Σκάνδαλο Folli Follie: Να παραχωρήσει τις μετοχές του στο Δημόσιο θέλει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

 


Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απολογήθηκε στην ανακρίτρια στις 22 Δεκεμβρίου, μετά και τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ως προς την έκθεση της εταιρείας Price Waterhouse που εντόπισε σωρεία ατασθαλειών στην Folli Follie, αλλά και email στελέχους της εταιρείας προς τον κατηγορούμενο που αφορούν την εμπλοκή δύο τότε υπουργών και δύο τότε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση με τροπολογία στη Βουλή.

Εν μέσω της… χιονοστιβάδας των σε βάρος του αποκαλύψεων ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εξέφρασε στην ανακρίτρια την πρόθεση του να παραχωρήσει τις μετοχές του στο Δημόσιο, ώστε να αποσβέσει πιθανή ζημιά που έχει προκληθεί από ενέργειες, οι οποίες τον αφορούν. «Ακόμα και τις μετοχές που κατέχω, που έχουν ακόμα σημαντική αξία, δηλώνω ότι τις διαθέτω υπέρ του δημοσίου για τυχόν υποχρεώσεις της εταιρίας έναντι αυτού» ανέφερε στην απολογία του.

Υποστήριξε δε ότι όλοι οι λογαριασμοί του είναι δεσμευμένοι. «Ακόμα και ο φοιτητικός λογαριασμός της κόρης μου, που δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές της. Θεωρώ ότι πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο η υπόθεση και ο εγκλεισμός μου δε μου επιτρέπει να συνδράμω , όπως θα ήθελα» είπε.

Πάντως, στη συμπληρωματική του απολογία, παρά την πρόθεση του να παραδώσει τις μετοχές του στο Δημόσιο, αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.

Από την πλευρά του ο πατέρας του Τζώρτζη, Δημήτρης Κουτσολιούτσος ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Folli Follie στη συμπληρωματική απολογία που έδωσε την ίδια ημέρα ανέφερε στην ανακρίτρια ότι «δεν έχει πουθενά χρήματα» και «ζει με δανεικά φίλων και συγγενών».

Μάλιστα έσπευσε να σχολιάσει τα ευρήματα των ελεγκτών της Price Waterhouse ότι η Folli Follie πλήρωνε μεγάλα χρηματικά ποσά για την χλιδάτη ζωή της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όπως κρασιά αξίας 60.000 δολαρίων για κρασιά, 125.000 ευρώ για αγορές επίπλων, διακοσμητικών, χαλιών και οικιακού εξοπλισμού, τις 52 τηλεφωνικές συνδέσεις και τα 7 αυτοκίνητα τους. «Τη χλιδάτη ζωή την απεχθάνομαι. Είμαι απλός άνθρωπος» ανέφερε στην ανακρίτρια.

Μετά και τις συμπληρωματικές απολογίες των συνολικά 29 κατηγορουμένων, ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το σκάνδαλο της Folli Follie. Από τους 29 κατηγορούμενους δεν προσήλθε το στέλεχος της εταιρείας και συνεργάτης των Κουτσολιούτσων, Ιωάννης Μπεγιέτης, ο οποίος παραμένει άφαντος και είναι καταζητούμενος με ένταλμα σύλληψης.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα που θα υποβάλει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών το οποίο θα κρίνει με βούλευμα του ως προς την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη.

Η απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Διαβάστε τη συμπληρωματική απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου:

«Αρνούμαι τις κατηγορίες, που μου αποδίδονται με το κατηγορητήριο. Αναφέρομαι στην από 09-09-2020 αρχική απολογία μου, στο από 09-09-2020 απολογητικό μου υπόμνημα και στο με σημερινή ημερομηνία απολογητικό μου υπόμνημα, καθώς και στα σχετικά έγγραφα που προσκόμισα.

ΕΡ: Ενόψει και των ευρημάτων που αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PwC, θέλετε να τοποθετηθείτε ή να προσθέσετε κάτι επ’ αυτών;
ΑΠ: Έχω αντικειμενική δυσκολία λόγω της κράτησής μου να διαβάσω τη δικογραφία, για να μπορώ να τοποθετηθώ. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία διερεύνησης, γιατί μερικά πράγματα είναι αποσπασματικά ή ημιτελή.

