Οι αγώνες των Σανταίων για την ελευθερία και τον ελληνισμό



Η αντίσταση στον Πόντο και μάλιστα στη Σάντα, χρονολογείται 200 χρόνια πριν από την ελληνική επανάσταση. Είναι η εποχή που επιβλήθηκε το τιμαριωτικό σύστημα και η διοίκηση των Τερεπέγηδων ήταν ανυπόφορη. Και ενώ ολόκληρος ο Πόντος λεηλατούνταν από τις αυθαιρεσίες και τα όργια των Τερεπέγηδων, οι Σανταίοι, αρματωμένοι και με προστατευτικό φιρμάνι του σουλτάνου, απολάμβαναν τα αγαθά της ησυχίας τους.
Ξακουστός έμεινε στην ιστορία ο Χαράλαμπος Αμοιράς, που λέγεται και Κούρτος. Σε απειλές των Τούρκων να παραδώσει ο Κούρτος τα όπλα, ακούγεται στην επτάκωμη Σάντα βροντερή η φωνή του Κούρτου. "Ελάτε να τα πάρετε".

 

Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου

Τα ιστορικά στοιχεία είναι από το βιβλίο του Αχιλλέα Ανθεμίδη "Τα απελευθερωτικά στρατεύματα του Ποντιακού Ελληνισμού 1912 - 1924"





Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.