Ερντογάν: Το 2023 η λειτουργία της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού


Η Τουρκία είναι από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στις ενεργειακές επενδύσεις, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Anadolu.

"Σε όρους εγκατεστημένης ισχύς σε ανανεώσιμη ενέργεια η Τουρκία είναι 13η στον κόσμο και έκτη στην Ευρώπη", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στο κοινοβούλιο.

"Δρομολογούμε έργα που θα μεταμορφώσουν την χώρα μας σε ενεργειακή βάση", δήλωσε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολίας (TANAP) αλλά και στον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού.

"Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε την τελετή για τον τρίτο αντιδραστήρα [του σταθμού] με τον πρόεδρο Πούτιν", ανέφερε. Σημείωσε παράλληλα ότι σε λίγους μήνες θα γίνει η τελετή και για τον τέταρτο αντιδραστήρα.

"Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε ισχύ την πρώτη μονάδα το 2023", πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι το εργοστάσιο στο Ακουγιού θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.


"Η βασική στρατηγική διάσταση του έργου είναι ότι θα διαφοροποιήσει τις πηγές για να καλύψει η Τουρκία τις ενεργειακές της ανάγκες. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό [η Τουρκία] να είναι μεταξύ των χωρών με πυρηνική τεχνολογία στον κόσμο".

Το Anadolu σημειώνει ότι η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας του εργοστασίου προγραμματίζεται για το 2023 όταν η χώρα θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2026.

Η συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού υπεγράφη με τη Ρωσία τον Μάιο του 2010.

Πηγή: Capital.gr


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.