Τα συμφέροντα μας στην ΑΟΖ,ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ με τον Ερντογάν-Γεωτρύπανο το Μάρτιο και γερμανικά σενάρια συγκυβέρνησης!


Της Κύρας Αδάμ

Με την βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιβάλει ισχυρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο Τ. Ερντογάν έχει ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για τα επόμενα βήματα του στην Αν. Μεσόγειο , που σκοπεύει να υλοποιήσει από την άνοιξη του 2021.

 Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς διπλωματικές πηγές ο Τούρκος Πρόεδρος ενημέρωσε ενδελεχώς για τα σχέδια του και τον απερχόμενο Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο , αλλά και το διάδοχο του, Α . Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με την τουρκική ενημέρωση στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν σκοπεύει από τον Μάρτιο του 2021 να κατεβάσει γεωτρύπανο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου  προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην νοητή περιοχή DALAMAN- Ρόδου-Καστελόριζου-Κρήτης- Λιβύης.


Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι είναι «καθ΄ όλα νόμιμη» και βασίζει αυτήν την εξωφρενική δικαιολογία στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Αθήνα και η Λευκωσία αποφεύγουν να προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς ( ΟΗΕ, ΙΜΟ κλπ.) εναντίον των ενεργειών της Τουρκίας και επιπλέον αρνούνται συστηματικώς να ανταποκριθούν στις συνεχείς «εκκλήσεις» της Τουρκίας για διμερείς διαπραγματεύσεις.

Ενημερώνοντας τους συνομιλητές του, ο Τ. Ερντογάν ανοίγει τώρα τη βεντάλια της πρότασης του για ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις  στα θέματα της Αν. Μεσογείου, επιμένοντας ότι:

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις  θα είναι εφ όλης της ύλης για την ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου.
Η Τουρκία θεωρεί πως ό,τι υπάρχει ΜΕΣΑ από τα 6νμ θα ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Οτιδήποτε όμως υπάρχει ΕΞΩ από τα 6νμ εμπίπτουν σε ΑΟΖ η οποία θα μοιραστεί ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ  (μισά μισά) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για την περιοχή που περιλαμβάνει η νοητή γραμμή DALAMAN- Ρόδου-Καστελόριζου-Κρήτης-Λιβύης) και ανατολικά. Η Τουρκία εν προκειμένω προσφέρει για κοινές έρευνες και γεωτρήσεις τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα, με την υποσημείωση ότι θα στείλει το λογαριασμό με τα αναλογούντα  έξοδα στην Αθήνα , όταν υπάρξει αποτέλεσμα σε φυσικούς υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Οι ανωτέρω προοπτικές επιβεβαιώνονται μερικώς και από την παρούσα κατάσταση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι περιορίζει την κόκκινη γραμμή μόνον στα 6νμ των ελληνικών χωρικών υδάτων, αφήνοντας δι’ αυτού τρόπου τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες προς νομή και βρώση με τον Ερντογάν. Πράγμα που εκμεταλλεύεται και οικειοποιείται ο Τούρκος Πρόεδρος με τις νέες προτάσεις του για τις διμερείς διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου.
Οι τουρκικές αυτές προτάσεις πρέπει θεωρητικώς να έχουν φτάσει και στα αυτιά του Βερολίνου, καθώς από πολλές ευρωπαϊκές πηγές καταφθάνουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η κα Μέρκελ βολιδοσκοπεί στενά τον Κ. Μητσοτάκη να σκεφθεί σοβαρά την προοπτική συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες των συμβιβασμών, ώστε να απομακρυνθεί εντελώς η προοπτική ελληνοτουρκικής συμπλοκής και μάλιστα με το μικρότερο πολιτικό κόστος.

Προστίθεται ακόμα στο ημερολόγιο ενεργειών των τελευταίων ημερών ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν  τηλεφώνησε στον Τ. Ερντογάν για να του συστήσει να «χαμηλώσει τους τόνους» πριν το Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης.

Η επικοινωνία αυτή έγινε ύστερα από παρότρυνση της κας Μέρκελ.

militaire.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.