Κάποτε, 15 φορτηγά πλοία εγκλωβίστηκαν στην Διώρυγα του Σουέζ για 8 χρόνια


                                Πίσω, ένα από τα πλοία στην Διώρυγα του Σουέζ 


Αν ενθουσιαστήκατε με τα γεγονότα της Διώρυγας του Σουέζ, θα πρέπει να ξέρετε ότι το 1967, όταν ξέσπασε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, η Αίγυπτος την έκλεισε ξαφνικά και τα πλοία που περνούσαν εκείνη τη στιγμή, βρέθηκαν μπλοκαρισμένα στο εσωτερικό της.

 Παρέμειναν εκεί για 8 χρόνια.

Τα αποκαλούσαν Yellow Fleet, Κίτρινο Στόλο, απο την σκόνη που είχε κατακαθίσει με το πέρασμα των χρόνων. Τα πληρώματα παρέμειναν στο πλοίο για μήνες, πριν αντικατασταθούν και μετά καθιερώθηκαν μακροχρόνιες παραμονές, διάρκειας 3 χρόνων. Ήταν απαραίτητο για να προστατευτούν τα πλοία και κυρίως η αξία των εμπορευμάτων.

Δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνει κανείς πάνω στα πλοία, έτσι οι ναύτες προερχόμενοι από χώρες που ήταν αντίπαλες στον Ψυχρό Πόλεμο, αδελφοποιήθηκαν και οργάνωναν αγώνες ποδοσφαίρου και αθλητικά γεγονότα.

Τα πλοία ήταν αγκυροβολημένα στο πιο φαρδύ σημείο της Διώρυγας, την Μεγάλη Πικρή Λίμνη (η ομορφιά των ονομάτων). Όταν κατάλαβαν οτι η κατάσταση δεν θα λυνόταν άμεσα, οι αξιωματικοί συναντήθηκαν πάνω στο Melampus και σύστησαν έναν Σύλλογο Aλληλοβοήθειας: Τον Great Bitter Lake Association, ο οποίος οργάνωσε την επόμενη χρονιά και τα Bitter Lake Olympic Games το 1968 (ήταν Ολυμπιακό Έτος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες λάμβαναν χώρα στην Πόλη του Μεξικό).

Υπήρχαν 14 αθλήματα, ανάμεσα τους η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις, στίβος, τοξοβολία (με χειροποίητα εργαλεία που έφτιαξαν ικανοί Πολωνοί ναυτικοί), άλμα εις ύψος (με στρώματα απο τις καμπίνες), σκοποβολή και πόλο (το πολωνικό πλοίο διέθετε πισίνα) αλλά και ψάρεμα (?) και άρση βαρών.

Όπως αναφέρεται στα ημερολόγια των πλοίων, η ατμόσφαιρα ήταν άριστη, πολύ ολυμπιακή παρά τις εντάσεις της στιγμής. Η Πολωνία κατέκτησε τα περισσότερα μετάλλια, ακολουθούμενη απο την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αντίθεση με το θεώρημα του Gary Lineker (το οποίο ίσως να μην ισχύει στην θάλασσα), η Γερμανία δεν κέρδισε το τουρνουά ποδοσφαίρου. 
Προκύπτει οτι στεναχωρέθηκαν πολύ (και οτι απέδωσαν τα πάντα στους τραυματισμούς των καλύτερων παικτών).


 Η Great Bitter Lake Association δημιούργησε και ένα ταχυδρομικό σύστημα και παρήγαγε γραμματόσημα, τα οποία ακόμα και σήμερα τα ψάχνουν οι λάτρεις του φιλοτελισμού (και τα οποία γενικά είναι πανέμορφα).


Ήταν χειροποίητα και φτιαγμένα από οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο πάνω στα πλοία, δεν ήταν επίσημα γραμματόσημα αλλά εκείνη την περίοδο αναγνωρίζονταν ως τέτοια, προκειμένου να μπορούν οι ναυτικοί να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους.
Για να διατηρήσουν ακμαίο το ηθικό και την ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καταναλώνονταν πάνω στα πλοία. Ο καπετάνιος ενός εκ των πλοίων, είχε υπολογίσει ότι είχαν καταναλωθεί περίπου 8,5 εκατ. μπουκάλια μπύρας και είχε γράψει:
"Αναρωτιέμαι τί θα σκέφτονται οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος για όλα αυτά". 

Όταν τα πλοία απελευθερώθηκαν, το 1974, μόνο δυο εξ αυτών ήταν σε θέση να πλεύσουν αυτόνομα. Η Great Bitter Lake Association διαλύθηκε και δημιουργήθηκαν τα τελευταία αναμνηστικά γραμματόσημα, για να αποχαιρετήσουν την Διώρυγα του Σουέζ.

mentalfloss.com

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.