Η ΕΕ έδωσε «πράσινο φως» της αγοράς ελαιολάδου στην Ισπανία

newsplanet09

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στην ισπανική κυβέρνηση για εφαρμογή απόφασης (Βασιλικό Διατάγματα) που αφορά  της αγοράς ελαιολάδου της χώρας.

Ο  κανονισμός θα επιτρέπει στο ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας να επιβάλλει, σε καταστάσεις σαφούς κινδύνου ανισορροπίας της αγοράς, την προσωρινή υποχρεωτική απόσυρση του προϊόντος μέχρι και την επόμενη σεζόν, κατόπιν διαβούλευσης με τις αυτόνομες κοινότητες και εκπροσώπους του τομέα, αλλά και να ορίζει ότι το προϊόν θα μπορεί να προορίζεται για μη διατροφική χρήση.

Η απόφαση, που από καιρό την ζητούν οι εκπροσώποι του τομέα ελαιολάδου της Ισπανίας, επιτρέπει αυτορρύθμιση της αγοράς σε μια καλλιέργεια της οποίας η παραγωγή επηρεάζεται από το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, με εναλλαγή ετών πολύ υψηλής παραγωγής με χρονιές χαμηλών αποδόσεων και παραγωγής. Αυτό, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο, είναι μια από τις βασικές αιτίες της μεγάλης αστάθειας των τιμών, η οποία με τη σειρά της έχει σαφή επίδραση στην οικονομική βιωσιμότητα πολλών από τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, ιδίως τις πιο παραδοσιακές.

Στόχος της είναι η ανάκαμψη των τιμών παραγωγού, που είναι σε χαμηλά επίπεδα τα δύο τελευταία χρόνια στην Ισπανία.

Ο Ισπανός Υπουργός εξήγησε  ότι η χώρα του είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου. Από τα 2,7 εκατομμύρια εκτάρια καλλιέργειας στην χώρα, λαμβάνεται ένας ετήσιος μέσος όρος 1,4 εκατομμυρίων τόνων ελαιολάδου. Η Ισπανία εξάγει σε πάνω από 100 χώρες, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται ετησίως στα 2,8 δις ευρώ. Με την παραγωγή ελαιολάδου απασχολούνται 350.000 αγρότες και στον τομέα μεταποίησης απασχολούνται 15.000 εργάτες.
 

Αλλαγές οργανοληπτικής αξιολόγησης
Ένα δεύτερο Βασιλικό Διάταγμα, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την ισπανική κυβέρνηση, φέρνει αλλαγές στους βασικούς κανονισμούς και προϋποθέσεις όσον αφορούν την έγκριση των δοκιμαστών των επίσημων πάνελ. Στόχος είναι να επιτευχθεί βελτίωση της λειτουργίας τους και εκπαίδευση των μελών και του επιβλέποντος προσωπικού των ομάδων των δοκιμαστών, που υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν αποδεδειγμένα ελάχιστο χρόνο εμπειρίας δύο ετών. Οι δοκιμαστές θα πρέπει να ορίζονται από την αρμόδια αρχή και να υποβάλλονται περιοδικά σε δοκιμασίες επάρκειας και αξιολόγησής τους.


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.