Εστίαση , μέτρα στήριξης στα λόγια . 44000 μικρές επιχειρήσεις εκτός μέτρων στήριξης!

 

 

Κεφάλαια κίνησης 330 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν 34.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν μείνει εκτός μέτρων στήριξης, όπως οι franchisees και όσοι άνοιξαν καταστήματα εν μέσω πανδημίας, πήρε η εστίαση.

Ωστόσο μένει ένα βασικό ζήτημα.

Οι υπόλοιπες 44.000 επιχειρήσεις της εστίασης μένουν εκτός του μέτρου που ανακοινώθηκε χθες. Ουσιαστικά μένουν εκτός όσες επιχειρήσεις ορίζονται ως πολύ μικρές και έχουν έως 10 εργαζόμενους.

Όπως φαίνεται η ενίσχυση που αφορά τις 34.000 επιχειρήσεις θα επικεντρωθεί σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Όμως έχει σημασία να δούμε τι ορίζεται ως μικρομεσαία και ως μεγάλη επιχείρηση.

    Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
    Ως μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
    Ως μεσαίες επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι φαίνεται ότι μένουν εκτός οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που όπως φαίνεται είναι οι περισσότερες, δηλαδή όσες έχουν λιγότερους από 10 εργαζόμενους.

Όπως αναφέρεται στη δράση, ωφελούμενοι είναι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της εστίασης.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στο μήνα, όμως ήδη υπάρχει η επίσημη ανακοίνωση ότι θα καλυφθούν 34.000 επιχειρήσεις εστίασης και προφανώς μένει ένα κενό άνω των 40.000.

Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που προωθείται ως δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προβλέπεται χρηματοδότηση για εστιατόρια, καφέ και αλυσίδες εστίασης που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019. Στόχος είναι να καλυφθούν έξοδα προμηθευτών προκειμένου να γεμίσουν ψυγεία και αποθήκες.

Επιδοτούνται όλες οι επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Μάλιστα λαμβάνεται μέριμνα και για επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2019 ή το 2020, οι οποίες είχαν βρεθεί εκτός της περιμέτρου των πληττόμενων και άρα επιδοτούμενων επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα. Το ποσό ενίσχυσης σε αυτές τις περιπτώσεις καθορίζεται με βάση τον τζίρο στον αριθμό ημερών λειτουργίας τους και αναγωγή του 7% του τζίρου σε επίπεδο έτους. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ και διανέμεται ανά ΑΦΜ, καλύπτοντας και καταστήματα σε δίκτυα franchise.

Η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να αιτούνται οι επιχειρήσεις επιδότησης αναμένεται να ανοίξει στις 10 Μαΐου (και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31 Ιουλίου), προαναγγέλλοντας επανεκκίνηση της αγοράς μετά το Πάσχα, χωρίς μέχρι τότε να αποκλείεται το σενάριο λειτουργίας των καταστημάτων σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. https://www.ieidiseis.gr

 Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.