Πάνω από 3 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία



Με τιμή στα 3,05 ευρώ το κιλό έκλεισε συμφωνία έπειτα από διαπραγμάτευση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κροκεών Λακωνίας, για απορρόφηση 28 τόνων (ένα βυτίο) έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της agrotypos.gr, σύμφωνα με το οποίο: "Η αγορά έγινε από ελληνική εταιρεία, όμως πληροφορίες μας αναφέρουν πως το προϊόν θα καταλήξει στην Ιταλία. Η συγκεκριμένη πράξη πώλησης ήταν η τρίτη του ΑΣ Κροκεών για τη φετινή σεζόν.

Όπως μας ανέφεραν από τον συνεταιρισμό, ακόμα δύο βυτία έφυγαν με τιμή 2,95 ευρώ το κιλό στις αρχές Φεβρουαρίου από τον ΑΣ, η παραγωγή του οποίου για φέτος ανέρχεται σε 500 τόνους. Σημειώνεται ότι ο ΑΣ Κροκεών πραγματοποίησε στις 20 Ιανουαρίου και δημοπρασία για την πώληση ελαίου από ελιές Καλαμών, το οποίο έπιασε τιμή 2,636 ευρώ το κιλό, όπως μας επιβεβαίωσαν από τον ΑΣ. Αυτή ήταν και η πρώτη δημοπρασία του ΑΣ για το 2021, μέσω της οποίας πωλήθηκαν 45 τόνοι ελαίου από Καλαμών.

Για στασιμότητα κάνουν λόγο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων Πακίων

Στασιμότητα διακρίνει την αγορά του ελαιολάδου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του ΑΣ Μολάων Πακίων Τάκης Ντάνακας. Παράλληλα, εκτιμά ότι μετά τις 20 Μαρτίου ίσως υπάρξουν εξελίξεις για το προϊόν.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται στην Κρήτη οι διαγωνισμοί για την πώληση ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, ο ΑΣ Ζάκρου συνεχίζοντας την ορθή πρακτική της διάθεσης του ελαιολάδου του με διαγωνισμούς, προχωρεί στη διάθεση 30 περίπου τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, εσοδείας 2020-2021, οξύτητας 0,35%, με δημοπρασία. Η υποβολή προσφορών είναι δυνατή, όπως επισημαίνουν από τον ΑΣ, μέχρι την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:30.

Και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου όμως προχωρά στη διάθεση 80 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2020 - 2021, οξύτητας 0,24%, με δημοπρασία, βάσει της οποίας γίνεται υποβολή προσφορών έως την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:00.

 

ΕΩΣ 2,85 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα 2,85 ευρώ το κιλό ανέρχεται η ανώτερη τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Κέρκυρα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο τρίτης γενιάς έμπορος ελαιολάδου κ. Κώστας Λούβρος, από την εταιρεία Κωνσταντίνος Λούβρος και ΣΙΑ ΟΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή κατά 80% στο νησί αφορά βιομηχανικό προϊόν, όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται αξιόλογη προσπάθεια και στα έξτρα παρθένα. Στο νησί υπάρχουν 74 άδειες ελαιοτριβείων, όμως λειτουργούν σήμερα 21 ελαιοτριβεία, εκ των οποίων από τα 4 περνάει το 70% της παραγωγής. Όπως μας εξηγεί ο κ. Λούβρος η πανδημία του κορονοϊού με τη μείωση του τουριστικού ρεύματος έχει δώσει ώθηση στην ελαιοκαλλιέργεια στο νησί, από την άποψη ότι ο κόσμος φροντίζει περισσότερο τα λιοστάσια του για να έχει εισόδημα. Όσον αφορά στις τρέχουσες τιμές παραγωγού, τα βιομηχανικά δεν πιάνουν πάνω από 1,95 ευρώ το κιλό και τα έξτρα παρθένα έως 2,85 ευρώ το κιλό, με τον κύριο όγκο των βιομηχανικών να καταλήγει σε Ιταλία και Ισπανία.

 

ΛΕΣΒΟΣ: ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΑ

Ο ισχυρός ανταγωνισμός για τις πολύ λίγες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου φέτος στο νησί, έφτασε τις τιμές παραγωγού για οξύτητες έως 0,3 ακόμα και στα 3,5 ευρώ το κιλό στη Λέσβο, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κατζανός, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στον Κόλπο Γέρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτά τα ελαιόλαδα η μέση τιμή είναι στα 3 με 3,10 ευρώ το κιλό, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού. Πάντως όπως μας είπε, λόγω των γενικότερα χαμηλών τιμών στο ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κτήματα καλά ακόμα και σε πεδινές περιοχές, που είναι σε εγκατάλειψη.

Σύμφωνα πάντως με συνεταιριστές από το νησί η τιμή στο παρθένο ελαιόλαδο, που είναι και ο βασικός όγκος παραγωγής, δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή σε τιμή τα 2 με 2,10 ευρώ ανά κιλό.

Φέτος δεν υπήρχε μεγάλη ελαιοπαραγωγή στο νησί της Χίου, δήλωσε εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του Βιολογικού Ελαιοτριβείου Κοίλη Ραφαήλ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μάλλον δεν πέρασε ούτε τους 200 τόνους, οι δε τιμές κυμαίνονται τώρα μεταξύ 2,80 και 3,50 ευρώ ανά κιλό".

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.