ΕΡ: Είχατε γνώση της κίνησης των εταιρειών της Ασίας ή επικοινωνία με στελέχη αυτών;
ΑΠ: Όχι δεν είχα γνώση. Μόνο κάποια στιγμή κατάλαβα ότι υπήρχε παραποίηση οικονομικών στοιχείων, αλλά δεν ήξερα για εταιρείες. Αναφορικά με χρήματα δεν έχω δώσει σχετική εντολή σε FFGS, θυγατρικές ή μη εταιρείες, ενώ τις αναφερόμενες ενδείξεις ότι μπορεί και να ήμουν δικαιούχος μίας εταιρείας LAND0CEAN, θα μπορούσα να υπογράψω και ενώπιόν σας ότι ουδεμία σχέση έχω με αυτήν.

ΕΡ: Ποια στιγμή καταλάβατε την παραποίηση;
ΑΠ: Γύρω στο έτος 2008 με 2009 χωρίς να έχω πλήρεις ενδείξεις, όπως ποιοι λάμβαναν μέρος. Έκτοτε ήταν σε γνώση μου και εγκλωβίστηκα στην κατάσταση. Το μόνο που έκανα και αυτός ήταν ο ρόλος μου, αφού η εταιρεία ήταν εισηγμένη και την παρακολουθούσαν αναλυτές, να ακολουθώ οδηγίες τους, να λαμβάνω μέσο όρο αναλυτών, με στόχο τη διαμόρφωση κατάλληλων αποτελεσμάτων.

ΕΡ: Ο Tonio LAW ήταν αναλυτής;
ΑΠ: Ήταν εργαζόμενος.

ΕΡ: Πώς το 2008 βρήκατε αυτές τις ενδείξεις;
ΑΠ: Ήταν τότε που άρχισα να ασχολούμαι πιο ενεργά, να έχω επαφές με το επενδυτικό κοινό, να αποκτώ πείρα και κατάλαβα ότι τα νούμερα δεν κόλλαγαν. Όταν το αντιλήφθηκα αυτό, αντέδρασα και στους γονείς μου και με διαβεβαίωσε ο πατέρας μου ότι ήταν κάτι παροδικό. Είχα δηλώσει ότι δε γίνεται να συνεχιστεί αυτό το πράγμα και με την παρουσία Μπεγιέτη και Νιώτη και με απειλούσαν ακόμα και με αποκλήρωση. Οι σχέσεις με τους γονείς μου έχουν διαρραγεί ολοσχερώς. Ως άνθρωπος είμαι ήπιος και ηθικός και δε θα τα πήγαινα κόντρα στον πατέρα ακόμα και τώρα, αλλά έχω έντονο μέσα μου θυμό, γιατί θεωρώ ότι ο πατέρας μου έπρεπε να με καλύψει, γιατί δεν είχα ρόλο σε καμία απόφαση στην Ασία και στην Ελλάδα μόνο για τις νόμιμες. Ποτέ δεν ενημερωνόμουν για χρήματα, μεταφορές και συναφή στοιχεία. Ακόμα και για τη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα για εντολές που φέρεται να έχω δώσει, αυτές ήταν προσυμφωνημένες από την Νιώτη και τον πατέρα μου και εγώ απλά υπέγραφα, γιατί είχα το δικαίωμα υπογραφής. Είχα έντονη αντίδραση για τον αλληλόχρεο που είχε ο πατέρας μου στην εταιρεία, γιατί πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία, αλλά δεν μπορούσα να επιβάλω την άποψή μου και ο πατέρας μου μου υποσχόταν ότι θα τον κλείσει. Στο κομμάτι που αφορά τη FF και τη LINKS δεν είχα τη δύναμη στην πραγματικότητα να επιβάλω αποφάσεις και να ενεργήσω. Εν γένει δεν ενήργησα ποτέ με δόλο ούτε με σκοπό να αποκομίσω όφελος.

ΕΡ: Ποια είναι η προσωπική, οικονομική και η οικογενειακή σας κατάσταση;
ΑΠ: Τα τελευταία δέκα με δώδεκα χρόνια δεν έχει αλλάξει η περιουσία μου, κινητή και ακίνητη. Όλοι οι λογαριασμοί μου είναι δεσμευμένοι, ακόμα και ο φοιτητικός λογαριασμός της κόρης μου, που δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές της. Θεωρώ ότι πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο η υπόθεση και ο εγκλεισμός μου δε μου επιτρέπει να συνδράμω, όπως θα ήθελα.

ΕΡ: Από το έτος 2018 μέχρι την προσωρινή σας κράτηση συνδράματε, για παράδειγμα συνδράματε στην έρευνα της Α&Μ;
ΑΠ: Η A&M είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα αυτό. Η πίεση ήταν πολύ έντονη. Εκείνο που έπρεπε να γίνει ήταν η αναμόρφωση των οικονομικών της εταιρείας, αφού προείχε να μείνει η εταιρεία ζωντανή. Επαναλαμβάνω ότι η πίεση ήταν ασφυκτική από προμηθευτές, τις τράπεζες, τον Τύπο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ζητούσε στοιχεία.

