλεκτρονικά και θα επηρεάζει την πιστοληπτική βαθμολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μέχρι τώρα, η αξιολόγηση των υποψήφιων δανειοληπτών επηρεαζόταν, κατά κύριο λόγο, από πιθανές καθυστερήσεις ή αθετήσεις που κατέγραφε ο Τειρεσίας, ενώ οι τράπεζες είχαν μέσω του λεγόμενου «λευκού» Τειρεσία και μια εικόνα για το σύνολο του δανεισμού που είχε κάθε υποψήφιος δανειολήπτης, ώστε να αποφεύγουν να δίνουν νέα δάνεια σε ήδη «φορτωμένες» επιχειρήσεις ή νοικοκυριά.

Όμως, με το credit bureau θα επηρεάζεται η αξιολόγηση από κάθε είδους καθυστερήσεις ή αθετήσεις σε πληρωμές. Όπως έχει γράψει το «Σin», στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα κοινοποιούνται για κάθε πολίτη ή επιχείρηση τα απλήρωτα/καθυστερούμενα χρέη όλων των κατηγοριών:

Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα
ΕΦΚΑ και άλλα Ταμεία από απλήρωτες εισφορές
Δήμοι για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις κλπ.
Τράπεζες για δάνεια κάθε μορφής
ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς
Εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, για απλήρωτους λογαριασμούς
Εταιρείες ύδρευσης, για απλήρωτους λογαριασμούς.

sofokleousin.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.