Το εισόδημα δε φτάνει για όλο το μήνα στους μισούς εργαζόμενους


Δεκαεννέα μέρες είναι αρκετές για να φαγωθεί το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από τέσσερα στα 10 νοικοκυριά με αποτέλεσμα να προσπαθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες τους με άδειο πορτοφόλι και να καθυστερούν ακόμα και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια όταν το χρειάζονται ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς για ρεύμα ή θέρμανση.

Η παρατεταμένη κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με τα λουκέτα σε επιχειρήσεις λόγω των υγειονομικών μέτρων που οδήγησαν χιλιάδες εργαζομένους είτε στην ανεργία, είτε σε αναστολή εργασίας, είχε ως συνέπεια τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών το 2020, κάτι που συνεχίζεται και το 2021.

Είναι ενδεικτικό ότι στην 9η ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, σε συνεργασία με τη MARC, περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (37,5%) δήλωσαν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 11,5% (μέσος όρος).
Νοικοκυριά τα εισοδήματα των οποίων προέρχονται κυρίως από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι εκείνα που επλήγησαν περισσότερο με τα επτά στα δέκα να δηλώνουν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε το 2020 κατά 27,1%.

Μικρότερο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών (39,3%) που το εισόδημά τους βασίζεται κυρίως στον μισθό και είχαν μείωση της τάξεως του 10,5%, ενώ για το 24,8% των νοικοκυριών που έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη η μείωση ήταν στο 6,8%.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία οδηγούν σε φτωχοποίηση, με ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών να παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και το 1 στα 4 νοικοκυριά (25,1%) να δηλώνει πως διαβιοί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά (47,9%) δηλώνει πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία.

Υψηλό είναι και το ποσοστό αδυναμίας αποταμίευσης των νοικοκυριών, καθώς 8 στα 10 (81,8%) λένε ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν, παρά τη μείωση της κατανάλωσης που καταγράφηκε λόγω των εκτεταμένων περιορισμών που υιοθετήθηκαν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού και μάλιστα απαισιόδοξες είναι και οι προσδοκίες τους και για το 2021, αφού το 35,6% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Παράλληλα οι οικονομικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν το 1/3 των νοικοκυριών να καθυστερεί στην αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, ενώ 2 στα 10 καθυστέρησαν να πληρώσουν το ρεύμα και 12,6% λογαριασμούς για θέρμανση.

Την ίδια στιγμή το 36% δηλώνει πως τα καταφέρνει χωρίς δυσκολίες να καλύψει τις υποχρεώσεις, ενώ μόλις το 4,9% των νοικοκυριών ζει άνετα και μπορεί να αποταμιεύσει.

cnn.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.