ΕΡ: Έχετε κατηγορηθεί ποτέ για οποιαδήποτε πράξη;
ΑΠ: Όχι. Ακόμα και τις μετοχές που κατέχω, που έχουν ακόμα σημαντική αξία, δηλώνω ότι τις διαθέτω υπέρ του Δημοσίου για τυχόν υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι αυτού.»

Το απολογητικό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

«Σε σχέση με τις συμπληρωματικές κατηγορίες που μου αποδίδονται θέτω υπ’ όψιν Σας τα εξής:

1. Επί της κατηγορίας χειραγώγησης της αγοράς

Στο συμπληρωματικό κατηγορητήριο έχει διευρυνθεί ο χρόνος τέλεσης της πράξεως χειραγώγησης της αγοράς και πλέον περιλαμβάνει τα έτη 2008 έως 2018, ενώ φέρεται και πάλιν ως τελούμενη αποκλειστικώς δια της δημοσιεύσεως ανακριβών οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου.

Όπως έχω ήδη αναφέρει στο από 9/9/2020 υπόμνημα απολογίας μου η άποψη, ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής τελεί σε σχέση αποκλειστικής εξάρτησης από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, είναι εσφαλμένη. Για την διάγνωση πράξεων χειραγώγησης αγοράς πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν αφενός μεν τα ειδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς (π.χ. κανόνες διαρκούς διαπραγμάτευσης, συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού) αφετέρου δε η ρευστότητα της εν λόγω αγοράς, καθώς πρακτικές συνήθεις και αποδεκτές στις αγορές υψηλής ρευστότητας κινδυνεύουν να θεωρηθούν ως χειραγώγηση σε αγορές χαμηλής ρευστότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν η εκδοχή ότι οι οικονομικές καταστάσεις από μόνες τους συνιστούν άνευ ετέρου χειραγώγηση, είναι προδήλως εσφαλμένη, διότι θεωρεί ότι η αξία του χρηματοπιστωτικού μέσου είναι αποκλειστικώς προσδιοριζόμενη από την “αξία” της εταιρείας, ενώ η αξία του χρηματοπιστωτικού μέσου που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά διαμορφώνεται από πλήθος άλλων παραγόντων που σχετίζονται άμεσα με την δυναμική, το είδος και την λειτουργία της αγοράς.

Επισημαίνω ακόμη ότι τα διαλαμβανόμενα στο κατηγορητήριο περί της “πραγματικής” αξίας της μετοχής εδράζονται επί εσφαλμένης προϋπόθεσης. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την κατηγορία, “για το χρονικό διάστημα από 12/3/2008 έως 3/5/2018 η αξία της [μετοχής] είχε αναρριχηθεί μέχρι και στο ποσό των 35 ευρώ περίπου, τη στιγμή που η πραγματική της αξία, τουλάχιστον με βάση τα οικονομικά στοιχεία που εμφανίζει η Εταιρία στις αναθεωρημένες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της για την εταιρική χρήση 2017 ήταν μηδενική και σε κάθε περίπτωση όχι ανώτερη των 4,8 ευρώ, τιμή στην οποία κατέληξε την 251.5.2018”

Το κατηγορητήριο είναι στο σημείο αυτό πολλαπλώς εσφαλμένο, αφού προσδιορίζει την αξία της μετοχής της Εταιρείας βάσει γεγονότων που συνέβησαν πολλά χρόνια μετά την διαμόρφωση της τιμής της μετοχής κατά τον χρόνο δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. Είναι άτοπον οι αναδιαμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 να αποτελούν μέτρο σύγκρισης και αφετηρία προσδιορισμού αξίας χρηματοπιστωτικού μέσου που ευρισκόταν υπό διαπραγμάτευση σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά το έτος 2008!

