Η τελευταία ημέρα της Πηνελόπης Δέλτα – 27 Απριλίου 1941


Στις 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην πόλη των Αθηνών. Οι κάτοικοι της πόλης, βρίσκονται κλεισμένοι τα σπίτια τους, ενώ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μεταδίδει τις τελευταίες ειδήσεις στα ελληνικά.  Η Πηνελόπη Δέλτα, μια σπουδαία προσωπικότητα των γραμμάτων, στο σπίτι της στην Κηφισιά- καταπονημένη από την ασθένεια που την είχε καθηλώσει- επιχειρεί να δώσει τέλος στη ζωή της, πίνοντας δηλητήριο. «Παιδιά μου, ούτε παππά θέλω, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Σας φιλώ όλους με αγάπη. Φροντίστε τον πατέρα σας. Σας φιλώ σφιχτά. Πηνελόπη Δέλτα», γράφει στο σημείωμα που αφήνει.

80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα εκείνη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα» (1994), αφιερωμένο στη σπουδαία συγγραφέα των μυθιστορημάτων «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Ο Τρελαντώνης», «Στα μυστικά του βάλτου» κ.ά., το οποίο καταγράφει τις ιστορικές αυτές στιγμές της 27ης Απριλίου 1941.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ

Στη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα» ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στην Πηνελόπη Δέλτα, μια από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες συγγραφείς των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο Φρέντυ Γερμανός σκιαγραφεί την προσωπικότητα της Πηνελόπης Δέλτα μέσα από το παλαιότερο αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (παραγωγής 1982).  Μέσα από τις μαρτυρίες των απογόνων της συγγραφέως και ανθρώπων που είχαν ζήσει στην οικία των Δέλτα, αποσπάσματα από τα συγγράμματά της, το ανέκδοτο ημερολόγιό της και την  περιήγηση στο οικογενειακό αρχοντικό, καταγράφονται τα γεγονότα της ιστορίας και σημαντικές στιγμές της ζωής της Δέλτα.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.