Τα “χτυπήματα” του Εγκέλαδου στη Θεσσαλία από το 510 π.Χ. Οι καταστροφές.


Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Οι πρόσφατοι μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί με επίκεντρο την Ελάσσονα, αποτελούν μια περίτρανη επιστημονική απόδειξη ότι ο Εγκέλαδος δεν «ξεχνάει» ποτέ την Θεσσαλία.
Μια περιοχή που θεωρείται μέτριας επικινδυνότητας μεν, αλλά πάντα επίφοβη να δεχθεί ανα πάσα στιγμή την επίσκεψη των ρίχτερ!
Όπως γράφει ο Παναγιώτης Ι. Σπυρόπουλος, η Θεσσαλία είναι μια ιδιότυπη περιοχή της χώρας μας, τόσο από γεωφυσικής άποψης, όσο και από σεισμικής.
Πρόκειται για έναν απέραντο κάμπο που φράσσεται στ’ ανατολικά του παράλια από τον Όλυμπο και την Όσσα, ενώ στα δυτικά του, υψώνονται τα Μετέωρα, που είναι απομεινάρια παμπάλαιων γεωλογικών μεταβολών και πιο πέρα η οροσειρά της Πίνδου.
Στη θεσσαλική γη, υπάρχει ένα ρήγμα που ξεκινά από τη περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών, στα σύνορα Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, «προχωράει» προς τον νομό Καρδίτσας, «κατεβαίνει» νότια στο νομό Λάρισας, συνεχίζει στον νομό Μαγνησίας και περνώντας βόρεια από τις Σποράδες, κατευθύνεται προς την Λέσβο και από εκεί στη Μ. Ασία.
Οι ισχυρότεροι όμως σεισμοί προκαλούνται από ρήγματα που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές της Θεσσαλίας μέσα στη θάλασσα (στον Παγασητικό Κόλπο και έξω απ’ αυτόν), ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του προς το Μαλιακό Κόλπο.
Και φυσικά, μικρά τοπικά ρήγματα, διασχίζουν σχεδόν τη Θεσσαλία.

ΤΟ 510 π.Χ 7R ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ!

Ο πρωτος γνωστός σεισμός στη Θεσσαλία, έγινε το 510 π.Χ.
Κατέστρεψε τα Φάρσαλα, όπου βρήκε τον θάνατο και ο Αντίοχος, γιος του ηγεμόνα της πόλης Εχεκρατίδη.
Προκάλεσε καταστροφές και σε γειτονικές πόλεις, όπως στην Κραννώνα, όπου κατέρρευσε το ανάκτορο των Σκοπάδων και σκοτώθηκε ο Σκόπας Β’ και πολλοί συγγενείς του.
Φιλοξενούμενος του Σκόπα , ήταν ο μεγάλος λυρικός ποιητής από την Κέα Σιμωνίδης(556 – 468 π.Χ.), ο οποίος γλίτωσε γιατί τον ζητούσαν επίμονα δύο νέοι και βγήκε από το ανάκτορο.
Όταν βγήκε, δεν είδε κανέναν.
Τότε έγινε ο φοβερός σεισμός (μέγεθος 7R, μέγιστη ένταση Χ=δέκα), που καταπλάκωσε τον Σκόπα και τους συνδαιτυμόνες του.
Οι δύο νέοι που προστάτευσαν τον Σιμωνίδη, αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ, ήταν σύμφωνα με τους αρχαίους, οι μυθικοί Διόσκουροι: ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης.
Στην αρχαιότητα ακολούθησαν πολλοί ακόμα μεγάλοι σεισμοί.
1665: Σεισμός μεγέθους 6R, έπληξε τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα.
1659: (Κώδικας της Μονής Ευαγγελισμού της Σκιάθου).
“Σεισμός Μέγας” έγινε στις 5 Φεβρουαρίου.
1668: “Σεισμός μέγας”, έγινε τον Αύγουστο του έτους αυτού. Οι σεισμοί έπληξαν τη Θεσσαλία και τις Β. Σποράδες. Ο Ν. Αμπράζης, στηριζόμενος στον περιηγητή Dreux, χαρακτηρίζει τον σεισμό καταστροφικό για την Λάρισα, ενώ ο καθολικός μοναχός Ροβέρτος Βαντελέ που βρισκόταν στη Λάρισα , περιγράφει τον φόβο των Λαρισαίων από τους σεισμούς εκείνη την εποχή.
Ο Β. Παπαζάχος , εκτιμά το μέγεθος του σε 6,2R και την ένταση του σε VIII βαθμούς.
Τον Νοέμβριο του 1698, έγινε νέος σεισμός στη Θεσσαλία, φαίνεται όμως ότι ήταν μικρότερος από 6R.
1731: Ισχυρός σεισμός 6,0R και έντασης VIII, έγινε με επίκεντρο κοντά στη Λάρισα.
1735: Ισχυρότατος σεισμός (6,5R και έντασης VIΙ), ταρακούνησε την Καρδίτσα, κοντά στην οποία βρισκόταν το επίκεντρο, τη Λάρισα και τα Μετέωρα.
1766: Η Ελασσόνα, χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,5R και έντασης VIII.
1773: Μια σειρά σεισμών, με κύριο εκείνον της 4/3/1773 (6,6R,VIII), προκαλούν ζημιές στον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή.
1779: Για έναν σχετικά μικρό σεισμό στα Τρίκαλα κάνει μνεία ο Σουηδός περιηγητής Ι. Μπγιόνσταλ.
1781: Η Λάρισα πλήττεται από ισχυρότατο σεισμό (6,3R, VIII).
1784: Σε ενθύμηση της μονής Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, γίνεται αναφορά σε ένα σεισμό, ο οποίος όμως φαίνεται ότι δεν ήταν καταστροφικός.
1787: Ισχυρότατος σεισμός (6,0R, VII), “χτυπά” τα Τρίκαλα και τα Μετέωρα.
1864: 77 χρόνια αργότερα, ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη θάλασσα ανατολικά της Ζαγοράς (5,8R), πλήττει κυρίως το Πήλιο.
Λίγους μήνες αργότερα (Οκτώβριος), σεισμός μεγέθους 6R, προκαλεί ζημιές στα χωριά του Πηλίου.






ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ

868: Σεισμός 6,2R, με επίκεντρο ΒΔ της Σκιάθου, καταστρέφει 150 σπίτια στο νησί του Α. Παπαδιαμάντη.
1873: Σεισμός 5,5R, προκαλεί ζημιές στη Σκόπελο.
1880: Σεισμός 5,8R, προκαλεί βλάβες σε σπίτια του Βόλου και σε οικίες χωριών του Πηλίου.
1882: Ο αείμνηστος Άγγελος Γαλανόπουλος, αναφέρει σεισμό μεγέθους 5,5R, που ταρακούνησε τον Παγασητικό Κόλπο και τα χωριά του Πηλίου.
1886: Σεισμός μεγέθους 5,5R, πλήττει τη Θεσσαλία, ενώ γίνεται αισθητός ως τη Λαμία. Στα τέλη του 1891 -αρχές 1892, σειρά δονήσεων προκαλεί ζημιές στη Λάρισα, όπως έγινε και το 1900 από σεισμό 5,5R, με επίκεντρο το Μακρυχώρι.
1905: Η Μαγνησία πλήττεται από σεισμό 6,3R και καταστρέφεται το χωριό Κεραμίδι.
1911: Νέος σεισμός, με επίκεντρο κοντά στο Κεραμίδι, όπως και ο προηγούμενος (6,0R – VIII), προκαλεί ζημιές στη Μαγνησία.
1930: Τρίτος σεισμός με επίκεντρο το Κεραμίδι (6,0R, VIII) καταστρέφει το χωριό Πουρί της Μαγνησίας, προκαλεί ζημιές σε άλλους οικισμούς και γίνεται αντιληπτός ως την Εύβοια.