Περαιτέρω, ενώ οι αναθεωρημένες καταστάσεις του έτους 2017 έχουν προσδιορίσει την αξία της Εταιρείας σε συγκεκριμένο ύψος (έστω και με συλλήβδην διαγραφές αξιών της εταιρικής περιουσίας), η αξία του χρηματοπιστωτικού μέσου θεωρείται – αυθαιρέτως – μηδενική ή έχουσα την τιμή της ημέρας που τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, σε χρόνο δηλαδή που έχουν επισυμβεί και άλλα γεγονότα που αφορούν την λειτουργία της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ακόμη και αν, εσφαλμένως, θεωρηθεί ότι το γεγονός που προσδιορίζει την αξία του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού μέσου είναι οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie, έπρεπε σε κάθε περίπτωση για κάθε ένα έτος από τα αναφερόμενα στο εις βάρος μου κατηγορητήριο να υπάρχουν και τα υπόλοιπα δεδομένα προκειμένου να καταδειχθεί η ύπαρξη ή όχι χειραγώγησης. Εφόσον λοιπόν λαμβάνεται ως μέτρο αναφοράς το έτος (ετήσιες οικονομικές καταστάσεις), έπρεπε να γίνει σύγκριση των συναλλαγών του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού μέσου με ομοειδή χρηματοπιστωτικά μέσα και δείκτες στην ίδια οργανωμένη αγορά σε σχέση με επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως είναι π.χ. η εμπορευσιμότητα, η διακύμανση τιμών και ο όγκος των συναλλαγών κατά το ίδιο έτος. Με άλλους λόγους, οι ενδείξεις περί χειραγώγησης πρέπει να αναζητηθούν ξεχωριστά για κάθε ένα έτος σε σχέση με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και των λοιπών χρηματοπιστωτικών μέσων που διαπραγματεύονταν κατά τον αυτό χρόνο.

2. Σε σχέση με το “παράνομο περιουσιακό όφελος” εκ της πράξεως χειραγώγησης

Στο παρόν στάδιο της ανάκρισης μου αποδίδεται συμπληρωματικώς ως παράνομο περιουσιακό όφελος η Συμφωνία μη Ανταγωνισμού που συνήφθη με τη εταιρεία Dufry AG στο πλαίσιο της πώλησης των ΚΑΕ και η επιστροφή κεφαλαίου για τα έτη 2014 και 2015. Επ’ αυτών, και διευκρινιστικώς επί των λοιπών στοιχείων του κατηγορητηρίου ως προς το σκέλος αυτό, θέτω υπ’ όψιν Σας τα ακόλουθα:

– Η Συμφωνία μη Ανταγωνισμού με την εταιρεία Dufry AG ύψους 28.000.000

Την 9/10/2012 υπεγράφη “Non-Competition Agreement” μεταξύ της DUFRY AG, εμού και του Δημητρίου Κουτσολιούτσου. Εγώ συμμετείχα στην εν λόγω συμφωνία ως διευθύνων σύμβουλος της FFSA και ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος ως Πρόεδρος της FFGS στο στάδιο της πώλησης του 51% των μετοχών των ΚΑΕ. Με την εν λόγω συμφωνία-πλαίσιο δεσμευτήκαμε, κατόπιν απαίτησης της αγοράστριας ώστε καμία εταιρεία του ομίλου να μην προβεί σε ανταγωνιστικές ενέργειες και συμφωνήσαμε με την αγοράστρια το δικαίωμα να απαιτήσει η τελευταία την Τροχή τεχνογνωσίας από πλευράς των εταιριών του ομίλου για την τυχόν μελλοντική δραστηριοποίηση της αγοράστριας στις αγορές κυρίως της Ευρώπης και της Ασίας (ήτοι την δραστηριοποίηση της Dufry AG στις Ασιατικές αγορές), με αντάλλαγμα για τη συμφωνία αυτή ποσού των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέρα από το γενικό κανόνα ότι οι ρήτρες μη ανταγωνισμού έχουν ως σκοπό την προστασία του αγοραστή και εισάγουν περιορισμό ανταγωνισμού εις βάρος του πωλητή, σε μερικές περιπτώσεις, αυτός που έχει ανάγκη προστασίας από τον ανταγωνισμό είναι ο πωλητής. Τέτοιες περιπτώσεις, είναι εκείνες που μεταβιβάζεται μέρος μόνο της επιχείρησης (π.χ. υποκατάστημα), ή τομέας αυτής και συνεπώς διασπάται ο λεγόμενος “αέρας της επιχείρησης” και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετακινηθεί ολόκληρη η πελατεία του πωλητή στον αγοραστή.

Στην προκειμένη περίπτωση, επομένως, η φύση και το είδος της Συμφωνίας μη Ανταγωνισμού ουδόλως σχετίζεται τιμή της μετοχής της FFSA ή την αξία της Εταιρείας ή τα μεγέθη των Οικονομικών Καταστάσεων. Η συγκεκριμένη Συμφωνία είναι παντελώς ανεξάρτητη οιασδήποτε πράξης χειραγώγησης (και αληθούς υποτιθέμενης) αφού σχετίζεται μόνον με το είδος της δραστηριότητας. Αυτό που ήθελε να επιτύχει η Dufry AG ήταν η δέσμευση των εταιρειών του ομίλου FFSA ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους στην αγορά Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών σε αγορές που η αγοράστρια εταιρεία (Dufry AG) επιθυμούσε να εισέλθει.

