Νέα επίθεση στα hedge funds της Wall Street


Ο Στιβ Κόεν, διευθύνων σύμβουλος της Point72 Asset Management, σταμάτησε να κάνει αναρτήσεις στο Twitter έπειτα από απειλές που δέχθηκε.

Τα hedge funds βρέθηκαν για άλλη μία φορά να πρωταγωνιστούν στον ρόλο του μεγάλου κακού της Wall Street. Μέσα σε λίγες φρενήρεις εβδομάδες συναλλαγών, επενδυτές που συντόνισαν τις ενέργειές τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit, κατάφεραν με τρόπο εντυπωσιακό να πλήξουν το hedge fund ενός εκ των πιο αξιοσέβαστων trader της Wall Street, το Μelvin του Γκέιμπ Πλότκιν, έναν μαθητή του δισεκατομμυριούχου Στιβ Κόεν. Το fund έχασε δισεκατομμύρια δολάρια από τη θέση short στη μετοχή της GameStop και αναγκάστηκε να ζητήσει διάσωση. Καθώς οι «Redditors» γεύονταν τη νίκη τους, αποκάλυπταν τα αισθήματά τους απέναντι στα hedge funds. Ενας έγραψε στο r/WallStreetBets: «Aυτό ξεσκέπασε μια απάτη που είχαν στήσει τα hedge funds πριν από το προηγούμενο κραχ στην αγορά».

H εχθρότητα αυτή, και ιδίως η ένταση με την οποία εκφράζεται, δημιουργεί στη βιομηχανία των hedge fund την αίσθηση ότι βρίσκεται υπό πολιορκία. Ο Κόεν, διευθύνων σύμβουλος της Point72 Asset Management, σταμάτησε να κάνει αναρτήσεις στο Twitter έπειτα από απειλές που δέχθηκε η οικογένειά του. Ωστόσο, ελάχιστοι αισθάνονται ότι έχουν κάνει κάποιο λάθος. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί τα hedge funds αποτελούν στόχο: πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι οι κακοί, ακόμα περισσότερο και από τους τραπεζίτες. Λειτουργούν περισσότερο παρασκηνιακά, διαχειρίζονται συχνά offshore κεφάλαια και κάνουν μεγάλες πολιτικές χορηγίες. Στο απόγειό τους, τα κορυφαία hedge funds κέρδιζαν σε ένα χρόνο πιο πολλά από όσο το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας. Ενδεχομένως, το πλέον αμφιλεγόμενο να είναι το πιο γνωστό εργαλείο τους, το σορτάρισμα, το οποίο προσφέρει κέρδη από την κατάρρευση μιας εταιρείας.

Υπάρχει κάτι το ανησυχητικά οικείο σε όλα αυτά για τη βιομηχανία των hedge funds, η οποία δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο στόχαστρο. Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς η εποπτεία γινόταν πιο αυστηρή και οι πολιτικοί ασκούσαν κριτική, προσπάθησαν απεγνωσμένα να δείξουν ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας και ότι αποφέρουν χρήματα σε επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Κάποιοι διατυπώνουν τα καλά προβαρισμένα επιχειρήματά τους υπέρ του σορταρίσματος, μια πρακτική που έχει καταδειχθεί ότι βελτιώνει τη ρευστότητα και τον προσδιορισμό των τιμών και βοηθάει να ξεσκεπάζονται απάτες. «Η κριτική στο σορτάρισμα δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε ο Τζακ Ινγκλις, διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Εναλλακτικής Επενδυτικής Διαχείρισης. «Ωστόσο, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για τα hedge funds, αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν όλοι είναι η δίκαιη, εύτακτη και αποτελεσματική λειτουργία των αγορών», πρόσθεσε.

www.euro2day.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.