24ωρη απεργία στον Ηλεκτρικό & στάση εργασίας στο Μετρό στις 4 Μαΐου


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΛΜΕ, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ με στάση εργασίας από την έναρξη μέχρι τις 9.00 το πρωί και από τις 21.00 μέχρι την λήξη της βάρδιας την ίδια ημέρα. 
Επίσης, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου του 2021. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Πρωτομαγιά «έπεφτε» Μεγάλο Σάββατο γι’ αυτό και η επίσημη αργία μεταφέρθηκε για την Τρίτη 4 Μαΐου. 

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στο Μετρό:

«Αυτοί που έκλεισαν καταστήματα, που απαγόρευσαν την κυκλοφορία, που δημιούργησαν χιλιάδες άνεργους, που έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια, που διέλυσαν την δημόσια υγεία, που κατέστρεψαν την δημόσια ζωή, δεν δικαιούνται να επικρίνουν τις απεργίες. Δεν δικαιούνται να επικαλούνται την διατάραξη της κανονικότητας των πολιτών από τους απεργούς όταν μετά τα συνεχή lock down κατέστρεψαν την οικονομία, την εργασία και κάθε έννοια κοινωνικής ζωής και ατομικών δικαιωμάτων με μοναδικό αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό κρουσμάτων και νεκρών. Δεν δικαιούνται να μιλάνε για τον εκσυχρονισμό και την νεωτερικότητα των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή αυτοί που τσιμέντωσαν την Ακρόπολη.

Μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας επιχειρούν με τον νέο εργασιακό νόμο να ελέγξουν και να διαχειριστούν όχι μόνο τον εργασιακό μας χρόνο αλλά κυρίως τον ελεύθερο χρόνο μας. Η αύξηση των ωρών εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και ταυτόχρονα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μειώνουν τον χρόνο ξεκούρασης, ελεύθερης δημιουργίας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.

Μετατρέπουν την ανθρώπινη δημιουργική ενεργητικότητα σε μέσο άντλησης υπεραξίας και κερδών.

Χτυπάνε ότι κερδίσαμε σε εκείνο τον μακρινό Μάη του 1886 και με τους αγώνες μας από τότε μέχρι σήμερα. Ο νέος νόμος της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είναι βέβαια άρρηκτα δεμένος με την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυρίως το δικαίωμα στην απεργία.

Η υπεράσπιση των κατακτήσεων της πρωτομαγιάς συμπίπτει φέτος με την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάθεση του νέου εργασιακού νόμου. Το διακύβευμα για τον εργαζόμενο λαό ξεπερνά κατά πολύ εκείνο ενός απλού εορτασμού. Θα πρέπει τα δευτεροβάθμια σωματεία, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες να προτείνουν και να σχεδιάσουν μαζί με τα εργοστασιακά συνδικάτα ένα πρόγραμμα αγώνα διαρκείας μέχρι την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου. Μέχρι την οριστική απόσυρση κάθε διάθεσης να φορτωθεί στην πλάτη των εργαζόμενων το κόστος της αποτυχίας της οικονομικής και κοινωνικής διαχείρισης της κρίσης.

Με αυτές τις σκέψεις το ΣΕΛΜΑ συμμετέχει και στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 4/5/21 με στάση εργασίας από την έναρξη μέχρι τις 9.00 το πρωί και από την 21.00 μέχρι την λήξη της βάρδιας την ίδια ημέρα»

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ:

«Σήμερα, 135 χρόνια μετά από την αιματηρή εξέγερση του Σικάγο ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς αποκτάει δραματική επικαιρότητα καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του 8ωρου και της οργανωμένης συνδικαλιστικής πάλης.

Η κυβέρνηση μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα, που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή «προσωρινό» χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης και την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης και της έκδοσης των συντάξεων σε ιδιώτες.

Από το σύνολο των νέων μέτρων γίνεται ξεκάθαρο ότι στόχος είναι η προώθηση της ατομικότητας του εργαζόμενου και η απομάκρυνσή τους από τα Σωματεία, με την ακύρωση του ζωτικού κύτταρου της συνδικαλιστικής δράσης, που έγκειται στη συλλογικότητα, στην συμμετοχή, στο διάλογο και στην παρουσία του εργαζόμενου.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ, που όλο αυτό τον δύσκολο χρόνο, κράτησαν, με τη δουλειά τους και τη συλλογική δράση τους, ζωντανές τις Σταθερές Συγκοινωνίες προς όφελος του επιβατικού κοινού του Λεκανοπεδίου είναι αποφασισμένοι ν’ αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα.

Για αυτό:

Θυμόμαστε και τιμάμε τους εργάτες, που θυσιάστηκαν σε αγώνες για τα δικαιώματα της τάξης τους.

Αγωνιζόμαστε για:

Να υπερασπιστούμε την 8ωρη εργασία και την συνδικαλιστική δράση.
Την Υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Σταθερών Συγκοινωνιών.
Την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ
Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία της 6ης Μαΐου των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά»


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.