Ομολογία Χρ.Ροζάκη: «Το 2016 στις διερευνητικές συζητούσαμε με Τουρκία τα χωρικά μας ύδατα - Αυτά θα συζητήσουν και τώρα»


Ομολογία προδοσίας από τον Χρήστο Ροζάκη ο οποιος από τις 25 Σεπτεμβρίου 1996 έως τις 3 Φεβρουαρίου 1997, οπότε παραιτήθηκε, διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Η παραίτησή του, που επίσημα υποβλήθηκε ήδη από τις 2 Ιανουαρίου 1997 για λόγους υγείας,ήρθε μετά από συνεχείς επιθέσεις του εκδότη Γιώργου Κουρή που τον κατηγορούσε για εθνική μειοδοσία, αλλά και στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Σημίτη, όπως ο Γιάννης Καψής.

Υπήρξε μέλος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι επίσης συνεργάτης του Θάνου Βερεμή και ομιλητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Χρήστος Ροζάκης πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας για Αιγαίο και αν. Μεσόγειο, αποκάλυψε πως το 2016 στις διερευνητικές που συμμετείχε και ο ίδιος η ελληνική κυβέρνηση συζητούσε το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας με την Τουρκία και από εκεί θα ξεκινήσει η συζήτηση και της σημερινής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας έτσι τον Τούρκο ΥΠΕΞ που είπε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις τα συζητούν όλα και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα κ. Ροζάκης εξήγησε ότι «οι συζητήσεις είχαν μείνει στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά συνέπεια κατά βάση εκεί θα πρέπει να γυρίσουμε. Η Τουρκία αρχικά είχε αποδεχθεί τα 12ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές και μικρότερο εύρος από τις νησιωτικές, όμως σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων υπαναχώρησε ως προς το θέμα των 12 ν.μ. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μετριοπαθής στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς έως τα 12νμ. την αιγιαλίτιδα ζώνη. Όμως η 'χρήση' του Αιγαίου γίνεται από τις παρευξείνιες χώρες, τις χώρες που συνδέονται με αυτές, αλλά βεβαίως και τις Ρωσία και ΗΠΑ. Ως εκ τούτου τα δικαιώματα διέλευσης των τρίτων χωρών πρέπει να ληφθούν υπόψη, όχι βέβαια στο βαθμό που θα θίγονται τα δικαιώματα της χώρας μας.

Είχα προτείνει τα 10 ν.μ. από τις νησιωτικές ακτές ως εναλλακτική λύση, γιατί αφήνουν μία λωρίδα ελεύθερης θάλασσας για τις ανάγκες των τρίτων χωρών η οποία μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και της ναυσιπλοποιιας. Με τη λύση αυτή διατηρείται ακέραιος και ο εναέριος χώρος, γιατί υπάρχει το παράδοξο να έχουμε εναέριο χώρο 4ν.μ. μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη».

Με λίγα λόγια ο κ.Ροζάκης αποκάλυψε πως η Αθήνα συζητάει και θα συζητήσει ένα μονομερές της δικαίωμα με την Τουρκία, την ώρα που «θριαμβολογεί» για τα 12 ν.μ. στο... Ιόνιο και λέει στον ελληνικό λαό πως η μόνη διαφορά που συζητιέται είναι η υφαλοκρηπίδα.
ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙΝΟΝ

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.