Κορονοϊός: Παγκόσμιo πρόβλημα στην παραγωγή εμβολίων - Τι απαντά η ΕΕ - "Όχι" στην "βρετανική εναλλακτική" από την Pfizer


 Η κατάσταση όσον αφορά στα εμβόλια κορονοϊού και στους ρυθμούς εμβολιασμού θα βελτιωθεί βήμα-βήμα τόνισε σε δηλώσεις της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

"Κατανοώ ότι όλοι βλέπουν τώρα το ρυθμό του εμβολιασμού. To κώλυμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο αριθμός παραγγελιών, αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας. Αυτό ισχύει επίσης για τη Pfizer/BioNTech. Η ΕΕ χρηματοδότησε την Pfizer/BioNTech από νωρίς με 100 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τις τρέχουσες παραγωγικές ικανότητες και έλαβε δέσμευση για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου".

 Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από πολύ νωρίς με την Pfizer/BioNtech "καθώς και με άλλους παρασκευαστές, που βρίσκονταν σε πολλά υποσχόμενη πορεία για ένα εμβόλιο το καλοκαίρι του 2020. Συμφωνήσαμε στην ΕΕ ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα κράτη μέλη να καταλήξουν χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτή την προσέγγιση χαιρέτισαν ρητά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων".

"Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα -βήμα" υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι " διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer/BioNTech". Η ίδια πρόσθεσε ότι "άλλοι παρασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται κοντά στην έγκριση της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η ΕΕ τα πάει πολύ καλά με την επιλογή των εμβολίων".

H Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι " εάν όλες οι προετοιμασίες φτάσουν μέχρι την έγκριση, η Ευρώπη θα διαθέτει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για όλα τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίων και τους γείτονές τους". "Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση ταχύτερα μαζί" κατέληξε.


"Όχι" στην "βρετανική εναλλακτική" από την Pfizer

Στο μεταξύ, η Pfizer προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχει "κανένα στοιχείο" για να δείξει ότι μία μόνο δόση του εμβολίου κορονοϊού της παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο καταργήσει το αρχικό του σχέδιο διάθεσης.

Ο ιατρικός ρυθμιστής του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει τώρα τα εμβόλια να χορηγούνται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών μηνών, αντί για τέσσερις εβδομάδες, για να επιτρέψουν σε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

 Η στρατηγική θα εφαρμοστεί τόσο στο εμβόλιο Pfizer / BioNTech όσο και στο πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο από την Oxford/AstraZeneca, παρά τα περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αρχικών δόσεων. Πρόκειται για μια άμεση απάντηση στην αύξηση των περιπτώσεων Covid και των νοσηλείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο που οδηγούνται από ένα νέο, εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος που εμφανίστηκε στη Νοτιοανατολική Αγγλία τον Σεπτέμβριο.

Σχεδόν ολόκληρη η Αγγλία αντιμετωπίζει Lockdown μέχρι την άνοιξη, με τα εμβόλια Covid na είναι η μόνη ελπίδα για να τερματιστεί η καταστροφή.


 Η AstraZeneca επαίνεσε την κίνηση και αποκάλυψε ότι είχε δοκιμάσει τη στρατηγική τριών μηνών σε μια μικρή υποομάδα εθελοντών στις μελέτες της. Ωστόσο, η Pfizer είπε ότι δεν υπήρχε "κανένα στοιχείο" στις μελέτες της για να δείξει ότι το εμβόλιο προστατεύει από το Covid όταν οι δόσεις λαμβάνονται με διαφορά 12 εβδομάδες.

Μάλιστα η αμερικανική εταιρεία προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι κάθε "εναλλακτική" δοσολογία πρέπει να παρακολουθείται στενά από τις υγειονομικές αρχές.

"Δεδομένα από τη μελέτη της τρίτης φάσης έδειξαν ότι, μολονότι η μερική προστασία από το εμβόλιο φαίνεται να ξεκινά ήδη 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση, απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου για την παροχή της μέγιστης προστασίας κατά της νόσου, μια αποτελεσματικότητα εμβολίου 95 τοις εκατό ", δήλωσε η Pfizer και πρσθέτει στην ανακοίνωση: "Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προστασία μετά την πρώτη δόση διατηρείται μετά από 21 ημέρες".

Προειδοποίηση για κενά στις παραδόσεις και έντονη κριτική στην ΕΕ

Υπεμθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech που συνεργάζεται με τη Pfizer μέσω του CEO της Ουγκούρ Σαχίν, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια κορονοϊού.

Η γερμανική startup κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

Τόσο ο Σαχίν όσο και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρετσί, που συνίδρυσαν τη BioNTech, κατηγόρησαν την ΕΕ για την απόφασή της να κάνει παραγγελίες από διάφορα εμβόλια, με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα.


https://www.thetoc.gr


 

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.