Το πολύμηνο λουκέτο στην εστίαση φέρνει μαζικές αγωγές κατά του Δημοσίου


Πολλοί είναι οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης που σχεδιάζουν να καταθέσουν αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο - Έχουν συλλεχθεί αιτήματα από 40 εταιρείες.

Με μελανά χρώματα μπορεί κάποιος να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην εστίαση. Το παρατεταμένο lockdown στον κλάδο έχει δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα με σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις να απειλούνται άμεσα με λουκέτο. Η στήριξη από την Κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της δεν επαρκεί, καθώς η ζημιά που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, πως ακόμα και όταν ήταν ανοιχτά το περασμένο καλοκαίρι τα εστιατόρια και οι καφετέριες, λειτουργούσαν με περιορισμούς ως προς τα άτομα αλλά και ως προς το ωράριο ενώ, η πτώση του τζίρου έφτανε ακόμη και το 60%.

Με την εστίαση να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ασθενείς του κορονοϊού, ομάδα δικηγόρων έχει συλλέξει ήδη 30-40 αιτήματα μόνο από την Αθήνα, για την κατάθεση αγωγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, χωρίς να αποκλείεται πως σύντομα θα καταφθάσουν αιτήματα και από την επαρχία.

'Ηδη σε πολλές χώρες έχουν ξεσηκωθεί οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης παρόλο που το λοκνταουν δεν ειναι καθολικό όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κίνηση αυτή.

Η εστίαση παραμένει κλειστή εδώ και 3 μήνες, αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχουν μηδενικά έσοδα, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν με take away και delivery.
Παράλληλα, ακόμα και η στήριξη του κράτους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής για παράδειγμα, όπως καταγγέλλουν, δεν βοήθησε καθότι πολλοί αποκλείσθηκαν από αυτή.

Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) ότι υπολογίστηκαν με λάθος τρόπο τα ποσά της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής –5", με αποτέλεσμα να αδικηθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης.

Μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της εστίασης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες αδυνατεί να αποπληρώσει, με αποτέλεσμα πολλές από τις επιχειρήσεις να φοβούνται το άνοιγμα της εστίασης που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο.

Ένα ακόμα θέμα που είχαν να αντιμετωπίσουν, οι επιχειρήσεις του Δήμου Αθηνών, είναι ότι παρερμήνευσαν την ανακοίνωση και δεν κατέβαλαν για το 2020 το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, αντιμετωπίζοντας τώρα πρόστιμα διπλάσια από το τέλος. Για να ακυρωθούν μάλιστα αυτά τα πρόστιμα, απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση.





Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.