Παύλος Αποστολίδης-Ποιoς είναι ο 80χρονος πρέσβης


Ο κ. Αποστολίδης είναι συνταξιούχος πρέσβης, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου και Θόδωρου Πάγκαλου, καθώς και πρώην διοικητής τής ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Αποστολίδης ανέλαβε την ΕΥΠ αμέσως μετά το «φιάσκο» Οτσαλάν, παρέμεινε στο πόστο του μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε το θέμα της «ασφάλειας» και των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων ήταν πολύ υψηλά στην ατζέντα της διοργάνωσης, αφού μόλις ένα χρόνο πριν είχε προηγηθεί η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Στη συνέχεια, απέκτησε τη θέση ανεξάρτητου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, Alpha, η οποία τότε στόχευσε σε επενδύσεις στην Τουρκία.

Να σημειωθεί πως ο κ. Αποστολίδης παλαιότερα είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης («σύμβουλος Β») στην γείτονα.

Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Ενδιαφέρον έχουν όσα είχε πει ο κ. Αποστολίδης στις 16 Δεκεμβρίου 2019 σε εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην οποία ήταν επίσης ομιλητές η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Αποστολίδης είχε τότε εκτιμήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία λόγω των πολλών ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και της εγγύτητας τους με τις τουρκικές ακτές. Είχε τονίσει πάντως ότι: “Οι διαφορές γύρω από τις οριοθετήσεις λύνονται ειρηνικά και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι αναγκαστική οδός”, ενώ είχε εκφράσει την άποψη ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πιο ήπιος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχε επίσης εκφράσει την ανησυχία ότι η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, αν και παράνομη και ανυπόστατη όπως τονίζει η Ελλάδα, δημιουργεί ένα προηγούμενο στην περιοχή.

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα εισερχόμενος σε αυτό το 1965.

Το 1984 μετατέθηκε στην Άγκυρα ως σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας.

Υπήρξε πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο (1990), την Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος (1995 – 1998) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και το επόμενο έτος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004 – 2011) του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.



Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.