«Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία της MLS και του βασικού μετόχου Ιωάννη Καματάκ

 


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία MLS Πληροφορική, η διαπραγμάτευση των μετοχών της οποίας έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ έρχονται στο φως καταγγελίες για διασπάθιση και κακοδιαχείριση της περιουσίας της.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα της κυπριακής εταιρείας LEFTWICH LIMITED κατά της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ και του βασικού μετόχου και ιδρυτικού μέλους της εταιρείας Ιωάννη Καματάκη για την χορήγηση προσωρινής διαταγής, με την οποία απαγορεύει προσωρινά μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στις 16-6-2021, να προβούν στη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, ευρισκόμενης στα χέρια τους ή σε τρίτους.

Η κυπριακή εταιρεία είχε υπογράψει στις 6-12-2018 ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Ι. Καματάκη, με το οποίο αγόρασε 373.000 μετοχές της MLS, αντί συνολικού τιμήματος 1.566.207 ευρώ, ενώ τώρα κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα που επένδυσε, μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών. Όλα αυτά λίγους μήνες μετά την δημοσιοποίηση του χρηματιστηριακού σκανδάλου της Folli Follie και της προφυλάκισης των βασικών μετόχων της, επίσης, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας. Όπως και στην περίπτωση της εταιρείας της οικογένειας Κουτσολιούτσων, καταγγέλλεται πως παραπλανήθηκαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επενδυτές της άλλοτε ανερχόμενης εταιρείας πληροφορικής με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων («ΕΛΤΕ») κάνει λόγο για αθέμιτες λογιστικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του έτους 2018. Τον έλεγχο είχε παραγγείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς τον Οκτώβριο 2019, δηλαδή μόλις 10 μήνες μετά την απόκτηση του 2,9% των μετοχών της MLS από την κυπριακή εταιρεία, η αξία της μετοχής της κατακρημνίστηκε μέσα σε λίγες μόλις συνεδριάσεις, χωρίς κανέναν προφανή, εξωγενή παράγοντα ή λόγο. Αποτέλεσμα ήταν η από 13-5-2020 Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να θέσει τις μετοχές της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Ακολούθησε «χαρτοπόλεμος» με εξώδικα ανάμεσα στην κυπριακή εταιρεία, την MLS και το βασικό της μέτοχο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Η κυπριακή εταιρεία καταγγέλλει τον βασικό μέτοχο και μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της MLS Ι. Καματάκη ότι «σίγουρα γνώριζε, αν όχι είχε μεθοδεύσει την παραποίηση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της 1ης καθ’ ης, που μόλις άρχισαν να αποκαλύπτονται τον Οκτώβριο 2019, οδήγησαν σε απώλεια περίπου του 80% της χρηματιστηριακής της αξίας, τον Μάιο 2020 σε αναστολή διαπραγμάτευσης, που διαρκεί μέχρι και σήμερα και εν τέλει σε εκμηδένιση της επένδυσής μας». Ζήτησε δε την ενεργοποίηση της μεταξύ τους συμβατικής ρήτρας επαναγοράς των μετοχών, κάτι που αρνήθηκε η πλευρά του βασικού μετόχου. Ακολούθησε η άσκηση αγωγής αποζημίωσης από την κυπριακή εταιρεία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας ανόρθωση της ζημίας της από την αγορά των μετοχών, η οποία ανέρχεται στο ποσό του 1.566.207,30 ευρώ και ποσό 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Μετά την άσκηση της αγωγής ακολούθησαν μεταβιβάσεις της περιουσίας της εταιρείας και του βασικού μετόχου, προφανώς «για να είναι αδύνατη η επίσπευση εναντίον τους αναγκαστικής εκτέλεσης, όταν ως δανειστές τους θα αποκτήσουν εναντίον τους εκτελεστό τίτλο», καταγγέλλει η LEFTWICH LIMITED. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επενδύτρια εταιρεία που κατέθεσε στα αστικά δικαστήρια, υπήρξε άμεση μεταβίβαση ολόκληρου του σημαντικού πακέτου μετοχών του βασικού μετόχου σε μεγάλη ελληνική επενδυτική εταιρεία στην οποία μέτοχος είναι ο ίδιος.

