Άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμοξιολόγων και ειδικών




Επιμένει στην άρνηση δημοσίευσης των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής επιστημόνων το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβερνητική εκπρόσωπο μία ημέρα μετά τη διαρροή μέρους των πρακτικών στην εφημερίδα «Δημοκρατία» να κάνει λόγο για «προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την Επιτροπή ως πολιτικά χειραγωγούμενη».

Η κα Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέμεινε χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να δοθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής στη δημοσιότητα, προκειμένου να μην πολιτικοποιηθεί μία συζήτηση επιστημονική και για να μπορούν οι επιστήμονες να εκφράζουν σε αυτές ανεξάρτητα τις απόψεις τους.

Υπενθυμίζεται πως από την έναρξη της πανδημίας, η αντιπολίτευση έχει ζητήσει επανειλημμένα τη δημοσίευση των πρακτικών ή έστω την κοινοποίησή τους στα κόμματα, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και μία τροπολογία για την υποχρεωτική δημοσίευση των πρακτικών, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χθες, μετά τις αποκαλύψεις της «Δημοκρατίας» η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδηνίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα», προσθέτοντας πως «οι αποκαλύψεις ωστόσο επιβεβαιώνουν και κάτι άλλο: πως μοναδικός υπεύθυνος για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι επιλογές του».

Χαρακτηριστικές ήταν σήμερα οι τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου που «σηκώνουν» εκ νέου το θέμα της έλλειψης διαφάνειας και επιστημονικότητας στις ληφθείσες αποφάσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Ηλιόπουλος σχολίασε στο Κανάλι 1 του Πειραιά πως «η κυβέρνηση φοράει καπέλο τις δικές της αποφάσεις στην Επιτροπή των ειδικών», ενώ η κα Αχτσιόγλου μιλώντας στο Κόκκινο σημείωσε πως «τα πρακτικά της Επιτροπής εκθέτουν την κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για «προειλημμένες αποφάσεις που απλά τις ανακοινώνει στους επιστήμονες».

Τα ντοκουμέντα από δύο συνεδριάσεις, στις οποίες οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος κάνουν εισηγήσεις - ανακοινώσεις στην Επιτροπή και καλούν τους επιστήμονες να τις επικυρώσουν έφερε στο φως χθες η εφημερίδα.

Σε αυτά - κατά την εφημερίδα - καταγράφονται τόσο οι θέσεις που θέλει να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και σημαντικές ενστάσεις και διαφωνίες, με κορυφαίες αυτές του επικεφαλής της Επιτροπής, κ. Τσιόδρα.

Ενδεικτικά, - πάντα κατά την εφημερίδα - κατά τη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2021, όπου αποφασίστηκε το πρώτο άνοιγμα που ήθελε το μέγαρο Μαξίμου, αυτό των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών (δέκα διαφωνίες επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο Σωτ. Τσιόδρας, ο οποίος διαφώνησε και σχετικά με την τέλεση λειτουργίας σε μητροπολιτικούς ναούς), η κυβέρνηση δίνει στους ειδικούς την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις τους και εκ μέρους της παρευρίσκεται ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».

Και κατά τη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ενημέρωσε τους ειδικούς για διάταξη που θα πήγαινε στη Βουλή σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα self tests, προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση: «Αναφορικά με τον αντιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ, ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή, η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο (self testing), καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας καθώς και η εκπαίδευση». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδριάσεις της επιτροπής έχουν παρευρεθεί από δύο φορές οι κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος και τις υπόλοιπες φορές οι αρμόδιοι υπουργοί.

https://www.ieidiseis.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.