Υπόθεση Novartis: Νέα ποινική δίωξη σε Φρουζή και ακόμη επτά στελέχη της εταιρείας για δωροδοκίες γιατρών


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση Novartis καθώς η εισαγγελέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζήτησε την άσκηση νέας δίωξης σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και ακόμη επτά στελεχών της εταιρείας για δωροδοκίες γιατρών. Μάλιστα οι δωροδοκίες γίνονταν μέσω δήθεν προγραμμάτων και επιστημονικών μελετών της εταιρείας τα οποία χρησίμευαν ως ένας κεκαλυμμένος τρόπος για χρηματισμούς.

Πιο αναλυτικά η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος οκτώ στελεχών της Novartis Hellas για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ' εξακολούθηση, η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού όπως επίσης ζήτησε την η άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος επτά γιατρών. Ουσιαστικά οι ποινικές διώξεις επιβεβαιώνουν τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας, καθώς οι χρηματισμοί αφορούν στην έρευνα που έγινε σε περίπου 4.500 γιατρούς κάποιοι από τους οποίους έπαιρναν πιο μικρά ποσά και άλλοι μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, οι ποινικές διώξεις αφορούν σε 10 προγράμματα της εταιρείας την περίοδο 2008 – 2015. Πρόκειται για δήθεν προγράμματα και επιστημονικές μελέτες της εταιρείας μέσω των οποίων δωροδοκούνταν γιατροί στη χώρα μας, με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης. Ένας καλυμμένος τρόπος δωροδοκίας των γιατρών προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr τον Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ των προγραμμάτων που είχαν εντοπίσει την περίοδο εκείνη ήταν τα «Market Project», «Surge 2010», «Extra PP», «Focus Group», «Extreme», «Exess», «Interviews», «With Experts», «Frozen», «CV Risk», «Credo», «Rise II», «Pulse Pressure», «Exist», «Diovan Group». Εκτός από αυτά, οι Ελληνες εισαγγελείς διαφθοράς είχαν εντοπίσει ακόμη ένα πρόγραμμα: το «Exactly» του 2009. Πρόκειται για το περιβόητο πρόγραμμα για το οποίο η Novartis παραδέχτηκε στις ΗΠΑ τις δωροδοκίες γιατρών, γεγονός που καταδεικνύει ότι και οι Ελληνες εισαγγελείς έχουν προχωρήσει σε βάθος στην έρευνά τους.

Εξηγήσεις από το Σεπτέμβριο του 2019
Όπως έγινε γνωστό, το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο στάδιο παροχής εξηγήσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019.

Όμως, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων, αλλά και των σημαντικών δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας, οι εξηγήσεις των εμπλεκομένων προσώπων δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες και πλέον η έρευνα ολοκληρώθηκε.

Συγκεκριμένα οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων προσώπων προσώπων είχαν ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να τους παράσχουν μια σειρά από έγγραφα που είχαν να κάνουν με την υπόθεση. Η Εισαγγελία Διαφθοράς αρνήθηκε, επρόκειτο για έγγραφα που δεν αφορούσαν τις συγκεκριμένες κλητεύσεις και για το ζήτημα κλήθηκε να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο, παραπέμποντας την υπόθεση στο Συμβούλιο Πρωτοδικών. Όμως και το συγκεκριμένο συμβούλιο δήλωσε αναρμόδιο με αποτέλεσμα να γνωμοδοτήσει τελικά ο Άρειος Πάγος.

Μεταξύ των στελεχών που είχαν κληθεί για εξηγήσεις ήταν πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της Novartis Hellas, πρώην οικονομικοί διευθυντές της εταιρείας, στελέχη πωλήσεων κ.λπ. Ανάμεσά τους και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κων. Φρουζής. Να σημειωθεί ότι στον συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Novartis γίνεται αναφορά σε δύο στελέχη της εταιρείας: τον Novartis Hellas Employee 1 και τον Novartis Hellas Employee 2. Ο πρώτος ήταν διευθυντής της Novartis Hellas το διάστημα 2011 - 15 και ο δεύτερος κατείχε διάφορες θέσεις στη Novartis Hellas μεταξύ των ετών 2012 και 2015.

Οι εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε Φρουζή
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η μοναδική δίωξη που έχει ασκηθεί από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κατά του Κωνσταντίνου Φρουζή. Συγκεκριμένα το 2018 ασκήθηκε κατά του πρώην Mr Novartis ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες και παραλείψεις που αντίκεινται στα καθήκοντα των υπαλλήλων, στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ. Το Μάιο του 2019 ασκήθηκε από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μία ακόμη δίωξη για για ηθική αυτουργία σε ψεύδη βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Η δίωξη αφορούσε σε υπερτιμολόγηση φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

documentonews.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.