Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια, απεβίωσε ο Carl Sagan




Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια, απεβίωσε ο Carl Sagan, ένας από τους παγκοσμίως πιο σημαντικούς εκλαϊκευτές της επιστήμης. Κέρδισε παγκόσμια φήμη ως ο τηλεπαρουσιαστής και αφηγητής της περίφημης επιστημονικής σειράς 13 επεισοδίων Cosmos A Personal Voyage, η οποία απέσπασε βραβεία Emmy και μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1980. Τη σειρά παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 60 χώρες, καθιστώντας τη την πιο διαδεδομένη στο είδος της. Πολυπράγμων και φωτεινή διάνοια, συνιδρυτής της Πλανητικής Εταιρείας (Planetary Society), έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1996 από πνευμονία, πιθανότατα επιπλοκή από τη βαριά ακτινοβολία που υπέστη, εξαιτίας της μυελοδυσπλασίας του.
Επίσης ο Carl Sagan είχε γίνει γνωστός που μετά από αίτηση του στο κέντρο ελέγχου του διαστημοπλοίου Voyager1 στη NASA να περιστρέψει την κάμερα και να αποτυπώσει μια τελευταία φωτογραφία της Γης σε απόσταση περίπου 6 διςεκατομμυρίων χλμ όποπυ βρισκόταν (έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα) στις 14/2/1990. Η Γη εμφανίζεται να έχει απειροελάχιστο μέγεθος και μοιάζει με κόκκο σκόνης σε σύγκριση με το αχανές διάστημα που την περιβάλλει, καταλαμβάνοντας λιγότερο από 1 εικονοστοιχείο στην φωτογραφία, ενώ οι δέσμες φωτός που εμφανίζονται είναι αποτέλεσμα των οπτικών εξαρτημάτων της κάμερας και του φωτός του Ηλίου.
Η Γη σε αυτή τη φωτογραφία αναφέρεται ως ωχρή κυανή κουκκίδα ή χλωμή μπλε τελεία (Pale Blue Dot), σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=K7L-d-mKxnU&t=54s
Πολυπράγμων ρομαντικός, ταπεινός, συνδεδεμένος με την ρόλο του ως επικοινωνό της επιστήμης και με στην σύνδεση του Ανθρώπου σε σχέση με τον Σύμπαν. Όπως είχε πει κάποτε και ο Carl Sagan, “ο άνθρωπος είναι το μέσο για το Σύμπαν να γνωρίσει τον εαυτό του”. Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα.


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.