ΟΥΚΡΑΝΙΑ.Ζητά άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ! Ρωσική αντίδραση!




Ταχεία ένταξη στους κόλπους της Συμμαχίας ως μοναδικό τρόπο για να λήξει ο πόλεμος στο Ντονμπάς ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της ρωσικής συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα. Ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζει εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αψηφά τη Δύση το Κρελίνο και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα «επιδεινώσει» τη σύγκρουση.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε εκ νέου σήμερα, Τρίτη «βαθιά ανησυχία» για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Ζελένσκι προκειμένου να τον ενημερώσω για την έντονη ανησυχία μου σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

  
    «Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραμένουμε δεσμευμένοι στη στενή εταιρική μας σχέση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε, κατόπιν της τηλεφωνικής συνομιλίας, πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε, επίσης, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να ενεργήσουν ως «ισχυρός παράγοντας αποτροπής» προς τη Ρωσία.


Απειλεί η Ρωσία

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την ίδια στιγμή πως ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επιδεινώσει τη σύγκρουση μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

    «Αμφιβάλλουμε βαθύτατα για το ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία κατά κάποιο τρόπο να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα. Κατά την άποψή μας, θα επιδεινώσει την κατάσταση, επειδή μιλώντας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αγνοείται η γνώμη του κόσμου» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Αν ρωτήσετε την γνώμη μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες, θα καταλάβετε ότι μια τέτοια ένταξη στο ΝΑΤΟ γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι βαθύτατα απαράδεκτη» υπογράμμισε.


Ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα - Αψηφά τη Δύση το Κρεμλίνο

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει από την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα βόρεια και ανατολικά σύνορά της, καθώς και στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε παράλληλα σήμερα, Τρίτη, αναφορικά με την προ ημερών συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας:

«Οι Σύμμαχοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες μεγάλου εύρους στρατιωτικές δραστηριότητες που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και στη γύρω περιοχή. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν επίσης για τις ρωσικές παραβιάσεις της [συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός του Ιουλίου 2020, που οδήγησαν στον θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα».

    «Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων χάρη στη συμφωνία της 27ης Ιουλίου 2020 που διαπραγματεύθηκε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ]» δήλωσε ο ΝΑΤΟϊκός εκπρόσωπος και διαμήνυσε: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».

Η τηλεφωνική συνομιλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό πρόεδρο ακολούθησε μηνύματα αλληλεγγύης που απηύθυναν στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους έπειτα από τις «πρόσφατες κλιμακώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία».

Το Κρεμλίνο δεν αρνήθηκε τις πρόσφατες κινήσεις στρατευμάτων, αλλά επέμεινε πως η Μόσχα «δεν απειλεί κανέναν». Προειδοποίησε, δε, πως θα λάβει τα απαραίτητα «μέτρα» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης των ένοπλων συγκρούσεων κατά μήκος του μετώπου ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους από το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
 

 

 

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.