Απορρίφθηκε bad bank του Γ. Στουρνάρα από τη βουλή. Προτιμούν το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ


Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας άφησε αιχμές κατά του σχεδίου Ηρακλής, επισημαίνοντας ότι το κόστος από πιθανή κατάπτωση εγγυήσεων θα το επωμισθούν τελικά οι φορολογούμενοι.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την bad bank σηματοδοτεί ουσιαστικά τον ενταφιασμό της πρωτοβουλίας του Γιάννη Στουρνάρα για ένα σχέδιο που θα μειώσει γρήγορα τα «κόκκινα» δάνεια και ταυτόχρονα θα βελτιώσει την πολύ χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων των τραπεζών - ένα πρόβλημα που δημιουργείται από τη μεγάλη και αυξανόμενη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφάλαια.

Μία πολύ σύντομη αναφορά του Γ. Στουρνάρα «φωτίζει» και τον πραγματικό λόγο, που οδήγησε την κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση της ΤτΕ, υπό την πίεση των τραπεζών. Όπως είπε, «η μεταβίβαση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην καθαρή λογιστική τους αξία στην εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, παρέχει κίνητρα στις τράπεζες που έχουν υψηλότερους δείκτες κάλυψης ΜΕΔ με προβλέψεις».

Οι ωφελούμενες και οι αποκλειόμενες
Αυτή η τεχνοκρατική υποσημείωση εξηγεί γιατί από ορισμένες τράπεζες εκδηλώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις στο σχέδιο για την bad bank με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο κατά του σχεδίου:

Περισσότερο ωφελημένες, εγγράφοντας μικρότερες ζημιές από τις μεταβιβάσεις ΜΕΔ, θα ήταν όσες τράπεζες έχουν καλύψει σε μεγαλύτερο βαθμό τα προβληματικά τους δάνεια με προβλέψεις. Αντίθετα, όσες δεν το έχουν πράξει, πιθανότατα δεν θα μπορούσαν καν να συμμετάσχουν στο σχέδιο γιατί θα «έγραφαν» μεγάλες ζημιές.

Στη χθεσινή συζήτηση, κυβέρνηση και τράπεζες εκπροσωπούμενες αντίστοιχα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χαντζηνικολάου, έστειλαν στην ΤτΕ ταυτόσημο, αρνητικό μήνυμα για την bad bank.

Χωρίς να απορρίψουν ευθέως την πρόταση, παρέπεμψαν προσχηματικά σε περαιτέρω εξέτασή της, παρότι έχει κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο, όλες οι παράμετροι είναι γνωστές και ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε χθες ότι η ΤτΕ έχει καλύψει με ειδικούς συμβούλους όλα τα πιθανά θέματα που μπορεί να δημιουργηθούν, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της έγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

 Απόρριψη μετ'... επαίνων
Όπως τόνισε σχετικά ο Χρ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς συμβούλους, εξετάζει και αξιολογεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους/οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, λαμβανομένων υπόψη και των προϋποθέσεων που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς –μέχρι σήμερα– να την έχει ολοκληρώσει».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ ανέφερε ότι «η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού είναι ευπρόσδεκτη καθώς διακρίνεται από σημαντικά στοιχεία καινοτομίας που επιτρέπουν, πέρα από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την καλύτερη διαχείριση και της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Ωστόσο, υπάρχουν διαστάσεις της πρότασης αυτής που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και πιθανές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιας και δεν υπάρχει προηγούμενο,  όπως με τον Ηρακλή. Στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ύστερα από το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας, βρισκόμαστε στη διαδικασία λεπτομερούς ανάλυσης της πρότασης της ΤτΕ, με την βοήθεια ειδικού εξωτερικού συμβούλου».

συνέχεια ΕΔΩ

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.