Σύλληψη Ρώσου στρατιωτικού στην Ιταλία για κατασκοπεία


Στη σύλληψη ενός Ρώσου στρατιωτικού και ενός Ιταλού πλοιάρχου του πολεμικού ναυτικού με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας προχώρησαν οι ιταλικές Αρχές, ενώ κλήθηκε και ο Ρώσος πρέσβης για εξηγήσεις προκαλώντας έντονη ρωσική αντίδραση.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, διαπιστευμένο στη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη, και έναν πλοίαρχο ιταλικής φρεγάτας, πιάνοντάς τους επ’ αυτοφώρω κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

«Αστυνομικοί παρενέβησαν σε μυστική συνάντηση μεταξύ των δύο, αμέσως μετά την επίδοση εγγράφων ανώτατης διαβάθμισης από τον Ιταλό αξιωματικό έναντι χρηματικού ποσού» ανέφερε ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας. Τα επίμαχα έγγραφα φέρονται να αφορούσαν και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, πράγμα που αφορά και στην ασφάλεια άλλων κρατών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. H ιταλική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για ποσό 5.000 ευρώ.

«Και οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα που συνδέονται με κατασκοπεία και την κρατική ασφάλεια» πρόσθεσε η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η συνάντηση και οι συλλήψεις έλαβαν χώρα την Τρίτη το βράδυ.

Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν έκδοσης εντάλματος της εισαγγελίας της Ρώμης κατόπιν μακράς επιχείρησης των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, κατά την ανακοίνωση.

Ο Ιταλός αξιωματικός κρατείται, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις για τον Ρώσο, δεδομένης της διπλωματικής του ασυλίας, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι απελαύνονται δύο Ρώσοι αξιωματούχοι από την Ιταλία.

Ακολούθως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ, για εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση, προσδίδοντας πλέον διαστάσεις διακρατικής αντιπαράθεσης στο ζήτημα.

Η Ρωσία δεν άργησε να αντιδράσει, με το ημιεπίσημο πρακτορείο RIA να αναφέρει δήλωση εκ μέρους της ρωσικής πρεσβείας ότι διερευνά την υπόθεση και ελπίζει το θέμα να μην πλήξει τις διμερείς σχέσεις, πράγμα που πρακτικά συνιστά απειλή κατά της Ιταλίας για πιθανές συνέπειες σε βάρος της.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Reuters, La Repubblica, Corriere della Sera, RAI

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.