Το νέο τοπίο με το Μητρώο για εικονικά νομίσματα και ψηφιακά πορτοφόλια

 





 

 

Της Κατερίνας Γ. Σιμοπούλου


Εικονικά νομίσματα και ψηφιακά πορτοφόλια: Πρόκειται για δύο όρους, οι οποίοι ακούγονται και χρησιμοποιούνται όλο και ευρύτερα. Τι είναι όμως τα εικονικά νομίσματα και τα ψηφιακά πορτοφόλια;  

Εικονικά νομίσματα

Τα εικονικά νομίσματα (virtual currencies) αναπαριστούν μια αξία, που δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή, ούτε έχει την εγγύησή τους. Επίσης, δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με νομίμως κυκλοφορούν νόμισμα και δεν διαθέτει το νομικό καθεστώς νομίσματος ή χρήματος. Από την άλλη, όμως, πλευρά, γίνεται αποδεκτή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως μέσο συναλλαγής και μπορεί να μεταφέρεται, να αποθηκεύεται ή να διακινείται ηλεκτρονικά.  

Παραδείγματα εικονικών νομισμάτων είναι τα Bitcoin, LiteCoin, Ethereum, Polkadot κ.α. που χρησιμοποιούνται για επένδυση και την πραγματοποίηση συναλλαγών.  
Ψηφιακά πορτοφόλια

Τo ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) είναι η μέθοδος (π.χ. μια εφαρμογή λογισμικού) για τη διακράτηση, αποθήκευση και μεταβίβαση των εικονικών νομισμάτων.  

Ο πάροχος υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών επιτρέπει τη συμμετοχή στο σύστημα των εικονικών νομισμάτων και διευκολύνει τις συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα, φυλάσσει τα ιδιωτικά κρυπτογραφημένα κλειδιά των χρηστών, κατέχει τις πληροφορίες για το υπόλοιπο των χρηστών σε εικονικά νομίσματα, αποθηκεύει εν γένει τα εικονικά νομίσματα και παρέχει συναλλακτική ασφάλεια.  

Τα ψηφιακά πορτοφόλια μπορούν να φυλάσσονται online (hot storage) ή offline (cold storage).

Πλέον, επιδιώκεται να μπει τάξη στη χρήση των εικονικών νομισμάτων και των ψηφιακών πορτοφολιών με την παρακολούθησή τους από τις αρμόδιες αρχές μέσω των παρόχων τους. Σκοπός, ο έλεγχος του κινδύνου μεταφοράς χρημάτων μέσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ή εντός δικτύων εικονικών νομισμάτων από τρομοκρατικές ομάδες και παράνομες δραστηριότητες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα (7 Ιανουαρίου) ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών και παραστατικών νομισμάτων και θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών πρέπει να εγγραφούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 στο ειδικό μητρώο, που η ίδια τηρεί [(ν. 4557/2018, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4734/2020, για να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία (ΕΕ) 2018/843 (AMLD V)].  

Πρόκειται για το:  

- Μητρώο Παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων και το  
- Μητρώο Παρόχων υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών.  
Τι προβλέπεται για την εγγραφή

Στα σχετικά Μητρώα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρέπει να εγγραφούν, πριν από τη δραστηριοποίησή τους, οι Πάροχοι που προτίθενται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα ή από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.  

Οι Πάροχοι, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπάγονται στην προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.  
Η διαδικασία

Η εγγραφή στο σχετικό Μητρώο περιλαμβάνει:  

- Την αίτηση εγγραφής, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών και εγγράφων που υποβάλλονται στην ΕΚ, για Παρόχους φυσικά και νομικά πρόσωπα αντίστοιχα  

- Καταβολή τέλους για την υποβολή της αίτησης και την επεξεργασία της εγγραφής τους στο σχετικό Μητρώο  

- Ετήσια εισφορά για την κάλυψη των εξόδων εποπτείας.
Κυρώσεις

Όσοι δεν εγγραφούν έως την ημερομηνία αυτή, θα υποστούν από την Επιτροπή τις κυρώσεις του αρθρ. 46 του ν. 4557/2018, όπως πρόστιμο, δημόσια ανακοίνωση που να αναφέρει το πρόσωπο και τη φύση της παράβασης, αλλά και απαγορεύσεις που μπορούν να φτάσουν έως και την οριστική απαγόρευση της παροχής των εν λόγω υπηρεσιών.  

* Η κα Κατερίνα Γ. Σιμοπούλου είναι Partner, Head of Banking, Finance & Capital Markets, Andersen Legal.

https://www.capital.gr/

 

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.