Ποιες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο στη Κρήτη εν μέσω πανδημίας


Αποκαλυπτικά στοιχεία στην διάρκεια της εκπομπή «ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ» της ΚΡΗΤΗ TV
Οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στην αγορά

Μπορεί τα λουκέτα στην αγορά του Ηρακλείου να είναι ελεγχόμενα μιας και οι εγγραφές υπερισχύουν των διαγραφών, σίγουρα όμως από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ» της ΚΡΗΤΗ TV οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στην αγορά όσο είναι σε εξέλιξη η διαχείριση της από τους ειδικούς και την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου περιέγραψε με ρεαλιστικό τρόπο τη κατάσταση κάνοντας λόγο για οικονομική εσωστρέφεια που αλλάζει ριζικά τα χαρακτηριστικά της ντόπιας επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα από τη 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι και στις 28 Φεβρουαρίου του 2021 στο Ηράκλειο καταγράφονται 1.141 εγγραφές και 548 διαγραφές ενώ από την 1η Μαρτίου 2019 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν 1.241 εγγραφές και 988 διαγραφές.

Μάλιστα σε αυτή την περίοδο φαίνεται να εντοπίζεται και το πρώτο κύμα λουκέτων σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας όπως είναι αυτή του Ηρακλείου.

Οι επιχειρήσεις μεταποίησης, φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο κόστος από την παγκόσμια υγειονομική κρίση και αυτό αποτυπώνεται έντονα στα στοιχεία του επιμελητηρίου Ηρακλείου μιας και την περίοδο 2019-2020 έβαλαν λουκέτο 128 ενώ την περίοδο 2020-2021 ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 201 επιχειρήσεις.

Στο ίδιος μήκος κύματος και τα όσα είπε στην εκπομπή, o πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μπάμπης Λεκάκης ο οποίος έκανε λόγο για συρρίκνωση της αγοράς σε ποσοστό πάνω από 50% εκτιμώντας ότι αν δεν κινηθεί ουσιαστικά ο τουρισμός και παράλληλα η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ένα οδικό χάρτη ουσιαστικής στήριξης τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν καταγραφεί για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της Κρήτης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης είναι… καταστροφικές.

Μάλιστα, ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο είναι ο τουριστικός με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω απ’ αυτόν τον τομέα να έχουν υποστεί μέχρι και 80% πτώση στον ετήσιο τζίρο τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ποτέ, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η αναλογία αυξάνεται επικίνδυνα στους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, με το 41,7% και το 34%, αντιστοίχως, να θεωρούν πιθανό το οριστικό «λουκέτο», όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. 

Επίσης μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών δηλώνει ότι αν δεν βάλει λουκέτο πως θα προβεί σε απολύσεις.

Το 24% θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό ή πολύ πιθανό, ενώ ειδικά στον κλάδο της εστίασης οι μισές επιχειρήσεις 49,5%, δηλώνουν ότι θα απολύσουν εργαζομένους.

Στο εμπόριο, τον κλάδο που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,7%.

Πολύ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 6 άτομα.

Παράλληλα σε επίπεδο Κρήτης το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται στη πανδημία να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ανεβάζοντας και το δείκτη των εγγραφών στα μητρώα των επιμελητηρίων της Κρήτης.

Μάλιστα στο νησί το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι τεράστιο και με διευρυμένες δραστηριότητες.

ΛΟΥΚΕΤΑ 1/3/2020 ΕΩΣ 28/2/2021

Α)ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 352  -ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 215

Β)ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 1 - ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 1

Γ) ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 281-  ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 128

Δ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 119-  ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 26

Ε) ΥΠΗΡΕΣΟΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 388-  ΔΙΑΓΡΑΦΕ:Σ 178


ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 1.141 -  ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ:  548

ΛΟΥΚΕΤΑ 1/3/2019 ΕΩΣ 28/2/2020


Α) ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΓΓΡΑΦΕΣ 382 - ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 359

Β) ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΓΓΡΑΦΕΣ 1 - ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 1

Γ) ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: ΕΓΓΡΑΦΕΣ 266 - ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 201

Δ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 166 - ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 46

Ε) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 424  - ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: 381

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 1.241 -  ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ:  988



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.