ΟΙ 40 ΝΕΚΡΟΙ ΤΟ 1941

6,3 Ρίχτερ, ήταν ο σεισμός, που έπληξε την 1 Μαρτίου του 1941, την πόλη της Λάρισας και τα γειτονικά χωριά (Γερακάρι, Ελευθέριο, Νέσσων, Νέχαλη, Πλατύκαμπος, Γλαύκη, Χάλκη).
Τότε,  40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.
Στη Λάρισα το 10% των κτιρίων καταστράφηκε εντελώς και το 60% έπαθε σοβαρές βλάβες.
Στο σεισμό του 41, πολλά άτομα, συνηθισμένα από τις αιφνίδιες ιταλικές αεροπορικές επιδρομές του ελληνοϊταλικού πολέμου, ετοιμάστηκαν να κρυφτούν στα καταφύγια.
Όμως πολύ σύντομα κατάλαβαν ότι άρχισε να σείεται η γη, να τρέμει το σύμπαν και να σωριάζονται σε ερείπια το ένα μετά το άλλο ακόμη και τα φτωχικά σπιτάκια της Λάρισας.
Νοικοκυριά που χρειάστηκαν χρόνια ολόκληρα για να δημιουργηθούν, θάφτηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάτω από τους τραγικούς σωρούς των ερειπίων, όπως αναφέρει το larissapress.gr.
Οι βλάβες στα κτίρια της Λάρισας ήταν πολύ μεγάλες, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές παρατηρήθηκαν στις βορειοανατολικές περιοχές της πόλης και συγκεκριμένα στον λόφο της Ακρόπολης (Φρούριο), στην κεντρική περιοχή (αγορά, κεντρική πλατεία, πλατεία Ταχυδρομείου και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους), καθώς και στη συνοικία των Αμπελοκήπων (Ταμπάκικα).
Τις μικρότερες ζημιές είχαν οι οικοδομές στις νοτιοδυτικές περιοχές της πόλης.
Την ίδια όψη παρουσίαζε και η κεντρική περιοχή της Λάρισας, καθώς σχεδόν όλα τα κτίρια, έπαθαν ανεπανόρθωτες βλάβες.
Ο ανταποκριτής μιας αθηναϊκής εφημερίδας μετέδωσε:
«Γεγονός είναι ότι εκ των 6.000 περίπου οικιών της Λαρίσης ποσοστόν 80% κατέστη άχρηστον …
Μεταξύ εκείνων που κατέρρευσαν είναι κτίρια Τραπεζών, το Δικαστικόν μέγαρον, η στρατιωτική λέσχη (Λέσχη Ασλάνη), τα ξενοδοχεία «Στέμμα» και «Πανελλήνιον», η εκκλησία του Αγίου Αχιλλίου, τα γραφεία του Β΄ Σώματος Στρατού (Αρχοντικό Σκαλιώρα), το Αρσάκειον, τα νοσοκομεία, οι δύο μιναρέδες οι οποίοι διετηρούντο δια λόγους ιστορικούς, το κωδωνοστάσιον του Αγίου Νικολάου…»

Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΞΑΝΑ..

Και τα επόμενα χρόνια ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα είναι το ίδιο έντονη.
1954: Στις 30 Απριλίου 1954 πολύ ισχυρός σεισμός (7,0R, IX), καταστρέφει τους Σοφάδες και προκαλεί τεράστιες ζημιές σε άλλες πόλεις.
25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 157 τραυματίστηκαν,6.599 κτίρια καταστράφηκαν τελείως, 9.154 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 12.920 μικρότερες ζημιές.
1955: Σεισμός 6,2R, προκάλεσε πολλές ζημιές στον Βόλο.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 41 τραυματίστηκαν και 20.000 έμειναν άστεγοι. 449 σπίτια έγιναν ακατοίκητα, ενώ περισσότερα από 11.000 υπέστησαν σοβαρές ή μικρότερες ζημιές.
1957: Δύο πολύ ισχυροί σεισμοί (6,5R και 6,8R), με διαφορά 6 μόλις λεπτών (2.14μ.μ. και 2.20μ.μ. της 8/10/1957), καταστρέφουν το Βελεστίνο. 2 άτομα σκοτώθηκαν, 71 τραυματίστηκαν και 2 παραφρόνησαν….6.934 κτίρια κατέρρευσαν και περισσότερα από 25.000 υπέστησαν ζημιές.
Τέλος στις 9/7/1980, τρείς διαδοχικές δονήσεις στον Παγασητικό (5,4R, 6,5R και 6,1R), προκαλούν μεγάλες ζημιές στη Θεσσαλία. 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 5.222 κτίρια καταστράφηκαν και περισσότερα από 25.000 υπέστησαν ζημιές.

Πηγή βιβλία των Βασίλη και Κατερίνας Παπαζάχου, “ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ και το “ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ, του Παναγιώτη Ι. Σπυρόπουλου.

Φωτογραφίες Πρώτο Θέμα

militaire.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.