ΟΠΕΚΕΠΕ - Ενδέχεται να καθυστερήσει η ανανέωση στις κάρτες Αγροτών


Αντί η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να τρέχουν τις διαδικασίες λόγω και του κορωνοϊού που έχει ρίξει την ρευστότητα των αγροτών, εντούτοις παρατηρείται αδράνεια.

Υπεύθυνοι μεγάλων πυλών που κατέχουν καλά τα του…ΟΣΔΕ, φαίνεται να υπάρχει ακόμα χρόνος για να τρέξει το σύστημα, εντούτοις το γεγονός ότι τα ΚΥΔ δεν έχουν καμιά ενημέρωση για το έργο (δηλώσεις ΟΣΔΕ) της νέας χρονιάς (2021) και επίσης δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους, οπότε δεν ξέρουν τι μέλει γενέσθαι, δεν είναι καλό σημάδι. Σημειωτέον ότι λόγω των προβλημάτων με τον τεχνικό σύμβουλο και τα κωλύματα με τον διαγωνισμό που εν τέλει ανεστάλη, όπως έγκαιρα είχαμε προαναγγείλει, ήδη έχουν πάει πίσω χρονικά σε σχέση με πέρσι οι πληρωμές των πρώτων συνδεδεμένων (πέρυσι είχαν πληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου), κάτι που επιτείνει την οικονομική δυσκολία των παραγωγών.


Εν τω μεταξύ, δύσκολο φαντάζει αυτή τη στιγμή, να προλάβει να ανοίξει το έργο των δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2021 στα τέλη Φλεβάρη, όπως έγινε πέρυσι. Έτσι, με την πανδημία του κορωνοϊού σε εξέλιξη, όπως και των περιοριστικών μέτρων, ήδη γεννάται ανησυχία, σε σχέση με την συντόμευση της περιόδου υποβολής των δηλώσεων, που πλέον είναι πολύ πιθανή, κάτι που θα φέρει δυσκολίες στις πύλες, ταλαιπωρία στους παραγωγούς κ.λπ.

Πέρυσι, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη στο ΥπΑΑΤ και Γρηγόρη Βάρρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε για πρώτη φορά στα χρονικά ανοίξει τόσο νωρίς το ΟΣΔΕ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς, σε συνεργασία και με τις πύλες, για απομακρυσμένη υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Για πρόβλημα στην ήδη καταρρακωμένη ρευστότητα κάνουν λόγο οι παραγωγοί

Ένα άλλο πρόβλημα, που ενδέχεται να δημιουργηθεί φέτος αν το ΥπΑΑΤ δεν ανασκουμπωθεί και δεν τρέξει τις εξελίξεις, έχει να κάνει με την Κάρτα Αγρότη, ένα καθ’ όλα χρήσιμο εργαλείο, που καλύπτει ανάγκες ρευστότητας χιλιάδων παραγωγών. Έτσι, αν το ΟΣΔΕ πάει πίσω, τότε νομοτελειακά πάει πίσω και η ενεργοποίηση – ανανέωση των Καρτών Αγρότη. Υπάρχει η λύση, να δώσουν το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το ελεύθερο για ανανέωση των υπολοίπων των Καρτών στους παραγωγούς, με το ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς (2020), όπως είχε γίνει πέρυσι, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που τα οικονομικά των παραγωγών, έχουν λόγω του κορωνοϊού στενέψει, ακόμα περισσότερο.

Τους προβληματισμούς αυτούς έχουν αρκετοί συντελεστές της αγροτικής οικονομίας, περισσότερο δε οι κτηνοτρόφοι, που επωμίζονται το βάρος των αυξήσεων στις ζωοτροφές, αυξήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων μονάδων.

www.cna.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.