Εκπτώσεις 98,6% στις δόσεις για τις τηλεοπτικές άδειες από την κυβέρνηση



Για “στήριξη” των ΜΜΕ προκειμένου να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά μίλησε  ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος,στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Μόνο που δεν απάντησε πως γίνεται με τα “πακέτα στήριξης” που έχει δώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αντί για  “στήριξη” των εργαζομένων,  να υπάρχουν περιπτώσεις που μετά από την είσπραξη των “πακέτων βοήθειας”, ιδιοκτήτες έκλεισαν μέσα ενημέρωσης! 

Ο Θοδωρής Λιβάνιος απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είπε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται «χαριστικές διατάξεις για τα συστημικά ΜΜΕ» και «προκλητικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών θα λάβουν έκπτωση έως και 98,6% στο ποσό της οφειλόμενης δόσης του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες, ανεξάρτητα από το εάν εμφάνισαν το 2020 ζημία ή όχι», «όλα αυτά με στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης».

«Ακούμε ότι οι καναλάρχες στηρίζουν την κυβέρνηση. Όμως πίσω από τους καναλάρχες υπάρχουν και δημοσιογράφοι. Και νομίζω ότι είναι προσβλητικό για τους δημοσιογράφους να λέγεται αυτό το πράγμα. Ότι δηλαδή, έχουν από πάνω έναν καναλάρχη ο οποίος τους λέει “θα κάνεις αυτό, αυτό θα παίξεις, αυτό θα πεις”. Και φυσικά δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι υψηλόμισθοι», παρατήρησε ο κ. Λιβάνιος και προσέθεσε: «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε ότι στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις, στηρίχθηκαν οι ιδιώτες, στηρίχθηκαν ΟΤΑ. Έχει υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης. Μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Έγιναν προσλήψεις στο ΕΣΥ. Η αντιπολίτευση λέει απαιτείται “α” αριθμός, η κυβέρνηση λέει ότι το ΕΣΥ ήθελε ένα “β” αριθμό. Αλλά υπήρξε στήριξη. Και ναι, όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι της οικονονομίας, θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και για να προστατευθούν και θέσεις εργασίας».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ότι «συνεχίζεται η πολιτική Πέτσα με δώρα σε συγκεκριμένα συμφέροντα», ότι μέσω διατάξεων του νομοσχεδίου μεταβάλλονται οι πρόνοιες το Ν. 4339/2015 (σ.σ. νόμος που φέρει την υπογραφή του Νίκου Παππά) «με τον οποίο υποχρεώθηκαν οι καναλάρχες να πληρώσουν για την περιουσία του ελληνικού λαού».


Ο αριθμός των εργαζομένων

Καθώς η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, τίθενται σε επισφάλεια οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα κανάλια, διότι συνυπολογίζονται στον αριθμό εργαζομένων που υποχρεούται να έχει ένας τηλεοπτικός σταθμός, και οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες εταιρείες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επικαλέστηκε την “πραγματικότητα” για τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. «Πολλές φορές πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Αν δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε τα σοβαρά προβλήματα», είπε ο Θ. Λιβάνιος και επισήμανε: «Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια δουλεύουν με εταιρείες παραγωγής; Πρώτη φορά ακούμε ότι τα κανάλια έχουν συνεργαζόμενες εταιρείες; Και αν το ποσοστό των εργαζομένων μειώθηκε, είναι και στο χέρι της έννομης τάξης της χώρας να ελέγχει συστηματικά αν τηρήθηκε η εργατική νομοθεσία και όλα όσα προβλέπονται από το νόμο».

ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλο μέρος της κριτικής επικεντρώθηκε στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στις αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ και του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και στις αποδοχές στελεχών στην ΕΡΤ. «Λεφτόδενδρα υπάρχουν και την ώρα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, αυξάνονται οι αμοιβές» είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν προκλητική τη διάταξη.

«Μέσα στη λογική του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία για ορισμένες αμοιβές ανθρώπων που είναι στην ιεραρχία της ΕΡΤ», απάντησε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων με 1.100 ευρώ το μήνα, δεν νομίζω να βρεθεί. Θέλουμε μια ΕΡΤ να πρωτοπορεί. Να έχει θεαματικότητα, να είναι εφάμιλλη και καλύτερη των ιδιωτικών καναλιών. Και πρέπει να βρούμε και ένα κίνητρο. Όταν ο τεχνικός διευθυντής, ο διευθυντής προγράμματος, ο εμπορικός διευθυντής, στον οποίο εμείς οι ίδιοι θα πούμε “γιατί να δίνουμε 3 ευρώ στην ΕΡΤ αλλά να πάει να προσελκύσει διαφημίσεις”, αν είναι ένας καλός εμπορικός διευθυντής, προφανώς θα έχει και προτάσεις από άλλα ιδιωτικά κανάλια».

militaire.gr
Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.