Κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε στην περιοχή της αρχαίας μάχης της Σαλαμίνας

  Αρχαιολόγοι του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσαν ότι  ανακάλυψαν υποβρύχια αντικείμενα στον Σαρωνικό Κόλπο, στην τοποθεσία όπου έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη έγινε κατά την ανασκαφή πριν από περίπου ένα χρόνο στα ρηχά νερά της ακτής της Σαλαμίνας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το βυθισμένο κτήριο, που βρίσκεται σε ρηχά νερά, έχει μήκος περίπου 50 πόδια και κατασκευάστηκε σε άξονα Βορρά-Νότου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα τέλη της Ρωμαϊκής εποχής, τον τρίτο αιώνα, σύμφωνα με το Newsweek.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν πιθανότατα ένα από τα κύρια δημόσια κτίρια της αρχαίας πόλης, που βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο - στην περιοχή του λιμανιού. Η ομάδα βρήκε κεραμικά, αγάλματα, κίονες ή κολώνες και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το κτήριο, καθώς και μαρμάρινα γλυπτά.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν η κεφαλή που ανήκε σε ένα άγαλμα αθλητή ή θεού, που όπως ανέφερε το υπουργείο  φαίνεται να χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική με την οποία κατασκευάστηκε ένα φράγμα,  επιτρέποντάς τους να αποστραγγίσουν την περιοχή που ανασκάφηκε. Έτσι κατάφεραν να πάρουν μια καλύτερη εικόνα του χώρου, καθώς  και δείγματα των ιζημάτων.

Αυτό τους βοήθησε να χρονολογήσουν το κτήριο και να ανακατασκευάσουν τη γύρω γεωγραφία της περιοχής όπως ήταν πριν από 2.500 χρόνια πριν.

Η Μάχη της Σαλαμίνας κατατάσσεται ως ένα από και σημαντικότερα γεγονότα στην αρχαιότητα, καθώς ο Ελληνικός στόλος κατέστρεψε τον  Περσικό, αποφεύγοντας την εισβολή από την Ανατολή.


https://elhalflashbacks.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.