Η ανάληψη υποχρέωσης μη ανταγωνισμού από πλευράς των εταιρειών του ομίλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί περιουσιακό όφελος και δη παράνομο από πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.

Επισημαίνω ότι η Εταιρεία FFGS έχει παράσχει εξηγήσεις στο πλαίσιο της Διοικητικής Διαδικασίας για την συγκεκριμένη Σύμβαση ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίες θεωρήθηκαν επαρκείς και γι’ αυτό η ΕΚ δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία σχετικά με την περαιτέρω χρήση του εν λόγω ποσού, σημειώνω ότι το σύνολο των 28 εκατομμυρίων ευρώ πιστώθηκε σε λογαριασμό της “FF Group Sourcing Limited” από Dufry Cyprus II Ltd στις 23/04/2013, στην Τράπεζα “The Bank of China (Hong Kong) Ltd”, υπό στοιχεία 036-742-9-203068-6. Σημειώνεται ότι, αντίγραφο του παραστατικού της ως άνω Τράπεζας προσκομίστηκε από την FFSA στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως και αντίγραφο του παραστατικού της δοθείσας εντολής προς την Τράπεζα Bank Mendes Gans N.V. για την καταβολή του ως άνω ποσού των 28 εκατ. ευρώ εκ μέρους της Dufry.

Οι ανωτέρω χρηματικές κινήσεις επιβεβαιώνονται και από την Ενδιάμεση Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου της εταιρείας PwC (σελ.180-181) από την οποία προκύπτει επίσης ότι εγώ προσωπικώς ούτε έλαβα ούτε διακίνησα τα χρήματα αυτά.

– Η χρηματοδότηση της εταιρείας από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές

Επισημαίνω και πάλι ότι η χρηματοδότηση της εταιρείας μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων δεν μπορεί να θεωρείται παράνομο περιουσιακό όφελος από πράξεις χειραγώγησης της αγοράς. Η άντληση χρηματοδότησης μέσω της έκδοσης ομολογιών είναι διαδικασία σύναψης δανειακής σύμβασης με τους χρηματοδότες της εταιρείας που κατά την οποία ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ανταλλαγής στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ δανειστή και οφειλέτη. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η εικόνα του οφειλέτη στο χρηματιστήριο είναι ένας από τους παράγοντες που θα λάβει υπ’ όψιν ο υποψήφιος δανειστής για την έναρξη διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί πάντως το στοιχείο που καθορίζει τα χαρακτηριστικά και το ύψος της χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής δεν συνιστά βεβαία και οριστική βλάβη των ομολογιούχων (κατά 90% σύμφωνα με το κατηγορητήριο), αφού η εταιρεία ευρίσκεται ήδη σε καθεστώς προστασίας και υπό αναδιάρθρωση με επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την χρήση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας υψηλής αξίας.

– Το τίμημα από την πώληση μετοχών της Folli Follie μέσω της εταιρείας Redeca
Ουδέποτε κατείχα σημαντικό μερίδιο των μετοχών του ομίλου. Το ποσοστό που είχα αποκτήσει ήταν περίπου το 2,6 % του μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες κατείχε η εταιρεία Redeca αποκλειστικώς δικών μου συμφερόντων και ανήρχετο σε 1.340.000 μετοχές. Από αυτές, 200.000 μετοχές επωλήθησαν στις 21 και 24 Απριλίου 2017 κατόπιν παράκλησης του πατέρα μου προκειμένου να αποπληρωθεί προσωπικό δάνειο που είχε λάβει από την τράπεζα Credit Suisse. Οι εν λόγω συναλλαγές έγιναν με πλήρη διαφάνεια, ανακοινώθηκαν μάλιστα στο ΧΑΑ από τον όμιλο, όπως προβλέπεται, προς ενημέρωση του επενδυτικού
Κοινού.

Από τα προσκομιζόμενα έγγραφα αποδεικνύεται ότι το προϊόν της πώλησης των μετοχών που κατείχε η Redeca μεταφέρθηκε σε λογαριασμό του πατέρα μου, στον οποίο υπήρχα μεν ως δεύτερο όνομα αλλά ουδέποτε είχα δώσει εντολή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Από τον λογαριασμό αυτόν αναλήφθηκαν τα σχετικά ποσά προς εξόφληση του προσωπικού δανείου του πατέρα μου χωρίς καμία περαιτέρω συμμετοχή μου.

