Οι νοτιάδες... τράβηξαν πίσω τις παραλίες στο Αιγαίο: Εικόνες από το φαινόμενο -- Αναβολές δρομολογίων πλοίων


Κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες, Βόλο, Καβάλα είδαν τη θάλασσα να... εξαφανίζεται, εξαιτίας του φαινομένου της άμπωτης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, το φαινόμενο οφείλεται στους νοτιάδες. 

Από το τέλος Φεβρουαρίου, το φαινόμενο της άμπωτης έχει παρατηρηθεί, αρχικά στην Καβάλα, με τη θάλασσα να «υποχωρεί» μέχρι και δέκα μέτρα.


Ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στην Σκιάθο στις 27 Φεβρουαρίου 2021.

Στις 28 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι του Βόλου και της Σίφνου είδαν τα νερά να υποχωρούν.



Tο φαινόμενο της άμπωτης παρατηρήθηκε στη Σύρο την 1η Μαρτίου 2021.


Οι κάτοικοι σε Καλοχώρι και Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μπροστά στο εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης, στις 2 Μαρτίου 2021.


Οι κάτοικοι σε Καλοχώρι και Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μπροστά στο εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης, στις 2 Μαρτίου 2021.

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και στην Βουρβουρού Χαλκιδικής.

Η άμπωτη στην Σαμοθράκη  εμπόδισε την προσέγγιση του πλοίου όπως φαίνεται απο την ανακοίνωση της εταιρείας που εκτελεί τα δρομολόγια στην περιοχή

''Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης πτώσης της στάθμης της θάλασσας στη περιοχή του Θρακικού πελάγους, εξαιτίας έντονων και σπάνιων καιρικών φαινομένων, η προσέγγιση του πλοίου μας Ε/Γ – Ο/Γ “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” στο λιμάνι της Σαμοθράκης, κρίνεται επισφαλής.
Σε συνέπεια αυτών τα σημερινά δρομολόγια απο Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και αντίστροφα αναβάλλονται.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε νεότερης εξέλιξης θα ακολουθήσει ανακοίνωση.
Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια, θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρίας μας.
Με τιμή,
ΖΑΝTE FERRIES – A.N.M.E.Z. A.E.''

Πού οφείλεται το φαινόμενο 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, η άμπωτη που έγινε σε πολλές περιοχές του Αιγαίου οφείλεται στους νοτιάδες.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε κατάκλιση των λιμένων ναι αποτελεί και προσεισμικό φαινόμενο. Διευκρίνισε πάντως, ότι η μαζικότητα του φαινομένου δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. «Δεν είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί παρατηρείται σε πολλές περιοχές. Αν ήταν μόνο σε ένα νησί ίσως ήταν προσεισμικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά. 

«Εδώ είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως νότιους ανέμους, που επικρατούν για κάποιο διάστημα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών οι οποίοι δημιουργούν έλξη στις θαλάσσιες μάζες και τη μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA.

«Αυτό το φαινόμενο κρατάει αρκετές μέρες και ενισχύεται ανά περιόδους ανάλογα με τους ανέμους. Είναι και το φεγγάρι, ορισμένες φορές οφείλεται στην έλξη των πλανητών αλλά αυτή την εποχή οφείλεται στους ανέμους. Αδειάζει από μία περιοχή, μετατίθενται οι μάζες σε μία κατεύθυνση. Στον Παγασητικό αδειάζει το νερό και πάει στο Βόρειο Αιγαίο», ανέφερε.



Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.