ΗΠΑ-Καναδάς: Αυξήθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών εν μέσω πανδημίας


Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών επιταχύνθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τόνισαν χθες Πέμπτη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, καταγράφοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση εξαρτημένων ανθρώπων σε ιατρικές υπηρεσίες, παρά τα μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έκαναν λόγο για 81.000 θανάτους από υπερβολική δόση τους 12 μήνες έως τον Μάιο (+16,7%). Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από αυτή την αιτία που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο.

Παρόλο που οι θάνατοι αυξάνονταν ήδη προτού εκδηλωθεί η πανδημία στη χώρα, οι πιο πρόσφατες στατιστικές υποδεικνύουν πως επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκειά της, εξήγησαν.

«Η πρόσφατη αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση άρχισε το 2019 και συνεχιζόταν το 2020, πριν από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ εξαιτίας του COVID-19 τον Μάρτιο» ανέφεραν τα CDC. «Η αύξηση των θανάτων εξαιτίας υπερβολικής δόσης μοιάζει να επιταχύνθηκε» τους πρώτους μήνες της πανδημίας, διευκρίνισαν.

«Η αναστάτωση της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έπληξε σκληρά όσους έχουν προβλήματα συνδεόμενα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών» επισήμανε σε δελτίο Τύπου ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των CDC.

Τα συνθετικά οπιοειδή, ειδικά η φαιντανύλη, που κατασκευάζεται παράνομα, φαίνεται πως είναι η βασική αιτία της αύξησης των θανάτων από υπερβολική δόση, διευκρίνισαν τα CDC.

Αυξήθηκαν επίσης οι θάνατοι από υπερβολική δόση κοκαΐνης.

Τα CDC συνέστησαν να διευρυνθεί η διανομή ναλοξόνης (χρησιμοποιείται από νοσηλευτές για να αποτρέπονται θάνατοι σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης) και να διευρυνθεί η εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη υπερβολικών δόσεων.

Το ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η διπλή -υγειονομική και οικονομική- κρίση που προκάλεσε οδήγησε σε αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση διαπίστωσαν όμως και οι υγειονομικές αρχές του Καναδά αυτή την εβδομάδα.

Από τον Απρίλιο ως τον Μάιο, καταγράφηκαν 1.628 θάνατοι που συνδέονταν με τη χρήση οπιοειδών, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Τετάρτη. Το δεύτερο τρίμηνο, οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 54% σε ετήσια βάση.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 2.670 θάνατοι από υπερβολική δόση, με το 75% των περιπτώσεων να οφείλεται στη φαιντανύλη.

Από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2020, πέθαναν πάνω από 17.600 άνθρωποι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, κυρίως οπιοειδών, τονίζεται στην έκθεση που συνέταξε επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της ομοσπονδιακής και των τοπικών κυβερνήσεων του Καναδά.

zougla.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.