Ηλεκτρονική ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις ακινήτων


Ηλεκτρονική ταλαιπωρία για πωλητές και αγοραστές ακινήτων εξελίσσεται η διαδικασία των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς η χαρτούρα παραμένει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται και έγγραφα, που ήδη τα έχει η εφορία!

Παράλληλα προστριβές μεταξύ συναλλασσόμενων και Εφορίας θα προκαλέσει η διαδικασία υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά, με τους συμβολαιογράφους να προτείνουν, όπως για τον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας, να χρησιμοποιείται η ίδια μέθοδος με εκείνη που ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ. 

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων που ξεκίνησε πιλοτικά και, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου 2021, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων των ακινήτων, αλλά θα δυσκολέψει τη ζωή των συναλλασσόμενων, όπως και των συμβολαιογράφων.

Στην ουσία, έχει μεταφερθεί στους συμβολαιογράφους το έργο της μεταβίβασης των ακινήτων που διεκπεραιώνει η εφορία.

Η διαδικασία της μεταβίβασης δεν γίνεται ούτε με 1 ούτε με 9 κλικ, που υποστηρίζει η ΑΑΔΕ, αλλά πρόκειται για μια πολυδαίδαλη διαδικασία, που αντανακλά το πολυδαίδαλο της νομοθεσίας για την ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι θεωρούν ότι με το νέο σύστημα θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν εύκολα το ακίνητό τους, με την επίσκεψη στον συμβολαιογράφο θα απογοητευτούν.

Οι επισημάνσεις των συμβολαιγγράφων
Τις δυσκολίες των e-μεταβιβάσεων ακινήτων, τις επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία κατέγραψε τα προβλήματα που θα παρουσιάσει το εν λόγω φιλόδοξο εγχείρημα.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι, αφού σημειώνουν ότι οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων είναι ένα θετικό μέτρο, κωδικοποιούν και τις ακόλουθες αδυναμίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα. Συγκεκριμένα:

  • Η διαδικασία συνεχίζει να απαιτεί συνυποβαλλόμενα έγγραφα με τη μορφή των δικαιολογητικών, τη σάρωσή τους και την αποστολή τους στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.
  • Τα περισσότερα από τα δικαιολογητικά που ζητεί η Εφορία να σταλούν, βρίσκονται ηλεκτρονικά στη διάθεση των φορολογικών αρχών, στο taxisnet.
  • Τα προβλήματα που προκαλούνται από την πολύπλοκη, αλληλοσυγκρουόμενη και ατελή νομοθεσία για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών σε θέματα όπως η παλαιότητα των ακινήτων, η χρήση και ο χαρακτηρισμός τους από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών και τον αντικειμενικό δεν αντιμετωπίζονται τη δεδομένη στιγμή στο σύνολό τους.
  • Η μη αναγνώριση από τις φορολογικές αρχές, και μόνον αυτές, της βεβαίωσης του μηχανικού του ν. 4495/2017 ως εγγράφου αποδεικτικού της παλαιότητας του είδους και της χρήσης του ακινήτου συνεχίζει να αποτελεί το απόλυτο παράδοξο.
  • Μέχρι το ζήτημα της παλαιότητας, της χρήσης και του χαρακτηρισμού των ακινήτων, να επιλυθεί νομοθετικά, προκειμένου να υπάρξει ένας ορθός και έντιμος υπολογισμός της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως προς τον υπολογισμό στο σύνολο της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, ο τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι η έκδοση του Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ αποτελεί τη τελική και καθαρή εικόνα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (π.χ. τυχόν τακτοποιήσεις, πλήθος προσόψεων, παλαιότητα κ.ο.κ.).
  • Ο υπολογισμός της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ΕΝΦΙΑ αποτελεί τη μοναδική, πρόσφορη λύση για την αποφυγή προστριβών μεταξύ των φορολογούμενων, συμβολαιογράφων και Πολιτείας.
sofokleousin.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.