– Επιστροφή κεφαλαίου για τα έτη 2014 και 2015

Οι επιστροφές κεφαλαίου δεν συνιστούν περιουσιακό όφελος από πράξεις χειραγώγησης για τους εξής λόγους: Αποφασίσθηκαν από δύο Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, των ετών 2014 και 2015. Όπως αναφέρεται δε σε άλλα σημεία του κατηγορητηρίου, η συμμετοχή μου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν πολύ μικρή για να θεωρούμαι “μεγαλομέτοχος”. Ανεξαρτήτως της ιδιότητας του (μεγαλομετόχου ή μη, από την επιστροφή κεφαλαίου των ως άνω ετών (στην ουσία διανομή μερίσματος εκ του αποθεματικού) ωφελήθηκαν το ίδιο όλοι οι μέτοχοι, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής τους και όχι εγώ αποκλειστικώς. Προσκομίζω σχετικώς τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη ο όμιλος, όπως είχε υποχρέωση, με συναφείς οδηγίες προς τους μετόχους της εταιρείας για την είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούσαν στις μετοχές τους.

3. Σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Στο κεφάλαιο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα παρατηρώ ότι έχουν διευκρινιστεί κάποιες χρηματικές κινήσεις με παραστατικά που προσκόμισε ο πατέρας μου, Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατά την απολογία του ενώπιον Υμών την 9/9/2020.
Καθ’ όσον με αφορά, όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, δεν υπάρχουν χρηματικές ροές σε προσωπικούς λογαριασμούς από άλλες πηγές πλην των νομίμως δηλωθέντων εισοδημάτων που προέρχονται αποκλειστικώς από τις αμοιβές μου για την συμμετοχή μου στο ΔΣ της εταιρείας».

Η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στην απολογία του ανέφερε πως έπαιρνε δάνεια για να ξεπληρώσει χρέη της εταιρείας του και ξαναδανειζόταν για να ξεχρεώσει τα δάνεια του. Μάλιστα υποστήριξε πως η Folli Follie του χρωστά, δεν της χρωστάει περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ, συν τα έξοδα και τους μισθούς, περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δ. Κουτσολιούτσος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κανένα όφελος από τα 53,6 εκατομμύρια ευρώ που το κατηγορητήριο του καταλογίζει ως παράνομο περιουσιακό όφελος. Όπως είπε, είναι ποσά που είτε έχουν δοθεί στην εταιρεία, είτε έχουν καταβληθεί για την κάλυψη τόκων και λοιπών τραπεζικών εξόδων. Για τα ψευδή οικονομικά στοιχεία επί σειρά ετών και τα πλαστογραφημένα τραπεζικά έγγραφα είπε πως δεν είχε ιδέα.

«Για την πλαστογράφηση των Bank statements έχω πλήρη άγνοια. Εγώ πρώτη φορά τα έμαθα από το πόρισμα της Alvarez & Marsal…. Και έπεσα από τα σύννεφα», ανέφερε στην απολογία του.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ομολόγησε ένα μερίδιο ευθύνης, ρίχνοντας την κύρια ευθύνη στον καταζητούμενο Ιωάννη Μπεγιέτη και έναν Ασιάτη.

«Γνώριζα και είχα αποδεχθεί – υποστηρίζει- ότι πραγματοποιούνται επεμβάσεις τα οικονομικά στοιχεία, όμως δεν είχα ποτέ πληροφορηθεί με ακρίβεια όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πρακτικής, την οποία είχαν αναλάβει ο Τonio και ο Ιωάννης Μπεγιέτης.

Δεν γνώριζα ούτε τον ακριβή αριθμό των εταιρειών μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι εικονικές συναλλαγές, ούτε τον ακριβή τρόπο λογιστικής αποτύπωσης αυτών των εμπορικών συναλλαγών, ούτε ακόμη ότι καταρτίζονται πλαστά τραπεζικά έγγραφα προς δικαιολόγηση της αύξησης του κύκλου εργασιών του υπο-ομίλου στην Ασία», ανέφερε.

Το απολογητικό υπόμνημα του Δ. Κουτσολιούτσου

Στο 11σέλιδο υπόμνημα του προς την ανακρίτρια αναφέρει:

«Πάντα ενεργούσα με μοναδικό γνώμονα το όφελος του δημιουργήματος μου, του ομίλου Folli Follie. Εμπιστεύτηκα ανθρώπους και όπως σήμερα αντιλαμβάνομαι, η εκ μέρους μου έλλειψη πλήρους ελέγχου του ομίλου, οδήγησαν στην απομάκρυνση μου από αυτόν και στη φυλάκιση μου στην προχωρημένη ηλικία των 80 ετών με ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όσο και αν επιδιώκεται να παρουσιαστεί ότι τάχα ο ίδιος αποκόμισα παράνομο περιουσιακό όφελος από τον όμιλο Folli Follie τούτο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι αντιθέτως ο ίδιος φρόντιζα με κάθε μέσο και ιδίως με προσωπικό τραπεζικό δανεισμό να χρηματοδοτώ την εταιρεία, όποτε τούτο ήταν αναγκαίο.

