Αλλαγές στα ΑΕΙ: «Κίτρινη κάρτα» από την επιστημονική επιτροπή στο νομοσχέδιο




Νομικές ασάφειες εντόπισε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Με παρατηρήσεις για νομικές ασάφειες από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες.

Και μπορεί να δόθηκε το «πράσινο φως» για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ωστόσο υπάρχουν αστερίσκοι και επιφυλάξεις κυρίως για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το Υπουργείο καλείται να προχωρήσει άμεσα σε νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι η εν λόγω ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ανάθεση σε σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικής αποστολής της προστασίας και ασφάλειας προσώπων και υποδομών στους χώρους των ΑΕΙ «στοιχεί προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» και υπογραμμίζει ότι είναι αρμοδιότητα του νομοθέτη το να διαρθρώνει το σύστημα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι εγείρει ζητήματα η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΕΙ και Ελληνικής Αστυνομίας για την διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλέγονται, καθώς διαπλέκονται «δημόσιες αρχές που υπηρετούν διακριτούς σκοπούς και των οποίων η δραστηριότητα ρυθμίζεται από διαφορετικούς κανόνες και εγγυήσεις».

Επίσης, αναφερόμενη στα καθήκοντα της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας των ΑΕΙ, θα ενδεικνυόταν να τίθενται σαφείς κανόνες εποπτείας από τα όργανα του ΑΕΙ, προς τον σκοπό της διασφάλισης της αποτελεσματικής, αλλά και της σύννομης άσκησης των καθηκόντων τους.

Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση που ανατεθεί σε ιδιώτη εξουσία επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, είναι απαραίτητη η θέση συγκεκριμένων κανόνων εποπτείας.

Ακόμη, στις παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία μέσων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ, όπως και κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ως περιορισμός δικαιώματος (άρθρο 9Α του Συντάγματος), υπακούει, μεταξύ άλλων, και στην επιταγή να είναι καθορισμένος, σαφής και νόμιμος ο σκοπός της επεξεργασίας.
Εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από τους βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν στην Επιτροπή, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη είναι τροπολογία του υπουργείο Παιδεία και αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τα ψηφιακά απολυτήρια, αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, αφορά την απαλλαγή μισθωμάτων επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός των χώρων των ΑΕΙ, την παράταση συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων των ΑΕΙ, τη χρήση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για εξοπλισμό και λειτουργικές εργασίες προσωρινών αιθουσών και σχολικών δομών, καθώς και ρυθμίσεις για την Εθνική Μονάδα Συντονισμού «Erasmus+» και «European Solidarity Corps».

Η δεύτερη τροπολογία έχει κατατεθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και δίνει τη δυνατότητα -μέχρι και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022- σε συνταξιούχους πλοιάρχους και μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο, ως ωρομίσθιοι, στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

Σε επίπεδο βουλευτικών τροπολογιών, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες από το ΚΙΝΑΛ. Η μία αφορά την αύξηση του ποσοστού, από 0,5 % σε 1%, της εισαγωγή μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η δεύτερη τροπολογία αφορά «την άρση της αδικίας εις βάρος των Φυσικών με μεταπτυχιακό στην Ραδιοηλεκτρολογία (ΠΕ12.10) που μετά τη μετάταξή τους στον κλάδο ΠΕ04.01 έχασαν την αρχαιότητά τους στις σχολικές μονάδες».

https://www.ieidiseis.gr


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.