Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ Πορφύριος είναι ο νέος Πατριάρχης Σερβίας


Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ κ. Πορφύριος είναι ο νέος Πατριάρχης Σερβίας.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχη της Σερβίας ξεκίνησε στις 9 το πρωί, με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, προέδρου της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων, συλλειτουργούντων ιεραρχών.

Αμέσως μετά την εκλογή, πραγματοποιήθηκε η τελετή της ευχαριστίας κι ευχήθηκαν “έτη πολλά” στον Αρχιεπίσκοπο του Πετς, τον Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Κάρλοβατς και τον Σέρβο Πατριάρχη κ. Πορφύριο. Οι καμπάνες στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα στην περιοχή Βράτσαρ του Βελιγραδίου χτύπησαν λίγα λεπτά πριν από τις 16:00, υποδεικνύοντας ότι εξελέγη ο 46ος Πατριάρχης της Σερβίας.

ΑΞΙΟΣ!

Ο νεοεκλεγμένος Μητροπολίτης Δρ. Πορφύριος (Πέριτς) του Ζάγκρεμπ και της Λιουμπλιάνα γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1961 στο Μπέσεϊ της Βόρειας Σερβίας και βαφτίστηκε Προσλάβ. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Curug και το σχολείο γραμμάτων «Jovan Jovanovic Zmaj» στο Νόβι Σαντ. Εκάρη μοναχός από τον πνευματικό του πατέρα, τότε ιερομόναχο Δρ. Ειρηναίο (Bulovic), στη Μονή Ντεκάνι το 1985.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας στο Βελιγράδι το 1986, όταν ο τότε Επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν και μελλοντικός Σέρβος Πατριάρχης κ. Παύλος, τον χειροτόνησε αρχιδιάκονο στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας της Musutiste, Κοσσυφοπέδιου και Μετοχίων.

Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα από το 1986 έως το 1990. Εκείνο το έτος, με την ευλογία του Επίσκοπου Μπάτσκα Δρος Ειρηναίου, πήγε στο μοναστήρι των Αγίων Αρχαγγέλων στο Κόβιλι, κοντά στο Νόβι Σαντ, όπου εκάρη ιερομόναχος κι έγινε ηγούμενος.

Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά.

Η ενθρόνισή του σε Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα τελέθηκε στις 13 Ιουλίου 2014 στον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ζάγκρεμπ. Την επίσημη Ιεραρχική Λειτουργία τέλεσε ο Σέρβος Πατριάρχης κ. Ειρηναίος μαζί με μεγάλο αριθμό αρχιεπισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας και άλλων αδελφών Εκκλησιών, καθώς και με ιερείς, μοναχούς, και ευσεβείς πιστούς.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων εξέλεξε τον Μητροπολίτη του Ζάγκρεμπ και της Λουμπλιάνα ως τον νέο Πατριάρχη Σερβίας, κατά τη σύγκλησή της στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Αμέσως μετά την εκλογή, πραγματοποιήθηκε η τελετή της ευχαριστίας κι ευχήθηκαν “έτη πολλά” στον Αρχιεπίσκοπο του Πετς, τον Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Κάρλοβατς και τον Σέρβο Πατριάρχη κ. Πορφύριο.




https://www.orthodoxtimes.gr

 

 Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.