Τα σχετικά τραπεζικά παραστατικά αποδεικνύουν τα μεγάλα χρηματικά ποσά που έδωσα στην εταιρεία για να καλύψω τις ανάγκες της,

Πλέον με τη ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων υγείας μου τα οποία με έχουν καταστήσει παντελώς ανήμπορο με ενδιαφέρει μόνο ευρισκόμενος στην οικία μου, με ιατρική παρακολούθηση, να αξιολογήσω έτι περαιτέρω όλα τα υπάρχοντα στη δικογραφία αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αποδείξω πλήρως την αθωότητά μου και το άδολο των οποίων τυχόν ενεργειών μου.

Για τις συμπληρωματικές σε βάρος μου πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αναφέρω ότι πρόκειται για κίνηση τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν λήψεως εκ μέρους μου προσωπικών δανείων προς εξυπηρέτηση των σκοπών της εταιρείας και αντίστοιχες αποπληρωμές των δανείων αυτών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μου αποδίδεται συμπληρωματικά η κατηγορία της αξιόποινης χειραγώγησης της αγοράς δια διαδόσεως ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών για το χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 2008 – 2018. Την αρνούμαι, ουδέποτε αποκόμισα οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος από την παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου της Ασίας ενώ από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν μπορεί να θεμελιωθεί οποιαδήποτε περιουσιακό όφελος ούτε αυτό που διαλαμβάνεται στο κατηγορητήριο ως δήθεν προερχόμενο από την τροποποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Ο ίδιος πάντοτε χρηματοδοτούσα την εταιρεία όποτε τούτο ήταν αναγκαίο ενώ σε κάθε περίπτωση η μεταξύ μας οικονομική σχέση δεν κατέληξε εκ μέρους μου χρεωστική.

Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε βάρος μου η χειραγώγηση της αγοράς.

Τα 28 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν για την πώληση του 51% των μετοχών της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών» στον όμιλο Dufry AG ουδέποτε εισπράχθηκαν από εμένα ή από τον γιο μου αλλά από τον όμιλο Folli Follie και δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για την εξυπηρέτηση αναγκών θυγατρικής εταιρείας, ήτοι για καταβολές εξόδων και εμπορικές πληρωμές της.

Για το αδίκημα της εκμετάλλευσης προνομιακής πληροφόρησης, κατηγορούμαι αβάσιμα ότι επειδή τάχα γνώριζα τη συνάντηση των στελεχών του ομίλου Folli Follie με τα στελέχη της Dufry αποφάσισα να προβώ από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 2011 στην αγορά των επίδικων μετοχών.

Επισημαίνω ότι η τελική επιβεβαίωση της επίδικης εξαγοράς έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2012.

Εκείνη λοιπόν την περίοδο δεν είχα καμία προνομιακή πληροφορία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο προέβη στην αγορά των συγκεκριμένων μετοχών ήταν διότι η μετοχή του ομίλου βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θέλησα με την ενέργειά μου αυτή να αποδείξω ότι ως βασικός μέτοχος του ομίλου στηρίζω έμπρακτα την εταιρεία και τη μετοχή της.

Για αυτό και μόνο το λόγο αγόρασα τις συγκεκριμένες μετοχές και ουδόλως συνδέεται η ενέργειά μου αυτή με τη μεταγενέστερη, μετά την πάροδο δύο και πλέον ετών, επίτευξη της συμφωνίας. Εφόσον δεν αποκόμισα κανένα παράνομο περιουσιακό όφελος, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για τις μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό μου σε Τράπεζες, επρόκειτο για προσωπικά δάνεια.

Οι υπόλοιπες κινήσεις του κατηγορητηρίου αφορούν τραπεζικά εμβάσματα για την αποπληρωμή ληφθέντων από εμένα δανείων, δεν είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι ενδο-ομιλικές μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ των εταιρειών του ομίλου για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών.

Αναφορικά με τα ποσά που αφορούν την εταιρεία Landocean πρόκειται για εμβάσματα τα οποία πραγματοποίησε η εταιρεία FF Group Shipping Ltd και δεν σχετίζονται με προσωπικούς μου τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να είναι δυνατή η στοιχειοθέτηση του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Σχετικά με αυτή την εταιρεία αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είχα εμπιστευτεί για τη λειτουργία του ομίλου προέβησαν σε παράνομες ενέργειες σε βάρος μου. Μοναδικό μου μέλημα είναι να ζητήσω και λοιπά στοιχεία που αποδεικνύουν τις όποιες μεθοδεύσεις έχουν τελεστεί».

Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις της Ανακρίτριας προς τον κατηγορούμενο.

Ανακρίτρια: Έχετε να συμπληρώσετε κάτι αναφορικά με την εταιρεία Landocean ενόψει και των ευρημάτων που αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PWC, όπως κάλυψη προσωπικών εξόδων, δικά σας αυτοκίνητα κλπ;

Δ.Κουτσολιούτος: Επιμένω ότι ήταν μία εταιρεία παράλληλη, ανεξάρτητη. Όλα αυτά ήταν στο δοσοληπτικό λογαριασμό, δεν έχω δώσει ποτέ εντολή πληρωμής, ούτε μπήκαν λεφτά στο λογαριασμό μου. Δεν έχω δει ποτέ λογαριασμό της, δεν έχω δει ποτέ να φεύγουν χρήματα από την εταιρεία προς την Landocean. Η PwC ισχυρίζεται ότι εγώ και ο γιος μου είμαστε σκιώδεις δικαιούχοι της αλλά δεν ισχύει και θα το πολεμήσω μέχρι τέλους.

Ανακρίτρια: Σύμφωνα μετά τα από το 2018 έγγραφα του ΧΑΑ όπου αποτυπώνεται η χρηματιστηριακή σας θέση, φαίνεται ότι κατά το διάστημα των ετών 2011- 2018 είχατε προβεί σε αγορά περίπου 1,5 εκατομμυρίου μετοχών εκ των οποίων 803.000 περίπου μόνο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τριμήνου Αυγούστου- Σεπτεμβρίου του έτους 2011. Υπήρχε κάποιος λόγος για αυτό;

Δ.Κουτσολιούτος: Ήταν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Η εταιρεία χρωστούσε σε τράπεζες 720 εκατομμύρια ευρώ. Εκανα μία μεγάλη επένδυση το 2013 με 2014, 1 δις. Το 2011 η μετοχή έπεφτε συνέχεια βάσει φημών ότι θα πέσω έξω. Με τον τρόπο αυτό στήριξα τη μετοχή της εταιρείας και στην πραγματικότητα βοήθησα και τους επενδυτές

Ανακρίτρια: Για παράδειγμα κατά το χρονικό διάστημα 5ου με 7ου του έτους 2012 η τιμή της μετοχής κινούνταν ομοίως σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως και χαμηλότερα του ανωτέρω τριμήνου του έτους 2011. Γιατί δεν προβήκατε σε αντίστοιχη συναλλαγή, δηλαδή αγορά παλαιών μετοχών;

Δ.Κουτσολιούτσος: Δεν θυμάμαι. (….) Από το χωριό από το οποίο καταγόμαστε τρεις οικογένειες, προσπαθήσαμε να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά με ελληνικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρήματα και ακίνητη περιουσία δεν έχω γιατί τα έχω διάθεση στην εταιρεία, σε Ελλάδα και Ασία.

Κατηγορούμαι για μικροπράγματα. Εγώ και ο Τζώρτζης παραδώσαμε την εταιρεία σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, με 175 εκατομμύρια μετρητά και 160 εκατομμύρια σε μετοχές της Dufry.
Οι νέες διοικήσεις δεν τα διαχειρίστηκαν ορθά, δεν με συμβουλεύτηκαν ενώ η εταιρεία ήταν το παιδί μου. Έχω δουλέψει και έχω γυρίσει όλο τον κόσμο για αυτό και γνωρίζω την αγορά της Κίνας όπως κανείς. Ο γιος δεν είχε άλλο όφελος πλην του μισθού που λάμβανε.

Ανακρίτρια: Ποια είναι η προσωπική οικονομική και οικογενειακή σας κατάσταση;

Δ.Κουτσολιούτσος: Αυτή τη στιγμή ζω με δανεικά φίλων και συγγενών και έχω περιορίσει τα έξοδα μου. Θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω πουθενά χρήματα.

Τη χλιδάτη ζωή την απεχθάνομαι. Είμαι απλός άνθρωπος. Έχω ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία. Με τη σύζυγό μου είμαστε παντρεμένοι 53 χρόνια. Ξεκινήσαμε μόνοι μας να φτιάχνουμε κοσμήματα και επεκταθήκαμε σιγά-σιγά.

Η σύζυγός μου ήταν πολύ καλή και βοήθησε ιδιαίτερα στις δημόσιες σχέσεις. Κακώς το 2011 τη βάλαμε στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό έγινε μόνο τιμής ένεκεν και δεν είχε πραγματική συμμετοχή.

https://theflagreport.com 


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.