Δώρο Πάσχα: Πώς θα δοθεί φέτος



Το φετινό Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζομένους που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθεί  με την ίδια διαδικασία που ίσχυσε και με το  Δώρο Χριστουγέννων.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πληρωμή του Δώρου Πάσχα με μοντέλο μεικτής χρηματοδότησης για όσους μισθωτούς έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εντός του τετραμήνου Ιανουάριος - Απρίλιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δώρο Πάσχα αναμένεται φέτος να καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή έως την Μεγάλη Τετάρτη που φέτος είναι στις 28 Απριλίου.

Σε δύο τμήματα η καταβολή του, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο: 

-Το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

-Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Πάντως, λόγω δημοσιονομικού κόστους, η βάση υπολογισμού του φετινού δώρου αναμένεται να αποτελέσει τα 534 ευρώ και όχι ο κανονικός μισθός Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον που θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, το κράτος θα καταβάλλει ή 267 ευρώ (μισό μισθό) ή 278 ευρώ αν αποφασιστεί να ληφθεί υπόψη και η αναλογία για το επίδομα αδείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr,  οι εργαζόμενοι που είναι ή θα μπουν σε αναστολή μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.1.2021 μέχρι 30 Απριλίου και λαμβάνουν μισθό άνω των 534 ευρώ που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δίνει το κράτος θα έχουν απώλειες στο ποσό του δώρου Πάσχα. Όσες περισσότερες είναι οι ημέρες αναστολής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του δώρου. Ωστόσο αν ο μισθός κάποιου κυμαίνεται κοντά στα 534 ευρώ τότε οι απώλειες θα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Έτσι οι εργαζόμενοι που μπήκαν ή που θα μπουν σε αναστολή το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2021 ως 30 Απριλίου 2021 θα λάβουν μειωμένο δώρο Πάσχα και σε δύο φάσεις αφού οι εργοδότες θα καταβάλλουν το δώρο που αναλογεί με τις ημέρες που εργάστηκαν αυτό το διάστημα και το κράτος την αναλογία του δώρου για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή.

Το δώρο Πάσχα 2021 θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 ωστόσο ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας ενδεχομένως να γίνει όπως πέρσι, να δοθεί παράταση καταβολής, δηλαδή να υπάρξει για τις πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις καταβολή του δώρου αργότερα λόγω του ότι η αγορά ακόμη δεν έχει ανοίξει.

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, πατώντας ΕΔΩ.


Δώρο Πάσχα 2021: Πότε και ποιοι άνεργοι θα το λάβουν

Πριν από το Πάσχα ή ακόμη και λίγες ημέρες νωρίτερα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ το δώρο Πάσχα στους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.


protothema.gr
Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.