Εξάλλου, κατά το επίδικο διάστημα (Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2019), δηλαδή αμέσως μόλις εξερράγη η χρηματιστηριακή κρίση της MLS, «ο Ιωάννης Καματάκης είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά προσωπικής του περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα, με προφανή σκοπό να τα «προστατεύσει» από τους πιστωτές του, μεταξύ των οποίων η εταιρεία μας, ενώ εξακριβώθηκε ότι στην περιουσία της 1ης καθ’ ης είχαν ήδη εγγραφεί τον Ιούνιο του 2020 προσωρινές διαταγές περί απαγόρευσης νομικής και πραγματικής μεταβολής της περιουσίας της και μάλιστα επιλεκτικά με συναίνεσή της», όπως αναφέρεται στο δικόγραφο της κυπριακής εταιρείας. Για το λόγο αυτό προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας έγκληση κατά του Καματάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης και της καταδολίευσης.
Η «φούσκα» των ομολογιακών δανείων

«Κορυφή του παγόβουνου» για την MLS αποτέλεσε η αποτυχία της να πληρώσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 τα κουπόνια τριών Ομολογιακών Δανείων ύψους 4.000.000, 6.000.000 και 15.000.000 ευρώ, καθιστώντας τις σχετικές οφειλές ληξιπρόθεσμες, και ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της MLS ανέρχεται σε μόλις 3.849.270 ευρώ…

Εξάλλου, στη μερίδα της MLS, έχουν καταχωρισθεί εγγραφές / κατασχέσεις, με δύο Προσωρινές Διαταγές για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ελληνική τράπεζα και εταιρεία συμμετοχών, καθώς και τρεις προσημειώσεις υποθήκης υπέρ βουλγαρικής τράπεζας.

Την ίδια ώρα σε άγνωστο χρόνο, ο Ιωάννης Καματάκης φέρεται ότι είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά προσωπικής του περιουσίας σε τρίτα φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά πρόσωπα συμφερόντων του, με προφανή σκοπό να τα «προστατεύσει» από τους πιστωτές του, μεταξύ των οποίων η αιτούσα Leftwich Limited.

Ειδικότερα:

Πούλησε ακίνητο στην Χαλκιδική σε κυπριακή εταιρεία η οποία είχε συσταθεί αποκλειστικά για τον σκοπό της μεταβίβασης και αντί δηλωθέντος (και ουχί καταβληθέντος κατά τα αναφερόμενα στο συμβόλαιο) τιμήματος 350.000 ευρώ. Στη μεταβίβαση εμφανίζεται δικηγόρος συνεργάτης του ίδιου δικηγορικού γραφείου που υπογράφει εξώδικες απαντήσεις του Ιωάννη Καματάκη και της MLS. Ας σημειωθεί πως το τίμημα πιστώθηκε ολόκληρο, προκειμένου να εξοφληθεί από την αγοράστρια από τραπεζικό δάνειο που θα λάμβανε εντός δύο μηνών. Ωστόσο, παραμένει μη καταβεβλημένο.

Στοιχειοθετούνται αυξημένες απολαβές του βασικού μετόχου, μέσω διαρροής χρημάτων που προέρχονται από τον κύκλο εργασιών της 1ης καθ’ ης στον ίδιον και τρίτα πρόσωπα, συμφερόντων του. Στο διάστημα 2016 – 2018, που τα άυλα “διογκώνονταν” παρανόμως, ο Ι, Καματάκης έλαβε αμοιβές από την εταιρεία MLS συνολικού ποσού 1.090.000 € για παρεχόμενες υπηρεσίες διαχείρισης έργων ύψους 1.085.000 €. Επίσης, εταιρεία συμφερόντων του Καματάκη, είχε υπογράψει συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών, ποσού 1.986.000 ευρώ, για το ίδιο “ύποπτο” χρονικό διάστημα, 2016-2018.

Οι συνολικές αμοιβές του Ι. Καματάκη (άμεσα ή μέσω εταιρείας συμφερόντων του) για το διάστημα 2016-2018 ανέρχονται σε 3.076.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 57% των συνολικών καθαρών κερδών, που «εμφάνισε» η MLS για το κρίσιμο χρονικό διάστημα.Η κυπριακή εταιρεία η οποία έχει προσφύγει κατά της MLS και του Καματάκη, ζητά συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας τους «αφού αποδεικνύεται διαρκής, από ετών και συστηματική διαρροή χρημάτων της 1ης καθ’ ης προς τρίτα πρόσωπα συμφερόντων του 2ου καθ’ ου, με τον σκοπό αφενός του πλουτισμού του 2ου καθ’ ου και πλέον, από τον Νοέμβριο 2019 με σκοπό την «προστασία» της περιουσίας αυτής από τους δανειστές και των δύο καθ’ ων, όπως είναι η εταιρεία μας».

Εν όψει της εξέτασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της MLS και του βασικού της μετόχου, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα χορήγησης της προσωρινής διαταγής, ώστε να εξασφαλιστούν μέχρι τότε οι απαιτήσεις της κυπριακής εταιρείας που αγόρασε το 3% των μετοχών της πάλαι ποτέ ανερχόμενης εταιρείας πληροφορικής της Θεσσαλονίκης.

Το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη…


https://www.newsbreak.gr 


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.