Το «τρελό» πέρασμα μετεωρίτη πάνω από το Βερμόντ


Ένας μετεωρίτης εξερράγη στον ουρανό πάνω από την πολιτεία του Βερμόντ, στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, την Κυριακή 7 Μαρτίου, απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 200 κιλά TNT.

Οι επιστήμονες της υπηρεσίας της NASA, Meteor Watch, έγραψαν στο Facebook ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι υπήρξαν μάρτυρες του συμβάντος ενώ εκτιμούν ότι ο μετεωρίτης πιθανώς ζύγιζε 4,5 κιλά και η διάμετρος του ήταν περίπου 15 εκατοστά.

Ο μετεωρίτης εμφανίστηκε πάνω από το βόρειο τμήμα της πολιτείας του Βερμόντ τη Δευτέρα στις 12:38 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 68.000 χλμ. / ώρα σύμφωνα με τη NASA.

Πολίτες που επικοινώνησαν με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων WCAX3, μίλησαν για «δυνατή έκρηξη και κραδασμούς» που ένιωσαν κατά τη διάρκεια του περάσματος του μετεωρίτη.

Το NASA Meteor Watch ανέφερε ότι το αντικείμενο ήταν πιθανώς κομμάτι ενός αστεροειδούς και πως οι κραδασμοί που ανέφεραν οι μάρτυρες προκλήθηκαν από τη διαφορά πίεσης μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους του αντικειμένου.

Με βάση τις μαρτυρίες, η NASA εκτιμά ότι ο μετεωρίτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 84 χλμ. πάνω από το δάσος Mount Mansfield State, ανατολικά του Μπέρλινγκτον, της μεγαλύτερης πόλης του Βερμόντ.

Στη συνέχεια, προχώρησε βορειοανατολικά προς τα καναδικά σύνορα κι εξαφανίστηκε στα 53 χλμ. πάνω από την πόλη του Νιούπορτ.

Σύμφωνα με τη NASA, το κρουστικό κύμα ήταν αποτέλεσμα της θραύσης του μετεωρίτη λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Η ΝΑSA χαρακτήρισε το φαινόμενο «ένα ωραίο μικρό πυροτέχνημα, ευγενική προσφορά της Μητέρας Φύσης».

Ο μετεωρίτης έγινε ορατός στη Νέα Υόρκη, το Κεμπέκ και τη Μασαχουσέτη.

A meteor rattled buildings as it streaked across the sky above Vermont, by Hollie Silverman, CNN

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.